2020. november 30., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kedden értesítette a közvéleményt a nyárádszeredai önkormányzat arról, hogy szerdától ismét működik a hetipiac az élelmiszert (sajt, zöldség, gyümölcs), virágot, gabonát értékesítők számára. Továbbra sem engedélyezett az értékesítés a ruhaneműt, állatokat, egyebeket eladók számára. A rövid idő ellenére szerdán már benépesült a piactér egy része, a legtöbb asztalt elfoglalták az árusok. Két-három, műszaki cikkeket forgalmazó személy kivételével zöldséget-gyümölcsöt kínáltak az asztaloknál: paradicsomot 4-8 lejért, uborkát 5 lejért, s míg a görögdinnyét 3 lejért mérték, a cseresznye és eper kilogrammjáért 13 lejt is elkértek.

Nem nagy számban ugyan, de folyamatosan érkeztek a vásárlók, volt aki csak kíváncsiságból fordult meg a téren, hiszen szinte minden, itt kínált árut az üzletekben is meg lehet vásárolni. Olyan véleményt is hallottunk, miszerint a termékskála leszűkítésével a vásárlók köre is szűkül, hiszen zöldséget szinte mindenhol lehetett eddig is vásárolni.

Az eladók is kevesebb bevétellel zárták a napot, de azért eljöttek, hiszen fontosnak tartották, hogy a vásárlók ott lássák őket a megszokott helyükön. Voltak közöttük olyanok, akik nem ijedtek meg, mert a járvány miatt bezártak a környékbeli piacok: saját felelősségükre otthon vagy akár más településen bérelt helyen árultak, mások házhoz szállították a megrendelt termékeket, amíg ismét visszatérhettek a szovátai és szeredai piacra.

Érdeklődésünkre Tóth Sándor polgármester elmondta: egyrészt azért nyitották meg a piacot, mert július 1-jéig szándékoztak zárva tartani, másrészt már nincsenek érvényben a piacok működését tiltó hatósági intézkedések. Csak részleges megnyitásról beszélhetünk, hiszen egyelőre az egyéb termékeket kínálókat nem engedik be a piactérre, másrészt az állatpiac sem működhet, sőt arra is figyelmeztettek mindenkit, hogy az országos rendeletektől és a fertőzöttek számától függően a vásárteret bármikor újra lezárhatják. A piaci közétkeztetést (a hagyományos flekken- és miccsárusítást) engedélyezték, hiszen az terasznak minősül.

Ami a szeredai piac tervezett felújítását illeti, kérdésünkre a polgármester kifejtette: a terv elkészült, de az első közbeszerzési eljárást le kellett állítani, most folyik a második, hamarosan kiderül, ki lesz a kivitelező. Azt viszont még nem tudják, hogy idén elkezdődhet-e a munka, a munkakezdést csak akkor rendelik el, amikor biztosítva lesz az anyagi forrás. Ugyanis ezt a beruházást saját alapból kell megvalósítaniuk, ám az első fél év megterhelte a költségvetést, hiszen több beruházás is folyamatban van. Vannak prioritások, s azt sem tudni még, mi lesz a kispiacok jövője, ezért nem szeretnék bizonytalan pénzügyi helyzetbe belevinni az önkormányzatot. Ha lezárul a közbeszerzési folyamat, és meglesz a kivitelezési szerződés, az elöljáró javasolhatja a helyi tanácsnak, hogy folyamodjanak államkincstári hitelhez a piac korszerűsítése érdekében.

Az egymillió euróra saccolt beruházás során szinte az egész piacteret felújítják, kivéve az állatpiacnak fenntartott 30 áras területet. A felső részen hűtőcsarnok épül az élelmiszeripari termékek számára, a kistermelőknek új, fedett asztalokat állítanak fel, a fennmaradó részen rendezik a terepet. Az állatpiac felújításával egyelőre nem foglalkoznak, hiszen annak működtetésére olyan követelmények vannak érvényben, hogy azok nem a vidéki kisgazdák, állattartók, hanem inkább a feketepiac érdekeit szolgálnák.

Egyelőre csak részlegesen, az élelmiszer számára nyílt meg a piac

Fotó: Gligor Róbert László