2019. július 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az évek fordulóján és az új esztendő első napjaiban

sem maradtunk gazdasági hátterű szaftos politikai szóváltás nélkül. Bár ebből még lehet egy jóval nagyobbat szóló botrány is, akár komoly következményekkel.

A pénzügyminiszter és a liberális párt alelnöke, aki amúgy az ellenzéki alakulat egyik pénzügyi szakpolitikusa is, a tavalyi költségvetési deficit kapcsán keveredtek nyilatkozatháborúba. Az ellenzéki szaki szerint a kormány csal a statisztikákkal, a miniszter szerint viszont az ellenzék ferdít szándékosan, botránykeltés szándékával. Ez eddig egy szokványos politikai cirkusz, az ellenzéknek mindenkor kutya kötelessége kritizálni a kormányoldalt. Más kérdés, hogy ha el akarná magáról hitetni, hogy kormányképes, akkor valós alternatívát is fel kéne mutatnia a kormány munkájára, de balkáni tájainkon ez nem jellemző, itt a kínálatban csak a cirkusz szokott szerepelni.

Az sem kis baj, ha az ellenzék nem talál érdemi fogást ezen a kormányon, de ez semmiség ahhoz képest, ami abból lehet, ha most megalapozott a kritika. Még csak nem is volna történelmi premier, hogy egy kormány meghamisítja a statisztikákat. A legutóbbi görög válság kilenc éve úgy kezdődött, hogy kiderült, a modern kori állami létének kevesebb mint két százada alatt addig négyszer is becsődölő, de attól még az eurózónába simán bevett ország kormánya éveken keresztül hamis statisztikákkal etette a brüsszeli hivatalnokokat. A botrányt igyekeztek kimagyarázni a különféle számítási módszerek közti eltéréssel, de a bizalomvesztés miatt az amúgy is adósságban úszó országnak a hitelezők sokkal drágábban kezdték adni a kölcsönöket, és ebből lett egy olyan krízis, amiből állítólag mostanában sikerül kikecmeregniük. A görög válság és az azt övező botrány a most végéhez közelítő évtized elején az egész eurózónára kiterjedő gazdasági és politikai földrengést okozott, ezért ha történetesen beigazolódna, hogy az unió soros elnökségét frissen átvett tagállam kormánya görögös leleményességgel jelentget a brüsszeli nagyfiúknak, az az idei esztendő botránya lenne. Politikai téren is, hiszen úgy jönne ez a cirkusz az idei európai parlamenti választási évben az EU-szkeptikusoknak, mint karéj kenyér az éhezőnek, de gazdasági téren is, mert egy ilyen eset a görög precedens után kemény büntető lépésekkel járna. Amelyeknek a levét végső soron nem a politikusok, hanem mi, az adófizetők innánk meg. Mi ugyanis nem tudunk lemondani az adófizetői státusunkról úgy, mint a svindlin kapott politikusok szoktak a mandátumaikról.