2021. november 28., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A kulturális és kreatív szektor működését befolyásolta leginkább a járványhelyzet a turizmus mellett, így fontosnak vélték ennek megvitatását és átbeszélését az e heti RMKT Online-on. Mindkét iparág keretén belül ismert vállalkozások képviselőit hívták meg és beszélgettek arról, hogy mekkora kihívást jelentett számukra az elmúlt időszak. A Romániai Magyar Közgazdász Társaság és a Civitas Alapítvány is programokat indít kezdő vállalkozók számára, hogy segítse őket készségeik fejlesztésében. 

Az előadáson elsőként Rés Konrádot, a Vibe fesztivál főszervezőjét hallhatták az érdeklődők. Kihangsúlyozta, hogy a fesztivál megszervezését illetően remélik, hogy ősz elején megtarthatják a Vibe fesztivált, de még semmi sem látható előre. A fesztiválszervezés gazdasági vonatkozásaiban pedig kiemelte, hogy az eddigi partnereikkel ezután is együtt tudnak dolgozni, viszont a csapat és a működés fenntartása jóval nehezebb, hiszen vannak költségek, amelyek napról napra csak növekednek.

Csép Zoltán, a Kolozsvári Állami Magyar Színház programigazgatója úgy véli, hogy igény van kulturális jellegű programokra ebben az időszakban is. A múlt heti egyhetes nyitásra utaló hír hallatán az érdeklődők két nap alatt felvásárolták a rendelkezésre álló jegyeket, de mindig a körülményektől függ, hogy a tervezett előadásaikat be tudják-e mutatni, és ez eddig nem igazán volt kedvező. 

Rancz Zsolt kreatív vállalkozó és dizájner elmondása szerint vállalkozásának tevékenysége egy év alatt reklámgrafikáról marketing-, brandépítésre és weboldalkészítésre váltott át, hiszen az igények az elmúlt időszakban teljesen megváltoztak. Az utóbbi időben többször is stratégiát váltottak, és a pandémiát követően az első 5 hónapban teljesen megváltozott az ügyfelek palettája, majd az új évtől ismét egy új tendencia mutatkozott meg. Végig labilisnak érezték magukat ebben a nehéz időszakban, és felhívta a figyelmet arra is, hogy még mindig bizonytalanság van a vállalkozások körében ilyen jellegű befektetések kérdésében. 

Arra a kérdésre válaszolva, hogy mi lenne a legnagyobb segítség vállalkozásaik számára, három különböző válasz is született. A fesztiválok költségvetésében a pályázatok nagyon sokat jelentenének a jövőben is a fennmaradásuk érdekében. A színházak esetében egy kiváltságos helyzet lenne, ha bármilyen minimális nézőszámmal engednék, hogy működjenek, Rancz Zsolt meglátása szerint pedig vállalkozásuk számára az adócsökkentés lett volna a kedvezőbb.

Mire lenne szüksége a fiataloknak kulturális és kreatív iparágban ahhoz, hogy érvényesülhessenek? Csorba Zsuzsa projektmenedzser többek között arra is rámutatott, hogy egy felmérés során kiderült: a fiatalok 80%-a szerint a pályázati lehetőségek jelentős mértékben segítik a kezdő vállalkozások elindulását, és sokan szívesen élnének ezzel a lehetőséggel. Miután azonban a pályázatokból szerzett pénz elfogy, a legtöbb vállalkozás zuhanni kezd, ezért a források mellett a vállalkozásról szóló képzések fontosságát is kiemelték. Sokan szeretnének valami kreatívat alkotni, de szükség lenne vállalkozói alapokra, ezért a Civitas Alapítvány elindított egy projektet is Transilvanian moviepreneurs néven, partnerségben a 23 film független filmgyártóval és egy izlandi filmgyártó céggel. 

A Film Bootcamp nevű programban 18 fiatal vehet részt színészi, forgatókönyvi és hasonló témakörökben, és 12 nap alatt lehetőségük adódik egy rövidfilmet is elkészíteni. 

A Romániai Magyar Közgazdász Társaság, a Har-ghita Business Center és a Műhely- L’Atelier Egyesület közös programját, az Erdélyi Vállalkozói Iskolát Tamás Réka RMKT-irodavezető mutatta be, melynek során elismert szakemberek fognak segíteni pályakezdő vállalkozások számára, hogy hosszútávúan gondolkodjanak, és minél több vállalkozói kompetenciát elsajátítsanak. Minderről bővebb információ a következőkre kattintva olvasható: https://www.rmkt.ro/evi/

(közlemény)