2021. október 17., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Rendkívüli megyei tanácsülés

Újabb közbeszerzési eljárást írnak ki a marosvásárhelyi Kultúrpalota felújítására, miután a két előzőre egyetlen cég sem jelentkezett – döntött szerdai rendkívüli ülésén a Maros Megyei Tanács. A megyei önkormányzat arra kényszerült, hogy új kivitelezőt keressen, ugyanis a Kultúrpalota felújítását végző céggel a munkálatok késése miatt kénytelenek voltak felbontani a szerződést. Ugyancsak a szerdai ülésen szavaztak meg egy partnerségről szóló határozattervezetet, amelynek értelmében egymillió lej értékű fejlesztésre kerülhet sor a Maros Megyei Klinikai Kórház újszülöttosztályán.

Fotó: Nagy Tibor


Rendkívüli ülésén hagyta jóvá a tanács a marosvásárhelyi Kultúrpalota felújítására vonatkozó újabb közbeszerzési eljárás kiírását. Molnár Imola tanácsadótól megtudtuk, hogy ez már a harmadik közbeszerzési eljárás, amelyet a Kultúrpalota felújítására hirdet meg a megyei önkormányzat. Mivel az első két kiírásra egyetlen cég sem jelentkezett, módosítani kellett a feladatfüzetet. Mint ismeretes, a Maros megyei önkormányzat még 2017-ben nyert európai uniós támogatást a Kultúrpalota felújítására a 2014–2020 közötti regionális operatív program keretében. A nyilvános közbeszerzési eljárás után a megyei önkormányzat 2017. október 31-én kötött szerződést a licit nyertesével, a ploieşti-i Romconstruct Group Kft. – Concas Rt. társulással, a munkálatok pedig 2019. január 22- én kezdődtek el. Mivel a felújítást végző cég alaposan megkésett a munkával, többszöri figyelmeztetést követően 2020. július 6-tól felbontották velük a szerződést. Addig a felújításnak csupán a 37 százalékával készültek el. 

A késés, valamint a nem megfelelően elvégzett munka miatt a megyei tanácsosok januárban jóváhagyták a felújítási terv befejezéséhez szükséges alap kiegészítését 3 millió lejjel, így az eredetileg tervezett 6 millió 759 ezer lej helyett összesen 9 millió 792 ezer lejbe kerül a Kultúrpalota felújítása. A projekt kivitelezési határideje 2023. december 31. – tájékoztatott a megyei önkormányzat sajtóosztálya.


Partnerség az újszülöttosztály felújítására

A rendkívüli ülés másik napirendi pontja a Maros Megyei Klinikai Kórház újszülöttosztályának a fejlesztését célzó együttműködési szerződésre vonatkozott a Maros Megyei Tanács alárendeltségébe tartozó egészségügyi intézmény és a Cristi Vasiliu Egyesület között. A megyei testület által megszavazott határozat jóváhagyja az „Élet a Maros megyei újszülöttekért” elnevezésű projektet, amelynek keretében a Cristi Vasiliu Egyesület felvállalja a megyei kórház újszülöttosztályának korszerűsítését. A beruházásra a Vodafone Románia Alapítvány által lebonyolított, Élet az Újszülötteknek Alap vissza nem térítendő finanszírozást biztosító programja keretében kerül sor. Egyebek mellett egészségügyi felszereléssel, a távgyógyításhoz szükséges eszközökkel látják el az újszülöttrészleget, felújítják a rendelőket, a kórtermeket. A terv költségvetése egymillió lej, ebből 900 ezer lej a Cristi Vasiliu Egyesület által biztosított vissza nem térítendő támogatásból származik, a fennmaradó 100 ezer lej a Maros Megyei Tanács önrésze.