2022. július 6., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

kulturális-tudományos fesztivál

Már csak tíz nap maradt hátra az Érted civil szervezet által május 20–21-én Marosvásárhelyen megszervezésre kerülő DeepDive kulturális-tudományos fesztiválig, amelynek célja, hogy összehozza az intellektuálisan fejlődni vágyó erdélyi fiatal felnőtt közösséget. A szervezők az utóbbi napokban újabb előadók nevét hozták nyilvánosságra, akik a közélet, a tudomány, a technológia, valamint a kultúra innovatív világából ragadnak majd ki egy-egy kérdést előadásukban. 

Mivel a DeepDive célja, hogy fogyaszthatóvá tegye a tudományt és élvezetessé a kultúrát, a fesztivál szervezői – az előzőleg már bejelentett előadók mellett – egy fiatal kutatóknak szóló kiállítást is meghirdettek, ahová középiskolások és egyetemisták is jelentkezhettek tudományos kutatásukat bemutató plakátjukkal.

A DeepDive fesztivál újabb tizenhét személyből álló, változatos területeken tevékenykedő előadók listáját tette közzé: Raed Arafat államtitkár, Románia volt egészségügyi minisztere, marosvásárhelyi orvos, a romániai Sürgősségi Életmentő Szolgálat (SMURD) és légimentő szolgálat alapítója, Mihai Covaliu olimpiai vívóbajnok, Horváth Ádám digitális oktatási szakértő, Bokros Lajos közgazdász, egyetemi professzor, Magyarország volt pénzügyminisztere, Borbély László erdélyi magyar politikus, volt környezetvédelmi miniszter, Joyful Clemantine Wamariya ruandai menekült, aktivista, író, Dörnyei Bendegúz fiatal üzletember, a Yale Egyetem diákja, Imets Tamás IT-szakember, a Minyma Technologies társalapítója, Luke Amadeus Ranieri amerikai latin és ógörög nyelvész, Nagy Éva Vera, a Boldogasszony Iskolanővérek tagja, Vlad Stanciu, az Eco Living Project társalapítója, Csala Dénes hálózatkutató, Miron Elena-Alexandra klímaaktivista, Tică Darie társadalmi vállalkozó, a Made in Roşia Montană létrehozója, Pálhegyi Zoltán, a hulladékgazdálkodás szakértője, a parajdi származású Lukács Csaba, aki a Magyar Hang társalapítója és lapigazgatója, valamint Antonia Colibăşanu geopolitikai elemző.

A DeepDive az interaktív, inspiráló előadások mellett alternatív programokkal is várja az érdeklődőket. Deák Katalin, Kicsi Anna, Szitai Eszter, Bányász Anna és Geréb Zsuzsánna fiatal művészek alkotásai kerülnek majd kiállításra, illetve zenés előadással készül a Mezaliansz Akusztik (Kemény Zsófi és Agócs Márton) és Závada Péter költő, slammer, rapper. Emellett a fesztiválon debütál az Érted Diáksztori projektjének negyedik szakasza, ami nem más, mint a Vigyázz, kész, állj! című tantermi előadás az Untitled Theatre Project (UTP) független társulat előadásában. 

További információkért érdemes csatlakozni a DeepDive Facebook- és Instagram-oldalához, illetve a jegyvásárlással kapcsolatos információkért a fesztivál hivatalos honlapjára lehet kattintani. 

Hivatkozások:

Instagram: https://www.instagram.com/deep.dive.ro/

Facebook – https://www.facebook.com/deep.dive.ro/

Weboldal – https://deep-dive.ro/