2022. szeptember 25., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A 2010. évi 263-as nyugdíjtörvényt módosító idei 163-as számú sürgősségi kormányrendelet értelmében szeptember 28-ától legtöbb hat évre visszamenőleg társadalombiztosítási szerződést köthetnek azok a személyek, akik ki szeretnék egészíteni a ledolgozott éveiket. A szerződés 2021. augusztus 31-ig köthető meg, és addig fizethető ki a törvény által meghatározott összeg – tájékoztatott Neagoe Eugenia, a Maros Megyei Nyugdíjpénztár igazgatója. 

A visszamenőlegesen hat évre szóló társadalombiztosítási szerződést tehát már most meg lehet kötni. Minél hamarább megkötik, annál jobb, mert az éveket csak akkor számítják hozzá a ledolgozott időszakhoz, amikor a hozzájárulási összeget teljes egészében befizették a nyugdíjpénztárba. Ha a szerződést idén kötik meg, akkor jövő augusztus 31-ig részletre is ki lehet fizetni a visszamenőleges hozzájárulást. 

A visszamenőleges társadalombiztosítási szerződést az érdekelt személy, vagy esetenként az általa megnevezett gyám, közjegyzői meghatalmazással rendelkező személy a lakhely szerinti – jelen esetben a Maros megyei – nyugdíjpénztárral köti meg. 

A szerződés célja kiegészíteni a korhatáros nyugdíjazáshoz szükséges munkaidőt, annak érdekében, hogy az illető személy a teljes hozzájárulási időszakkal és az ennek megfelelő nyugdíjjal rendelkezzen. Feltétel az, hogy a megkötendő szerződésben feltüntetett időszakban az illető személy nem lehetett sem alkalmazotti viszonyban, sem olyan egyéni vállalkozó, ami társadalombiztosítási hozzájárulás fizetésére kötelezte. Egyszóval olyan időszakra köthető meg a visszamenőleges társadalombiztosítási befizetés, amikor az illető nem fizetett semmilyen társadalombiztosítási hozzájárulást sem Romániában, sem az Európai Unió valamely országában. 

Egy másik nagyon fontos feltétel: a visszamenőleges társadalombiztosítást nyugdíjas nem kötheti meg. 

A hat évre vagy ennek töredékére szóló társadalombiztosítási hozzájárulás összegét egyénenként számolják ki. Az évi hozzájulás nem lehet kisebb, mint az adott évben az országos bruttó átlagbérnek megfelelő hozzájárulás értéke. 

A szerződésben szereplő utólagos hozzájárulást 2021. augusztus 31-ig lehet befizetni egy összegben vagy részletre. Abban az esetben, ha a megállapított hozzájárulást a jelzett időpontig nem fizetik ki teljes egészében, csak az az időszak kerül a szolgálati időbe („régiségbe”), amire kifizették az összeget. Például, ha hat év helyett csak háromra törlesztették a hozzájárulást, a munkaéveket csak hárommal növelik. 

A kifizetés a törvény által elfogadott módon történhet, beleértve a készpénzfizetést is, amit a nyugdíjpénztár kasszáiban lehet megejteni – mondta Neagoe Eugenia, a Maros Megyei Nyugdíjpénztár igazgatója. 

Neagoe Eugenia

Fotó: Nagy Tibor (archív)