2020. február 25., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az édescirok

Bár az 1990-es évek elején volt próbálkozás, nem nyert teret az állattenyésztők körében a silócirok, mivel az a „legenda” terjedt el, hogy mérgező anyagot termel. A növényt nemesítették, így ez lett az egyik leghatékonyabb takarmánynövény, amelyet érdemes tájainkon is elterjeszteni – mondta Dán Péter állattenyésztési mérnök, falugazdász, aki elárulta, hogy ősszel népszerűsítő sorozatot és találkozót kezdeményez. 

Az édescirok trópusi eredetű növény, amelynek magas a cukortartalma, tápértékben felülmúlja a silókukoricát, jobban bírja a száraz-ságot és igénytelenebb, kevesebb gyomirtó szert és műtrágyát igényel. Magassága elérheti a négy métert, ami növeli a hatékonyságát – sorolta fel előnyeit a mérnök. Magyarországon elég nagy területeken termesztik, hiszen kiváló silózásra alkalmas növény. A nagy magforgalmazó cégektől lehet vásárolni vetőmagot. Megyénkben is próbálkoztak a termesztésével, Marosszentgyörgyön, Sóváradon és Balavásáron is vannak parcellák. Az utóbbinál szeptember vége felé, a betakarítás előtt az RMGE-Maros falugazdász-hálózata keretében szakmai találkozót szerveznek, ahol az érdekeltekkel ismertetik a termesztési és feldolgozási előnyöket, ugyanis ezt a fázist is megtekinthetik a gazdák. 

Dán Péter elmondta, a globális felmelegedés és klímaváltozás tükrében érdemes meghonosítani a melegebb égövhöz szokott növényt, mert kevesebb munkával és anyagi ráfordítással olyan takarmányt állíthatnak elő, mint amilyent a nálunk elfogadott kukoricából nyernének – mondotta a szakember, mindemellett minden tenyésztett háziállatfajta fogyaszthatja. Az édescirok nem tévesztendő össze az ún. seprűcirokkal, amely magas cellulóztartalma miatt alkalmatlan a fogyasztásra, a cellulóz miatti keménysége, tartóssága miatt viszont alkalmas a nagyipari feldolgozásra, hiszen ebből készülnek évszázadok óta a seprűk. 

A balavásári bemutató pontos helyszínét és időpontját ezután közlik az érdeklődőkkel.