2021. május 15., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szerdán az RMDSZ javaslatára a kormány elfogadta az új településtervezési, településrendezési, valamint építési törvénykönyv kidolgozásához szükséges irányelveket tartalmazó kormányhatározatot. 

Az új törvénykönyv 21 hatályos törvényt, kormányrendeletet, határozatot és miniszteri rendeletet összesít. Egyértelműsíti a rendelkezéseket, a szakterminológiát, és nem utolsósorban egyszerűsíti a területrendezéssel és építkezéssel kapcsolatos engedélyeztetést. Ennek első lépése a most elfogadott – általános irányelveket tartalmazó – kormányhatározat, amely alapján a minisztérium kidolgozhat egy új, átfogó törvénykönyv-javaslatot, mutatott rá Cseke Attila.

A szaktárcavezető elmondta: „Jelenleg egy földszintes családi ház és egy százlakásos tömbházlakás megépítéséhez ugyanannyi engedélyre van szükség. A rengeteg, különböző érvényességű engedélynek a beszerzése pedig sokszor oda vezet, hogy az első lejár, míg az utolsót beszerezzük. Az a cél, hogy egyszerűbben, egyetlen hivatalhoz fordulva, minden engedély beszerezhető legyen.”

A minisztérium kutatást végzett az érvényben lévő rendelkezések hatékonyságának felmérése érdekében. A felmérés kimutatta: két-három azonos célt szolgáló engedély kikérésére kötelezte a hatályos törvénykezés az építőket, és más követelményeknek feleltette meg a kis-, illetve a nagybefektetőket. A 21 különböző jogszabály más-más szakterminológiát használt, emiatt értelmezhetővé vált a hatályos rendelkezés. Az engedélyek érvényessége nem volt egységes, megnehezítve ezzel az építkezést. „Mindenki számára átlátható, mindenki számára azonos rendelkezésekre van szükség a településtervezés és az építkezés terén” – hangsúlyozta az RMDSZ közigazgatási szakpolitikusa. 

Az új törvénykönyvtervezet – amelyet idén nyáron készül közvitára bocsátani a szaktárca –, a hatályos adóügyi törvénykönyv előírásaival, illetve a műemlékvédelmi szabályozással is összhangba kerül. A miniszter ugyanakkor előrevetítette: a szaktárca az építési szakértők és minőségellenőrök hiányára is megoldást talál. (RMDSZ-tájékoztató)

Cseke Attila 

Forrás: RMDSZ