2019. szeptember 20., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Óriási munkálatok a Segesvári úton, a Sapientia mellett

Tizenhárom hektáron fog megépülni a régió legnagyobb üzlet- és szabadidőközpontja Marosvásárhelyen, a Segesvári út és a Sapientia tudomány- egyetem campusa között. A beépítendő felület 41.300 négyzetméter. Az arra járók láthatják, hogy a volt gyümölcsös helyén javában dolgoznak a munkagépek, a terep előkészítése zajlik az építkezés megkezdéséhez. Az építtető a bukaresti székhelyű Shopping City Marosvásárhely Kft.

Fotó: Nagy Tibor


A beruházás értéke 40 millió euró 

Köztudott, hogy a szóban forgó területen gyümölcsös volt. 1990 után a parcellákat visszaszolgáltatták a volt tulajdonosoknak, s ezeket egyenként vásárolta meg a befektető, a NEPI Rockcastle. Ez a cég a dél-afrikai New Europe Property Investments és a mauritiusi Rockcastle Global Real Estate cégcsoport egyesüléséből jött létre, és Közép- és Kelet-Európa legnagyobb ingatlanbefektetője lett. Az új projekt egy olyan mall építését célozza, amely 390 ezer lakót szolgál ki, azokat, akik háromnegyed óra alatt megközelíthetik. 

A beruházás értéke 40 millió euró. 


Minden, ami egy mallhoz kell

Mi lesz az új NEPI-mallban? A beépített 41.300 négyzetméteren több divatáruház, egy Carrefour nagyáruház, több közétkeztetési egység, vendéglők, kávézók, gyorséttermek, mozi és egy szabadidőközpont. Minden, ami egy nagyméretű mallhoz tartozik. Az építők szerint a kiadó üzletek 30 százalékára megvan a bérlő. A komplexum frontja a Hosszú utca (December 1. út) felől lesz. A mall mellett 1350 helyes parkolót – föld alattit is – alakítanak ki, s a tizenhárom hektáros terület tíz százaléka zöldövezet lesz.

A komplexumnak három be- és kijáratot terveztek, egyet a Segesvári útra, egyet a meglévő körforgalomból, amelyet átalakítanak, és egyet a Koronkai útra. Ezeket nem a város, hanem az építtető költségén valósítják meg.


Az átadást év végére ígérik 

A NEPI-mall általános tervét a marosszentgyörgyi HBRO Kft., a statikai elemek tervét a marosvásárhelyi Construct Kft. készítette, a Gleeds Románia Kft. tanácsadóként szerepel a projektben. Építő a marosvásárhelyi Romaris Kft. 

Furó Judit, a marosvásárhelyi tanács városrendezési szakbizottságának vezetője elmondta, a projektet teljes egészében jóváhagyták, az építkezési engedélyt a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal 2018. június 12-én bocsátotta ki. A kivitelezési idő az engedélyezést követően 12 hónap, ami nem valósulhat meg, ugyanis a többi engedély beszerzése miatt csúszni fog, valószínűleg év végéig.