2021. március 7., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

 Hétfőn éjfélkor megérkezett Nyárádszeredába a helyi önkéntes tűzoltócsapat legújabb, harmadik esetkocsija. A járművet egy nagy értékű felszereléscsomaggal Magyarországról szállították ide.


Hétfőn vették át és szállították haza Magyarországról az autót
  Fotó: Nyárádszeredai Önkéntes Tűzoltó-egyesület
Decemberben írtak alá megállapodást a Magyar Tűzoltószövetség elnökével, Dobson Tibor tűzoltó dandártábornokkal arról, hogy a magyarországi fél átad egy birtokában levő járművet az erdélyieknek. Az anyaországban ki- selejtezett tűzoltókocsit a 

Magyar Tűzoltószövetség javíttatta fel, de költségeit a szeredai tűzoltók fedezték. Egy ötfős küldöttség hétfőn kora hajnalban indult Egerbe a tartalékautó, illetve Aszódon a tűzoltófelszerelés-csomag átvételére. Egy Steier típusú, 1997-es évjáratú, keveset használt jűrműról van szó, amelynek feljavítására közel egymillió forintot költöttek a szeredaiak – számolt be a Népújságnak Kacsó István tűzoltóparancsnok, a Nyárádszeredai Önkéntes Tűzoltó-egyesület elnöke. Az autó tartálya hétezer literes, 4X4-es meghajtású, megfelel az itteni terepviszonyoknak, mert a jelenleg használt Man típusú fecskendőautóval nehéz volt a tarlótüzeket megközelíteni a domb- oldalakon, de ezután erdőtüzekhez is tudnak vizet szállítani. A tartálykocsi nagy segítségükre lesz, mert azokon a településeken, ahol nincsenek tűzcsapok, mindig gondot okozott a vízzel való utánpótlás.

A kocsi nemcsak a várost, hanem a kistérséget fogja szolgálni, és nemcsak vízszállító eszköz, hanem felszerelt bevetési autó, amely egymagában is elegendő tűzoltásra – magyarázta a parancsnok.

A tűzoltók értékes felszereléssel is gazdagabbak lettek: mentőköteleket és -hálókat, arcvédőket, bevetési ruhákat, sisakokat, csizmákat, kesztyűket, alumíniumos védőruhát kaptak, ami a heves tüzek megközelítésekor  hasznos. Továbbá vegyvédelmi ruházatot, árvíznél használatos gumicsizmákat, vágóeszközöket. Ezek értékét pontosan nem tudják, de használtan is mintegy egymillió forintra becsülhető. Ezek mind olyan eszközök, amelyek megvásárlásáról álmodni sem mer egy önkéntes tűzoltócsapat. Az adományt Aszód testvértelepülés adta.

 Egy nagy tartályú tűzoltóautót már régebb szeretett volna a szeredai csapat, két éve, a Bocskai Napok alkalmával rendezett vacsorán alkalmuk volt egy-egy igénylevelet átadni a testvértelepülések képviselőinek. A szerencsi küldöttség továbbította ezt a kirendelt katasztrófavédelmi igazgatónak, Dócs Róbertnek, ő ajánlotta fel a tartálykocsit. Nemsokára személyesen találkoztak, megállapodtak, majd elkezdődött a bürokratikus ügyintézés, hiszen a Magyar Tűzoltószövetség a kocsit át kellett vegye a tulajdonába, hogy átadhassa Nyárádszeredának. A szeredaiak remélik, hogy inkább húsvéti locsoláskor és gyakorlatokon, nem éles bevetéseken kell hasznát venniük. A járművet néhány napra ki is állították Nyárádszereda központjában, hogy az emberek is szemügyre vehessék. Ugyanis elsősorban a nyárádszeredaiak (és nem csak) adományaiból került ki a felújításhoz szükséges összeg. Ez már egy évvel ezelőtt a rendelkezésükre állt, így a tavalyi tűzoltóbálon az autó felszerelésére kértek adományt. Ezzel a szeredai önkéntes tűzoltók felszerelés szempontjából minden követelménynek eleget tesznek, sőt akár hivatásos alegységekkel is vetekedhetnek. S mivel a tartálykocsis fejezetet tegnapelőtt lezárták, már ki is tűzték a következő célt: a meglévő három autó számára új tűzoltószertárat szeretnének építeni, így most az ehhez szükséges terület azonosítása és támogatás szerzése következik – részletezte Kacsó István. A terv megvalósításában az önkormányzat és a kistérség segítségét is remélik, illetve pályázati források lehívását, támogatók bevonását.