2019. szeptember 20., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hétszeresére nőtt a Maros vízhozama

Szerdán délelőtt a Maros folyó a megnövekedett vízhozam miatt egyelőre Maroscsapón, Marosugrán és Szentpálon okozott áradásokat. Az utóbbi huszonnégy órában lezúduló csapadékmennyiség miatt országszerte sárga és narancssárga jelzésű árvízriadót adtak ki. Az áradásveszély  többnyire a május 15–16-án elárasztott övezetekben állt fenn  újra, ezekre próbáltak összpontosítani. A Maros Vízügyi Igazgatóság a megyében lévő vízgyűjtő gátak révén csökkentette az árvízveszélyt.

Fotó: Maros Vízügyi Igazgatóság

Május 21-én, kedden este a Maros folyón sárga jelzésű árvízriadó volt érvényben, Maroshévízen, Gödemesterházán és Galonyán megnőtt a vízszint. A folyó vízhozama kedden éjszaka Marosvásárhelyen elérte a maximumot, másodpercenként 424 köbméter volt, szerdán másodpercenként 340 köbméterre csökkent. Ennek ellenére a folyó lefele haladva Maroscsapón, Szentpálon, Marosugrán kilépett a medréből, de Radnóton is tetemes károkat okozhat. A  Maros Vízügyi Igazgatóság szóvivője, Călin Fokt megkeresésünkre elmondta, hogy a Maros vízhozamának éves átlaga másodpercenként 62 köbméter, ennek hétszeresével kellett megbirkózzon a keddi napon a folyómeder.

A jobbágyfalvi gát kapacitását kihasználva a Nyárád vízhozamát mérsékelték, annak ellenére, hogy narancssárga jelzés volt érvényben, az igazgatóságnak nincs tudomása arról, hogy a folyón áradást jelentettek volna. A vízügyi igazgatóság szerint Héjjasfalváról sem érkezett jelentés elárasztott területekről, a bözödi és zetelaki vízgyűjtők révén  pedig a Kis- és Nagy-Küküllő sem lépett ki a medréből. 

Hétfőn Székelyhodoson a vízügyi alkalmazottak a helyi és környékbeli katasztrófavédelmisekkel együtt megelőző intézkedésként 150 méternyi árvízvédelmi mozgógátat és 1.350 homokzsákot helyeztek el, kedden este pedig Maroscsapóra szálltak ki a vízügyi igazgatóság intervenciós csapatai a szükséges felszerelésekkel és homokzsákokkal. Szerdán, május 22-én délelőtt már Ugrán és Szentpálon kellett a Maros-gátat megerősíteni, mivel a folyó vízszintje egyre nagyobbra nőtt. 

A Horea Vészhelyzeti Felügyelőség tájékoztatása szerint 80–100 méteren a Maroscsapó és Ódellő közötti községi utat is elárasztotta a medréből kilépő folyó,  Kerelőszentpálon pedig kerteket, valamint több mint 20 hektár mezőgazdasági területet öntött el.

A rendőrség szóvivőjétől szerdán délben kapott tájékoztatás szerint az E60-as országúton a közúti forgalom zavartalan volt, az áradás visszahúzódóban, korlátozás csupán a Maroscsapó–Ódellő községi úton van.

A Maros Vízügyi Igazgatóság ismételten arra figyelmezteti a lakosságot, hogy legalább ott, ahol erre lehetőség van, próbálják megelőzni az áradással járó anyagi károkat. A sok eső miatt május 15–16-án a Felső-Maros mentén, valamint a Felső-Nyárádmentén is kiöntöttek a patakok, utak, udvarok kerültek víz alá, kertekben tett kárt a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék, mivel a patakok nem győzték elvezetni. Ezért a patakok, sáncok, hidak, átereszek karbantartására szenteljenek nagyobb figyelmet, mivel olyan hirtelen jött esőzések alkalmával is áradással lehet számolni, amikor nincs  árvízriadó, ennek ellenére ingatlanokat, kerteket, alagsorokat, pincéket áraszt el az eltömődött hidaknál, sáncokban magának utat törő víztömeg.

  Fotó: ISU