2020. szeptember 25., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Felbolydult a csendes falu

Szombaton hajnalban leégett a héderfájai református gyülekezet műemlék jellegű haranglába. Az eset mögött szándékos gyújtogatást vélnek a helyiek, ugyanis már előzőleg volt két hasonló incidens. A hatóságok néhány óra alatt leszűkítették a gyanúsítottak körét, és előállítottak egy helyi fiatalt. Azonban még nem biztos, hogy ezzel megoldódik a faluban közel három hónapja fennálló feszült helyzet.

Szombaton hajnali 2 óra után csaptak fel a lángok a falu fölötti dombon, a temetőkertben álló haranglábnál, és pillanatok alatt elborították a falu jelképének számító faépítményt. A közelben lakó Szász Rozália mondta el lapunknak: negyed három táján nagy világosságra ébredt, és arra, hogy nagyon ugatnak a kutyák. Rájuk is kiáltott dühösen, amiért éjszakai álmát zavarják – ekkor vette észre, hogy lángol a harangláb. Perceken belül felriadt a falu, értesítették a hatóságokat, amelyek a dicsőszentmártoni tűzoltókat rendelték a helyszínre, de az autóval nehezen megközelíthető helyszín miatt azok nehezebben boldogultak – végül sikerült eloltani a lángokat, és virradatra már a bámészkodó tömeg is hazavonult. 

Déltájban azonban „zarándoklat” indult, egymást követték a temetőkertbe kilátogató helyiek és elszármazottak, de csak egy halom üszkös gerenda, néhány tetőfedő lemez és a tűzben megolvadt harangok tartószerkezete mutatta a „torony” helyét, amire annyira büszkék voltak a héderfájaiak. Az emberek szánalommal és halk szóval idézték fel emlékeiket a romok körül, és a fiatalok is bevallották: kedvenc helyük volt a harangláb, ahová gyakran kijöttek leülni, beszélgetni.

Csak üszkös gerendák maradtak a falu jelképének számító építményből

Fotó: Gligor Róbert László

A hetedik tűzeset három hónap alatt

A megrendítő látvány hatására valósággal sírtak az éjszaka folyamán a felnőttek a lángoló faépítménynél – mondta el Nagy Csaba lelkipásztor –, még az ő lábából is elment az erő. Reggel a hatóságok nagy erővel kezdték a szálakat felgöngyölíteni: kihallgatták a helyieket, az éjszakai járőröket, visszaforgatták a köztéri megfigyelőkamerák felvételeit. A járőrök az éjszaka folyamán felmentek a temetőkertig, majd a faluban tett kör után a központban megállva észlelték, hogy füst száll fel a haranglábnál, és rögtön lángba borul az építmény. Az iskolánál elhelyezett kamera is rögzítette a harangláb meggyulladását. A tűz gyors terjedéséből arra következtettek, hogy az elkövető benzinnel locsolta le a fát, mielőtt meggyújtotta volna.

Már utunk közben kiderült: napokkal ezelőtt is volt egy tűzeset a faluban, a helyszínen pedig az emberek azt mondták, hogy egy elmebajos élhet közöttük, hiszen november elejétől ez volt a hetedik eset: kétszer is meggyújtották a gondnok fóliasátrát, kétszer próbálkoztak a haranglábbal is, az elmúlt napokban egy melléképület kapott lángra a faluban, továbbá a nem messze álló, a helyiek által palotának, kastélynak nevezett udvarház udvarán egy műanyag víztartály, majd egy ugyanilyen anyagból készült árnyékszék lobbant lángra – a két méter magas lángok kis híján az épület tetőszerkezetébe is belekaptak. Szombaton hajnalban pedig ismét – immár harmadszorra – a haranglábat vette célba valaki.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a harangláb a templomtól távolabb állt: az ellenreformáció korában, 1758-ban építtette az istenházát gróf iktári Bethlen Sámuel, de kőtorony nem épülhetett hozzá. Akkor már létezett harangláb, amelyet a 19. században átépítettek: Héderfája és a mai falu felső részének nevezett Malomfalva között állították fel, hogy mindkét helyen jól lehessen hallani a harangok szavát. Mindkét harang elnémult szombat éjszaka: a kisebbik 150, a nagyobbik – a 2012-ben újjáöntött – 350 kilogrammot nyomott. Mivel nem volt harangozó, öt éve villamosították a harangokat, amelyek óraműpontossággal működtek – tudtuk meg a lelkésztől.

Így nézett ki a harangláb

Fotó: Lisztes László/archív

Újrakezdeni a küzdelmet

Az 560 fős református gyülekezet nemrég fejezte be a ravatalozó építését, tavaly hatalmas munkabefektetéssel szinte teljesen megújult a parókia épülete is. Már csak a tanácsterem épülete maradt hátra, aztán következhetett volna egy csendesebb időszak, amikor nem a tervezés, pályázat, munkálatok vezetése, elszámolás kötötte volna le őket – mondta el a lelkész. Az eset azonban mindent megváltoztatott, átírt, új fejezet kezdődik a gyülekezet életében: a harangláb újjáépítése. A napokban várják a biztosítót, hogy kiderüljön, számíthatnak-e kártérítésre. Ha a biztosító fizetne, talán abból a harangláb újjá is épülne, ami már önmagában nagy lépés volna, bár emellett rengeteg költségbe kerül majd a tervezés, a kivitelezés és az új harangok beszerzése. Ha viszont a biztosító nem fizet, akkor az egyházkerület és az egyházmegye véleményétől függően gyűjtést is indíthatnak, vagy más források után kell nézniük. A lelkész számítása szerint 50 ezer eurós kár érte a gyülekezetet, a polgármester ennek kétszeresét saccolja.

 Nagy Csaba lelkész (jobbra) szerint ha pénz lesz, akkor sem elég egy év az újjáépítéshez


Állandó rettegésben

A folyamatos gyújtogatások miatt november eleje óta állandó rettegésben élnek a helyiek, az addigi csendes élet teljesen megváltozott. A lelkész az egyházi épületeket féltve azt is számba vette, hogy volt-e valakivel olyan konfliktusa, ami ilyen bosszúálláshoz vezethetett volna. A temető nagy székely kapujának szárnyait kinyittatta, hogy a parókiáról bármikor láthassa a két reflektorral jól megvilágított haranglábat, volt olyan éjszaka, amikor autóval is felment a templomig, de sosem látott senkit ott ólálkodni. A temetőkapu mindig nyitva volt, éjjel-nappal bárki bejárhatott oda és a szomszédos baptista temetőbe: ez lett a vége – állapította meg halkan a lelkész, aki már azt is fontolóra vette: ha kiderül, hogy a gyülekezet egyik tagja a gyújtogató, ő más településre távozik.

Küküllőszéplak polgármestere, a héderfájai Szakács Béla hasonlóan számolt be a helyzetről: az utóbbi hetekben annyira fokozódott a feszültség, hogy alig lehetett már kezelni. Bevonták a rendőrséget, a prefektust is értesítették, a lakosság is járőrözést tervezett, végül ezt csak a megerősített rendőrségi állomány végezte a falvakban. Azt is elemezték, hogy az egyház vagy a faluközösség ellen irányuló esetleges bosszúállásról lehet-e szó. Az elöljáró igencsak elégedett a rendőrség hozzáállásával és azzal, ahogyan az ügyet kezelte, de a lakosság is nagymértékben együttműködött a hatósággal. Az utóbbi hetekben kamerákat vásároltak, hogy minden kis utcát figyelni tudjanak. Persze, ez nem ment könnyen, mert amíg Kínában nyolc nap alatt kórházat építenek, addig a romániai közbeszerzési eljárások miatt egy kamera beszerzése is két hetet vesz igénybe – mutatott rá. Ettől függetlenül a kameráknak és a lakosságnak köszönhetően sikerült már szombaton néhány óra alatt leszűkíteni a gyanúsítottak körét. Abból kiindulva, hogy benzint használhatott az elkövető, ellenőrizték a község minden kamerájának felvételét és a falubeli benzinkútét is, hogy kiderüljön, ki vásárolt hordozható edényben üzemanyagot az utóbbi napokban. Délre már a rendőrség előállított egy helyi 18 éves fiatalembert, és kivizsgálás indult az ügyben. A lelkész és a polgármester összecsengően úgy véli, hogy ha az illető bevallja minden gyújtogatás felelősségét, akkor lecsendesedhetnek a kedélyek a faluban, de még egyáltalán nem biztos, hogy az illető-e az elkövető vagy sem, valamint az sem, hogy van-e más gyújtogató is a háttérben. A polgármester mindenképp nyugalomra inti a lakosságot, és kihangsúlyozta a rendőrség messzemenően kiemelkedő hozzáállását, amitől azt reméli, hamarosan fény derülhet az ügy részleteire. Az előállított gyanúsított egy helyi gyökerű, négy éve Dicsőszentmártonból visszaköltözött család tagja, aki a baptista, és nem a református gyülekezetet látogatta – derült ki.