2021. december 6., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mekkora volt a visszaesés?

Nem is kérdés, hogy a koronavírus a legjobban a vendéglátást és a turizmust sújtotta. Azonban míg az éttermeknek volt lehetőségük arra, hogy házhoz szállítsák az ételt, és így valamekkora bevételre szert tegyenek, a turizmusnak erre nem volt lehetősége, hiszen nem lehet házhoz szállítani a látványosságokat. Külföldön láthatunk erre próbálkozásokat, de azok sem arattak osztatlan sikert, bevételt sem hoztak. A világ minden táján számos, a turisztikával kapcsolatba hozható cég kellett bezárja a kapuit. Szerencsére Erdélyben a nagy visszaesés és a sok nehézség ellenére a tavaszi szükségállapot után sokan újra ki tudtak nyitni. 

Erdély egyik legszebb és legkülönlegesebb látványossága, a parajdi sóbánya, amelyik egyben a Kárpát-medence legjelentősebb sókitermelő helye is, kereken három hónapig volt bezárva, de június 13-án újra megnyithatta a kapuit.

Kalandpark a sóbányában

Forrás: koszakronikak.blogspot.com


Az idei parajdi turizmusról Seprődi Zoltánt, a sóbánya és a strand igazgatóját kérdeztük.

– Hogyan alakult a turizmus idén Parajdon?

– A szükségállapot idején egyáltalán nem volt forgalom, hiszen kötelező módon mi is teljesen le voltunk állva. Június 13-án újra kinyitottunk, fogadtunk látogatókat, de csak fél üzemmódban dolgoztunk. Korlátoztuk a látogatók számát a sóbányában, illetve a fürdőzők számát, hiszen ekkor már a strandot is megnyitottuk. A tavalyi, 2019-ben elért eredményekhez képest idén mindössze 36%-ot tudtunk elérni, tehát a visszaesés 64%-os volt, ami óriási arány.

– A sóbányában üzemel egy kalandpark is. Ezt idén használhatták a látogatók?

– Igen, használhatták. A kalandparkot nem mi működtetjük, a cég, amelyik ezzel foglalkozik, vállalta a felelősséget. Minden jóváhagyást megkaptak, és természetesen betartották az összes előírást, mind a távolságtartásra, mind pedig a higiéniára vonatkozókat. A kalandpark is egy attrakció, ami meglátásom szerint odavonzott néhány látogatót, így számunkra is kedvező volt, hogy működhetett.

Seprődi Zoltán

Forrás: informatiahr.ro


– A bányában milyen óvintézkedéseket vezettek be?

– Először is a bejáratnál minden látogató testhőmérsékletét megmértük. Az autóbuszon hordani kellett a maszkot mindaddig, ameddig le nem értek a bányába, a tág terekbe; a folyósokon és nagyobb tömegben is mindenkinek kötelező volt a maszk viseláse. 

– Mennyire tartották be az emberek a kötelező óvintézkedéseket?

– Többnyire betartották. A távolságtartással akadtak problémák, azonban ez elkerülhetetlen volt, csak úgy lehetett volna megoldani, ha minden látogató mellé állítottunk volna egy felügyelőt. Szeretnek itt az emberek gyúródni. Mindig volt valami kifogásuk, például, hogy nehogy lekéssék a buszt, vagy nehogy lemaradjanak valamiről. Holott kimondottan gyakran jártak a buszok, és ha valaki lemaradt, nem kellett sokat várjon. Ebből kifolyólag sok gondom volt, voltak akik bosszankodtak, hiszen ők hiába tartották be a szabályokat, ha mások erre nem voltak hajlandók.

– Mennyire érintette a járvány a munkahelyeket?

– Szerencsére nem érintette. Hét embert elküldtünk kényszerszabadságra a szükségállapot idején, de ahogy újra kinyithattunk, ők is visszajöhettek.

A paradji sóbánya

Forrás: kirandulastippek.hu


– Mit gondol, hogyan fog alakulni a helyzet jövőben?

– Szerintem az első félév még „sántikálni” fog. Semmiképpen nem fogja tudni azt hozni, amit például a 2019-es év hozott. Semmiféleképpen, sőt, ha ilyen ütemben terjed a járvány és ilyen sok új esetet regisztrálnak naponta, akkor egyáltalán nem kizárt, hogy lesznek újabb szigorítások is, és ezeket mi is meg fogjuk érezni. Véleményem szerint az első félévben nem számíthatunk nagy forgalomra.

– Mi várható 2021 második fél évére?

– Úgy vélem, addig kiegyensúlyozódik valamelyest ez a helyzet, és az emberek valamelyest megtanulnak együtt élni a vírussal, hiszen rá vagyunk erre kényszerülve. Amennyiben pedig ez megtörténik, és nem félünk, nem pánikolunk, hanem tényleg betartjuk azokat a minimális szabályokat, hogy például a kezünket lefertőtlenítjük, odafigyelünk a távolságra, és hordjuk a maszkot, akkor remélhetőleg valamelyest fellendül a forgalom. Természetesen ez függ a politikától is, úgy látom, most a statisztikák is valamilyen szempontból úgy vannak formálva, hogy ne legyen előnyös mindenkinek, de ez csak az én véleményem.

A parajdi strand

Forrás: termálfurdok.com