2020. június 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Visit Maros – fedezzük fel Maros megyét!

Kedden délután a marosvásárhelyi Néprajzi Múzeumban a Visit Maros Egyesület bemutatta a megye kulturális és turisztikai értékeit népszerűsítő weboldalt és telefonos alkalmazást. Az alkalmazás segítséget nyújt azoknak, akik Maros megye épített és kulturális örökségét, sokszínűségét, természeti látványosságait turisztikai céllal böngészik. A Visit Maros Egyesületet a Maros Megyei Tanács a Maros Megyei Múzeummal, valamint a Maros Megyei Hegyimentő Szolgálattal közösen hozta létre, tekintettel arra, hogy a megye turisztikai fellendítése és népszerűsítése a megyei önkormányzat egyik célkitűzése.

– Maros megye nagy turisztikai potenciállal rendelkezik. Nagyon fontos momentumnak tartom a Maros megyét népszerűsítő weboldal és telefonos alkalmazás bemutatását. Mától kezdve az ezeken a platformokon található információk bárki számára elérhetők. Mandátumom átvételekor célként fogalmaztam meg Maros megye turisztikai fejlesztését, hiszen új lehetőséget látok abban, hogy ez az ágazat fellendítse a megye gazdaságát. Nagyon fontosnak tartom a Visit Maros Egyesület megalakulását az elmúlt évben. Örvendetes, hogy mostantól Maros megyének is korszerű online turisztikai platformja van, amely a megye turisztikai kínálatát összesíti, ahol az érdeklődők könnyen megtalálják a turisztikai célpontokra, rendezvényekre vonatkozó információkat. Ezek ingyenesen használhatók. A szolgáltatók ezeken a platformokon tehetik közzé a turisztikai érdekeltségű rendezvényeiket. Ezek az információs platformok fontos lépések, ezáltal felzárkózunk az országos turizmusfejlesztési stratégiához – emelte ki Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke a bemutatón.

Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke a bemutatón 

 Fotó: Nagy Tibor


Hiánypótló turisztikai platformok 

Szőcs Levente, a Visit Maros Egyesület elnöke elmondta, hogy  felméréseik után arra a következtetésre jutottak, hogy Maros megye turisztikai kínálata nincs kellőképpen  népszerűsítve, és ennek következtében döntöttek a korszerű eszközök alkalmazásáról.

– Megállapítottuk, hogy nincs egy olyan online felület, ahol megfelelő információkat lehet találni a megyéről, miközben napjainkban az úti célokkal és szállásfoglalással kapcsolatos döntések 80 százalékát az online felületeken található információk alapján hozzák meg az utazók. Tekintettel arra, hogy nemzetközi viszonylatban is lerövidül a turisták egy városban, üdülőtelepen való tartózkodási ideje, olyan weboldalt és turisztikai alkalmazást készítettünk, ahol a turisták az őket érdeklő információkat, továbbá az adott település programjavaslatait is megtalálják. Ezzel meggyőzhetők arról, hogy érdemes hosszabb idő tölteniük megyénkben – mondta el ismertetőjében Szőcs Levente, a Visit Maros Egyesület vezetője. Kihangsúlyozta, hogy a Lynx Solutions együttműködésével létrejött platformoknak csak akkor van értelme, ha az alkalmazást minél többen letöltik és használják. 

173 turisztikai látványosság adatai egy helyen 

Osváth Emese projektmenedzser magát a weboldalt és a mobil alkalmazást mutatta be, amelyek 173 látnivaló adatait tartalmazzák. Ezeket négy kategóriába csoportosították. Első az épített örökség, kastélyok, várak, építészeti különlegességek, templomok; a másodikban találhatók a séták, pontosabban ismeretterjesztő útvonalak, leírásokkal, fényképekkel és interaktív térképekkel; a harmadikban a legendás helyek, ahol Maros megyei településekhez kapcsolódó legendákat és történeteket fedezhet fel a böngésző; a negyedik kategória az outdoor, ahol természeti kincseket és különböző szabadidős tevékenységeket jelenítenek meg.

A főoldalon kereső segíti a böngészést, amely a település vagy látványosság megnevezése szerinti keresésre ad lehetőséget. Az első három beírt karakter után a böngésző az ehhez illeszkedő találatokat megjeleníti egy listában, amelyből kiválasztható a keresett célpont. Az alkalmazásban a leírások mellett külön képgalériák és kisfilmek is láthatók az adott helyszínről. A Virtuális séta funkció 360 fokos panorámát mutat be. A beépített funkciók segítségével a felhasználó közvetlenül hívhat egy megadott telefonszámot, vagy megnyithatja a különböző látványosságok weboldalát.

A Séták kategóriában található a térkép, melynek segítségével a Google térképen tanulmányozható az útvonal. Amennyiben a telefonon be van kapcsolva a helymeghatározó funkció, a navigáció is lehetséges. Az ajánlások segítségével az adott látnivaló vagy helyszín közelében található vagy tematikailag hasonló, egyéb érdekes desztinációkat is felsorakoztatja az alkalmazás. A látványosságok közelében levő vendéglátóegységeket – bárok, éttermek, kávézók és gyorséttermek – és ezek elérhetőségeit is megtalálják az alkalmazás használói. 

Az alkalmazás tartalmaz egy eseménynaptárt is, amelyből a Maros megyében szervezett eseményekről, koncertekről, fesztiválokról és előadásokról szerezhetnek információkat az érdeklődők. Az eseményeket egyetlen kattintással át lehet menteni a saját telefonra.

A Visit Maros Egyesület folyamatosan bővíti a Maros megyében található látnivalók listáját, de így is megtörténhet, hogy kimarad egy-egy érdekes helyszín. Az egyesület menedzsere felkérte azokat, akik ismernek olyan érdekességet, helyszíneket, amelyek hiányoznak az alkalmazásból, hogy segítsék az egyesület munkáját azzal, hogy a Kapcsolat oldalon található levelező funkciót használva küldjék el a hiányzó látnivalóról szóló adatokat, amelyeket aztán az egyesület munkatársai igyekeznek megjeleníteni az applikációban.

A www.visit-mures.com weboldal elérhető az érdeklődők számára, a Visit Mures nevű háromnyelvű alkalmazás pedig ingyen letölthető iOS és Android rendszerekre az AppStore-ból vagy a GooglePlayről. Az alkalmazás használatához internetkapcsolat szükséges.

A bemutató során sokan ki is próbálták az applikációt, az érdeklődők nem csalódtak benne. 

Érdemes megjegyezni még Péter Ferenc tanácselnök bejelentését, miszerint a nyár folyamán újra beindul a Maros megyét népszerűsítő turisztikai információs iroda a Kultúrpalota sarki épületrészében.