2020. július 6., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A marosvásárhelyi tanács jóváhagyta a várszabályzatot

 Erdély egyik legnagyobb, hétbástyás vára az elkövetkező években, évtizedekben „élő” kulturális és turisztikai központtá válhat. A városi tanács legutóbbi ülésén megszavazta a vár működési szabályzatát, ennek végrehajtása a polgármesteri hivatal feladata.

Fotó: Nagy Tibor


 „A marosvásárhelyi vár helyiségeit kulturális-turisztikai menedzsmentterv alapján legtöbb öt évre adná bérbe vagy közvetlenül használatba az önkormányzat civil szervezeteknek, intézményeknek, amelyek fenntartható, átlátható, színvonalas és turisztikai szempontból vonzó kulturális tevékenységeket szerveznének. A cél egy kulturális központ kialakítása, népszerűsítése itthon és nemzetközileg is. Élő vár legyen, gazdag kulturális kínálattal, sokszínű tevékenységgel, román és magyar nyelvű előadásokkal, időszakos és állandó kiállításokkal. Hosszú távon követhető, anyagilag fenntartható me-nedzsmenttervekre van szükség” – nyilatkozta a tervezet kezdeményezője, Vajda György önkormányzati képviselő. 

Hozzátette: az elfogadott szabályzat szerint a vár menedzsmentjét a polgármesteri hivatal közműszolgáltatásokkal foglalkozó ügyosztálya végzi. A szabályzat lehetőséget ad arra, hogy licit mellett közvetlenül is odaítélhetők legyenek bizonyos helyiségek, például a megyei múzeumnak. A kulturális eseményeket a multikulturalitás jegyében mind román, mind magyar, valamint egy nemzetközi körforgású nyelven is népszerűsíteni kell, a feliratozást szintúgy. A várban nemcsak kulturális, de egyházi rendezvényeket is szervezhetnek az elismert romániai egyházak. A szabályzat tiltja az 1000-nél nagyobb számú résztvevővel tartandó rendezvényeket, kivéve, ha a tanács másképp dönt. Mivel állandó és időszakos tárlatokat is létrehoznának a várban, a szükséges biztonsági intézkedéseket is megtennék. A vár melletti téren a szabályzat lehetővé teszi vásárok, különféle tematikus rendezvények megtartását, egyik bástyában – a megyei múzeum segítségével – berendeznék a „város múzeumát”, a szóban forgó helyiségeket közvetlenül és ingyenesen adnák a múzeum használatába. A szabályzat egyik előírása szerint ellenőrizhetővé tennék a belépést a várba. 

A vár történetének korszerű, többnyelvű audioismertetésével, a várbeli tevékenységek megfelelő népszerűsítésével remélik a látogatók számának növekedését. 

A marosvásárhelyi vár egyébként „készen áll” a turisták fogadására: a mintegy 8 éve EU-s forrásokból megkezdett felújítási munkálatok – várfalak, belső épületek restaurálása, parkosítás stb. – befejeződtek, immár az épület jó kihasználása jelent komoly kihívást az önkormányzat számára. 


Kapcsolódó cikkek: