2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Jeles nap volt a tegnapi: május 9-ét a győzelem napjaként emlegetik, ezen a napon Európa-szerte a szovjet hadsereg győzelmét ünnepelték a náci Németország fölött. Ez a nap volt egyben az Európa-nap is. 

Az Ukrajnában zajló háború hatására azonban egyre feszültebb a helyzet a nyugati hatalmak és Oroszország között. Az Európai Unión belül is jelentősen megosztja a tagállamokat az orosz energetikai szektor ellen irányuló szankciók kérdése. A tegnapi nap meg különösen megosztotta a jó öreg kontinenst. Sokan a harmadik világháború rémével riogatták az embereket. 

És mindenki mondta a magáét. Egyik slágertéma ezekben a hetekben Románia és Besszarábia egyesülése volt, egyesek szorgalmazták, mások óvatosabban fogalmaztak, de nem mondanak le erről a „jogos” célról. Egy román európai parlamenti képviselő szerint Besszarábia Romániához csatolása „veszélyes precedenst teremtene”, sőt a testvérország azonnali uniós csatlakozása sem aktuális (holott köztudottan ezt kéri a román államfő, és ugyanezt követeli az ukrajnai elnök is). Főleg, hogy ilyen procedúrát sohasem alkalmaztak az Európai Unióban. Ugyanis a maastrichti szerződés szerint történik a bővítés, és kb. tíz évbe telik egy-egy ország csatlakozásának a véglegesítése. Romániának 12 évre volt szüksége, hogy bejusson az úgynevezett civilizált világba.

Közben az országban is zajlik az élet. A háborús híreket, ha nem lennének elég izgalmasak, szaftos részletességgel tálalt gyilkosságokról, véres közúti balesetekről szóló hírekkel „színesítik” a kereskedelmi adók. Képsorokat mutattak a moszkvai katonai parádéról, és folyton a NATO-főtitkár szövegét szajkózták, aki szerint a parádén az orosz elnök „apokaliptikus” üzenetet fogalmaz meg a világ számára. Ami szerencsére nem történt meg.

Az emberek visszatérhettek a mindennapi tevékenységükhöz. Például ahhoz, hogy előszeretettel megcsapolják a konstancai üzemanyag-lerakatokat. Emlékeztetünk a tavaly őszi „akcióra”, amikor az amerikai támaszpontról loptak el kétmillió dollár értékű üzemanyagot. A hadügyminiszterünk szerint a történtekért az amerikaiak a felelősek, mert nem számoltak a „román kulturális szokásokkal”.

Nem mellékes, hogy a június elsejétől beígért 250 lejes élelmiszer-utalványok kézbesítésének pontos időpontja kérdéses. A végső határidő 2022. december 31., bár csak az év végéig költhetők el.

A hab a tortán mégis az a Vâlcea megyei önkormányzat, amely egy falunapi buli után nem fizette ki a megfogadott banda gázsiját, és úgy eladósodott, hogy a polgármesteri hivatal ellen kényszervégrehajtás indult. Az meg áruba bocsátotta a település két iskolabuszát, amellyel több mint száz gyereket szoktak iskolába vinni…