2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az ember élete a fontos!

A járványügyi helyzet miatt kisebb létszámban ugyan, de Erdély több településén és Bukarestben is többen az utcára vonultak, hogy támogassák Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter azon kezdeményezését, hogy azonnal kilőhessék sürgősségi esetben a lakosságot veszélyeztető medvéket. 


 Fotó:  Szászrégeni Polgármesteri HivatalMint ismeretes, az utóbbi időben, főleg a Székelyföldön, több medve is súlyos sérülést okozott, ezért került ismét a figyelem középpontjába a kérdés, miután az Artúrnak nevezett egyed elejtése körüli mediatizált vita elcsendesedett. A hatóságok nem engedélyezték a többezres tüntetést, ezért hirdettek több településen is tiltakozó akciókat. Időszűke miatt Marosvásárhelyen nem sikerült engedélyeztetni a tiltakozást, így a kezdeményezők Kovács Levente Mihály alelnökkel találkoztak, akivel megtárgyalták a megyénkbeli helyzetet. Többek között szó esett a vadkárokról és azok megtérítésének lépéseiről is. 

Mintegy 90-en vonultak a Szászrégeni Polgármesteri Hivatal elé, ahol nemcsak a helybéliek, hanem a környékbeli községek, Marosvécs, Gernyeszeg, a Görgény völgyében levő vadásztársaságok képviselői is jelen voltak. A helyzet súlyosságára egy vadász hívta fel a figyelmet, aki többtucatszor találkozott már a nagyvaddal, és egyszer meg is támadta a medve. Erről fényképeket mutatott a jelenlevőknek. 

Márk Endre polgármester lapunknak elmondta, mozgósították az RMDSZ körzeti szervezeteit is, mert az említett településekre is gyakran ellátogat a medve, és a veszély továbbra is fennáll. 

„Az emberélet mindennél előbbre való, ezért tartjuk fontosnak, hogy támogassuk Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter kezdeményezését. A gyakorlati megoldás nem a helyhatóságok, hanem a minisztérium hatáskörébe tartozik. Többek között kérjük, hogy alkalmazzák az vadállomány-szabályozó beavatkozásokra, áttelepítésekre vonatkozó eljárást, s amennyiben nem lehet a településeken garázdálkodó medvéket áttelepíteni, lőjék ki a problémás, az emberre veszélyes egyedeket – hangsúlyozta Márk Endre. 

Tudomásunk szerint Bukarestben és Brassóban is tiltakozott egy kisebb csoport, és a követeléseket tartalmazó petíciót fogalmaztak meg, amelyet Florin Cîţu miniszterelnöknek és Tánczos Barna környezetvédelmi miniszternek címeztek.