2022. augusztus 12., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nagyszabású tüntetésre készül Alexandru Rafila minisztériuma előtt az 1,18 millió szimpatizánst számláló Declic civil társadalmi tömörülés. Ami ellen tüntetnek, a romániai fekvőbetegeket ellátó intézmények ma is nagyon aktuális rákfenéje, a kórházi fertőzések. Olyan „krónikus betegség”, amely a Colectiv klub leégése után súlyos égései sérüléseket szenvedett, és külföldi kezelésre szorult betegek kapcsán lángolt fel. Akikről kiderült, hogy az égési sebek mellett olyan kórházi baktériumokkal fertőzöttek, amelyeket a nyugat-európai kórházakból már sikerült kiirtani, és Észak-Afrikában, valamint a Közel-Keleten fordulnak elő. 

Hogy ide jutottunk, nem véletlen, hiszen ki ne hallott volna a Hexi Pharma-ügyről, amelynek vezetői több száz romániai kórháznak és ezer műtőnek szállítottak éveken át Németországból vásárolt, és hétszeresére felhígított fertőtlenítőszereket 2010-16 között. A botrány kirobbanása nem fékezte meg ezt a lehető legaljasabb kereskedelmet, a világjárvány idején is találtak olyan fertőtlenítőszert, amelyben nem volt hatóanyag, és a cég, amelynek címkéjét viselte, arra hivatkozott, hogy a termékét meghamisították. 

Sajnos a helyzet látványos javulásáról ma sem beszélhetünk, csak a családomban, illetve munkatársaim hozzátartozóinak köréből klostridiummal, az utóbbi időben koronavírussal fertőzött személyek hagyták el a kórházat, illetve jelentkezett távozásuk után néhány nappal a fertőzés, amibe ketten bele is haltak. Amikor magyarázatot kértünk, durva elutasítás volt a válasz. Legutóbb egy külföldi kórházba átutalt, kígyómarást szenvedett betegnél állapítottak meg olyan fertőzést, ami nem kis bosszúságot okozott a szóban forgó egységben, ahol teljesen elszigetelték a pácienst, és csak „űrhajós” öltözetben lépett be hozzá az ápoló. Elképzelhető, hogy milyen véleményük volt a romániai fekvőbeteg-ellátó egységekről. 

A tisztségben lévő egészségügyi miniszter a helyzeten egy újabb testület létrehozásával kíván javítani, amely a Kórházi Fertőzéseket Megelőző és Korlátozó Országos Bizottság nevet viseli, aminek nincs olyan határozott felelőssége, hogy a pontos adatokat jelentse. Ez csak a probléma álcázása, porhintés a közvéleménynek – vélik a tüntetés szervezői. Holott az első lépés a pontos adatok, a helyzetfelmérés lenne, továbbá annak ellenőrzése, hogy a rendszerben mindenki, a legkisebbtől a legmagasabb tisztségben lévő személyig, pontosan tudja és betartsa a feladatát a higiéné terén. Mivel erről nincsen szó, a miniszternek a hétfőn fél kettőkor kezdődő tüntetésen egy órási, képzőművész áltat készített tablettát visznek ajándékba, miközben a tüntetők azt skandálják, hogy: Rafila, itt van már a tabletta!, továbbá Rendszeres jelentést kérünk a kórházi fertőzésekről, nem dumát a bizottságban! feliratú bannerekkel fognak tüntetni. Csak lenne foganatja!