2021. augusztus 5., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Boltzárakat, megszorító intézkedéseket, egyben hatalmas tüntetéshullámot hozott az elmúlt hétvége Európa-szerte. Probléma az oltások és az oltóanyagok körüli bizonytalanság is. Egy híres német pszichiáter és szorongáskutató szerint az emberek világszerte ott tartanak, hogy jobban félnek az oltástól, mint magától a vírustól. 

Egy másik kihívás a gyermekek oltása. Amerikai szakértők figyelmeztetnek, hogy bár kulcsfontosságú a gyermekek oltása a koronavírus elleni küzdelemben, egyelőre egyetlen, kiskorúak oltására kifejlesztendő vakcina klinikai vizsgálata sem zárult le. A kísérletek folynak, az oltásellenes szülők tábora pedig egyre növekszik. 

Az amerikai biotechnológiai cég, a Moderna múlt kedden jelentette be, hogy 6750 gyereken végzi el az oltóanyag vizsgálatát. Gyártmányuk hatását a félévesektől 12 évesekig vizsgálják. A 12-17 évesek körében decemberben 3 ezer gyereken tesztelte oltóanyagát a Moderna. Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca februárban közölte, hogy tesztelik vakcinájuk hatását a 6-17 éves korosztályban. A Pfizer-BioNTech oltóanyagát 2259 gyereken vizsgálják a 12-15 éves korcsoportban, és a következő hónapokban indul a hatásvizsgálat az 5-11 éves korosztályban.

A kísérletek folynak, és jobb helyeken a kormányok komoly dolgokkal foglalkoznak. Ám Romániában áll a bál. Bár minden korábbinál több koronavírusos beteget ápolnak a Covid-kórházak intenzív terápiás részlegein, több városban, Bukarestben pedig két helyszínen is százak tüntettek szombaton a járványügyi korlátozások, a maszkviselési kötelezettség és az oltások ellen. 

A bukaresti Egyetem téren ortodox ikonokkal, „Szabad dákok”. „Le az egészségügyi diktatúrával!” feliratú táblákkal demonstráltak. A tüntetők többsége egyik helyszínen sem viselt védőmaszkot, és nem tartotta be az előírt távolságot sem.

A csendőrség bejelentette, megbírságolja a járványügyi előírások betartását megtagadó résztvevőket és a megmozdulások szervezőit. Ám tragikomédiába illő, hogy vasárnap éppen csendőröket bírságoltak meg, mert nem viseltek maszkot, miközben azért büntettek járókelőket, mert azok nem viseltek maszkot. 

Ez Románia. A dühöngő járvány közepette kormánykoalícióban a funkciókért és a pénz miatt marakodnak, a kórházak tömve vannak, az oltáskampány tele van tévedésekkel… Közben vasárnap este az egyik tévében arról értekeztek, hogy Marosvásárhelyen a magyarok provokálták ki a véres eseményeket 1990. március 20-án (19-éről persze itt sem nem beszéltek). 

Ezek után be kellene vetni talán a képviselőház úgynevezett „imacsoportját”, amely nemrég együttérzését fejezte ki a koronavírusban szenvedőkkel, nyugalomra intette őket, és biztosította, imádkozik érettük. Hátha…