2021. május 13., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Borbély László: Románia vezető szerepet kaphat a hidrogéngyártásban

Április 22-én, csütörtökön került sor a Towards Clean Energy online rendezvényre, amelyet a kormányon belül működő Fenntartható Fejlődés Főosztály szervezett, partnerségben a Together for a Better Tomorrow Egyesülettel – áll a főosztály közleményében.


   Fotó: Facebook  A megbeszélések témája az energetikai átmenet és a hidrogén szerepe volt az energiarendszer dekarbonizációjában, Románia fenntartható fejlődési stratégiájának, valamint az Európai Unió azon törekvéseinek összefüggésében, amelyeknek célja az éghajlatsemlegesség elérése 2050-ig.

Zöldforrások feltárására van szükség

„A Föld napja kiváló alkalom annak megvitatására, hogy mekkora nyomást gyakorol az emberiség a természeti erőforrásokra, beleértve az energiaszükségletet is. E nyomás csökkentése és az egészségünk védelme érdekében zöldforrások feltárására van szükségünk. Az Európai Unió ambíciói az energiarendszer szén-dioxid-mentesítését illetően kihívást jelentenek azon tagállamok számára, köztük Románia számára is, ahol magas a szennyező tüzelőanyag-használat. A zöld- vagy kékhidrogén lehet a megoldás a megújuló energiaforrásokból előállított energia hiányának pótlására. Románia potenciálisan vezető szerepet kaphat a jövő ezen üzemanyagának előállításában. Ezért támogatja a Fenntartható Fejlődés Főosztály azokat a kezdeményezéseket, amelyek révén sikerül összefognunk az állami intézmények, a magánszektor, a kutatás és különböző társadalmi rétegek szakembereit” – mondta Borbély László államtanácsos.


Koalíció a fenntartható fejlődésért

Fotó: Facebook  


A hidrogén szerepe a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség leküzdésében 

Az eseményen jelen lévő szakemberek kiemelték a hidrogén fontos szerepét abban az energiaszerkezetben, amelynek révén az európai államok meg szeretnék szüntetni a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget. Megvitatták azt is, hogy Románia milyen módon válhat vezetővé ezen a területen. A résztvevők által azonosított lehetőségek között szerepelnek a nemzeti energetikai terv révén végrehajtott beruházások, az energia és éghajlatváltozási integrált stratégia, valamint a nemzeti hidrogénenergia-stratégia megvalósítása. 

A rendezvényen felszólalt Borbély László államtanácsos, a Kormány Főtitkárságán belül működő Fenntartható Fejlődés Főosztály koordinátora, Dan Drăgan, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára, Roxana Caliminte, az Európai Gázinfrastruktúra (GIE) főtitkárhelyettese, Alexandru Floriştean, a Hydrogen Europe jogi és projektmenedzsere, Ioan Iordache, a Román Hidrogénenergia-szövetség ügyvezető igazgatója,  Hans Marius Schuster, az Arena Innovation vezérigazgatója, Călin Vilt, a CNR-CME tiszteletbeli tudományos tanácsadója.