2021. szeptember 24., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A kórházban kezeltek méltóságáért

A tavaly óta érvényben lévő járványügyi óvintézkedések, a hozzátartozók és betegek teljes elszigetelése rendkívüli mértékben rányomja bélyegét a kórházi kezelésben részesülők egészségi és lelkiállapotára. A Maros Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház vezetőségéhez intézett kérdéseinkben a beteglátogatás kapcsán arra kerestük a választ, hogy mi a teendő a nem SARS-CoV-2 vírussal fertőzött betegek esetében, akikre esetleg már „nincs elegendő energiája” az egészségügyi személyzetnek?

Az elmúlt hónapokban sokan arra panaszkodtak, hogy a többi között a Gh. Marinescu utca 50. szám alatti Maros Megyei Sürgősségi Klinikai Kórházban napokig az ágyhoz kötött betegek felé se néznek a betegápolók, a frissen műtöttek személyes higiéniája, etetése, megitatása tessék-lássék módon történik. A hozzátartozók csak telefonon léphetnek kapcsolatba szeretteikkel, sokszor azonban az is körülményes. Az ágyhoz kötött betegek teljes kiszolgáltatottságáról, a kórházi nővérek, a kisegítő személyzet nemtörődömségéről, fáradtságáról vagy fásultságáról értesülve a tehetetlenség súlya nehezedik a családokra, mivel a minimális segítséget sem nyújthatják szeretteiknek, de állapotukról is nehezen tudnak információt szerezni. A hírek szerint az egészségügyi személyzet rendkívül túlterhelt volt a tomboló koronavírus-járvány idején, így nem véletlen, hogy több olyan jelzés érkezett szerkesztőségünkhöz is, amelyben a nem Covid–19-fertőzéssel kezelt betegek alapvető emberi jogainak megsértését nehezményezték az érintettek. A kormány által elrendelt lazítások nyomán lassan valószínűleg a kórházak is megpróbálnak engedményeket tenni, legalább a súlyos műtéteken átesett betegek számára, hogy a hozzátartozó elvégezhesse azokat a teendőket, amikre a betegápolóknak nincs ideje vagy kedve.

Egyértelmű, hogy a szakorvosok bokros teendőik mellett nem végezhetnek telefonügyeletet, de miként tarthat kapcsolatot az aggódó családtag a kezelőorvossal, mivel a kisegítő személyzet állítólag nem tájékoztathatja a betelefonálót a beutalt állapotáról – kérdeztük az intézmény vezetőségét.


Egyszeri látogatás súlyos esetekben

A megyei sürgősségi kórház menedzsere szerint a koronavírus-járvány terjedését követően a megyeszékhelyen több mint egy éve, 2020. március 9-én tiltották meg a beutaltak látogatását, függetlenül attól, hogy melyik osztályon kezelik őket. Az intézményvezető szerint az egészségügyi személyzet azonban mindent megtesz annak érdekében, hogy minőségi ellátásban részesüljenek a kórházi beutaltak. Mindeddig egyetlen reklamáció sem érkezett a kórház vezetőségéhez, amelyben a betegápolók tevékenységét kifogásolták volna a beutaltak vagy hozzátartozóik. A kórház időnként felméri a beutalt betegek elégedettségi fokát, és amennyiben bárki elégedetlen a kórházi ellátással, a névtelenül kitöltött kérdőívek révén jelezheti azt. A vezetőségnek küldött panaszlevélben is leírhatják elégedetlenségük okát annak érdekében, hogy időben orvosolhassák a hiányosságokat.

Idén május 6-ától az egészségügyi minisztérium 487-es számú rendelete értelmében a SARS-CoV-2 vírussal fertőzött súlyos beteget meglátogathatja egyetlen hozzátartozója, ehhez az egység vezetőjének és a kezelőorvosnak a beleegyezése szükséges. A miniszteri rendelet értelmében a SARS-CoV-2 vírussal fertőzött súlyos betegeket, az életük utolsó stádiumában lévőket, a haldoklókat lehet rövid időre meglátogatni, illetve a kiskorúakat egyik szülő meglátogathatja.

Annak érdekében, hogy az egészségügyi intézménybe látogató személy egészsége is védve legyen, egy beutaltat egyetlen személy látogathat meg egyetlen alkalommal, a látogatás időtartama legtöbb 15 perc lehet, a hozzátartozó pedig védőruhát kell viseljen, amit az egészségügyi intézmény ingyen biztosít, ugyanakkor be kell tartania az egészségügyi előírásokat. A látogatók azonban a Covid-osztályokra semmilyen tárgyat nem vihetnek be.

Annak érdekében, hogy a látogatást engedélyezzék, a családtagnak ezt írásos beadványban kell kérnie az intézmény vezetőségétől. A kérelemnek tartalmaznia kell a kérelmező nevét, elérhetőségét, a rokoni kapcsolat fokát, a levelet pedig a secretariat@spitalmures.ro e-mail-címre lehet küldeni. A jelenleg érvényben lévő járványügyi óvintézkedések az országos járványügyi rendelkezések lazítása nyomán változhatnak, amit a marosvásárhelyi kórház is gyakorlatba ültet majd – tájékoztatott Cernat Mariana kórházmenedzser.

Fotó: Nagy Tibor (archív)