2022. november 26., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A megyeszékhelyen kevesebb a fűtéspótlék-igénylés, mint amire számítottak

Az idei fűtésidény költségeinek jelentős növekedése miatt jogos a sérülékeny fogyasztók aggodalma. Lesz-e amiből kifizetni a fűtésszámlákat? – teszik fel a kérdést kis jövedelmű családok és egyedül élő személyek, még akkor is, ha november elsejétől jogosultak lesznek a fűtéspótlékra, amit öt hónapon át folyósítanak nekik. Október közepén a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal Szociális Igazgatósága arról tájékoztatott, hogy városi szinten több mint tízezer fűtéspótlék-igénylésre számítanak, lévén, hogy idéntől többen jogosultak pótlékra a megemelt a jövedelemküszöb miatt. Ehhez képest sokkal kevesebben kértek fűtéspótlékot, mint amire számítottak – tájékoztatott Andreia Moraru igazgató.


Fotó: Nagy Tibor – A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal Szociális Osztálya eddig 1436 fűtéstámogatási kérelmet hagyott jóvá, amelyből 1324-et gázfűtésre igényeltek, fafűtésre 55-öt, elektromos fűtésre pedig 57-et. Tavaly mindössze 210 fűtéspótlékot utaltunk át a kérelmezőknek. Idén lehetőségünk volt ellenőrizni a támogatási kérelem mellé csatolt, saját felelősségre tett nyilatkozatok tartalmát, mert hozzáfértünk az Adó- és Pénzügyi Hivatal (ANAF) adatbázisához. A kéréseket és a hozzájuk tartozó nyilatkozatokat egyenként ellenőriztük, s akkor derült ki, hogy a nyilatkozatok nem felelnek meg a valóságnak, jóllehet a kérelmező havi jövedelme szerint jogosult lett volna a támogatásra, ez kisebb volt a megszabott küszöbnél, azonban az illető nevén több ingatlan szerepelt Maros vagy más megyékben, vagy tízévesnél fiatalabb gépkocsival rendelkezik, vagy más, a törvényben megszabott feltételnek nem felelt meg. Ezért 120 kérvényt kénytelenek voltunk visszautasítani – fogalmazott az igazgató. 

Lehet, sok emberhez nem jutott el az információ

Hogy lényegesen kevesebben igényeltek fűtéspótlékot, az azzal is magyarázható, hogy sok emberhez nem jutott el az információ a megemelt jövedelemküszöbről, és azért nem is érdeklődtek, illetve ezért nem igényelték a fűtéspótlékot. Aki egyedül élő kisnyugdíjast, szerény körülmények között élő családokat ismer, adja tovább az információt, hogy a rászorulók részesülhessenek a támogatásban. 

Tehát jó tudni, hogy az idei fűtés-idényben, novembertől azok a családok részesülnek fűtéstámo- gatásban, akiknél az egy főre eső havi jövedelem kevesebb mint 1386 lej, illetve azon egyedül élő személyek, akik havi 2053 lejnél kisebb jövedelemmel rendelkeznek. Az ennél kisebb jövedelműek számára jövedelemsávonként változik a pótlék értéke. Minél kisebb a jövedelem, annál nagyobb a fűtési pótlék aránya. A legkisebb jövedelemsávba tartozók, azaz a 200 lej alatti jövedelemmel rendelkezők számára a fűtésszámlát teljesen egészében állják, 90 százalékos támogatás jár 200,1–320 lej közötti, 80 százalék 320,1 és 440 lej közötti, 70 százalékos támogatás 440,1–560 lej közötti, 60 százalékos 560,1–680 lej közötti, 50 százalékos 680,1–920 lej közötti, 40 százalékos 920,1–1040 lej közötti, 30 százalékos 1040,1–1160 lej közötti, 20 százalékos támogatás 1160,1–1280 lej közötti, 10 százalékos 1280,1–1386 lej közötti havi nettó jövedelem esetén. Ugyancsak 10 százalékos támogatást élvez az az egyedül élő személy, akinek a jövedelme 1280,1 és 2053 lej között van. 

Most sem késő, a kérvényt továbbra is be lehet nyújtani, igaz, a fűtéspótlékot csak a következő hónaptól folyósítják.