2020. augusztus 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Továbbra is meghaladja az 1100-at az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma, a hatóságok pedig a legfertőzöttebb térségekben regionális szintű korlátozásokkal próbálják megfékezni a járvány terjedését.

A stratégiai kommunikációs csoport (GCS) keddi jelentése szerint az utóbbi 24 órában újabb 1151 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Ez csaknem harminc százalékkal meghaladja az utóbbi két hét napi átlagát, de reménykeltőnek számít, hogy nem született újabb negatív csúcs, és a terjedés üteme lassult a múlt héthez képest, amikor az új esetek száma rendre meghaladta az elmúlt kétheti átlag másfélszeresét.

Kiemelkedően sok, 33 halálesetet jelentettek kedden, ami másfélszerese az előző két hét napi átlagának. Ezzel 2239-ra nőtt a járvány romániai áldozatainak száma.

Az ismert aktív fertőzöttek száma a 18 700-at közelíti, közülük 6970-et ápolnak kórházban, az intenzív kezelésre szoruló súlyos esetek száma pedig 357-re emelkedett.

A legtöbb új fertőzést továbbra is Bukarestből és a fővárostól északra található megyékből (Argeş, Brassó, Prahova) jelentették. Eddig két községben és egy bánsági kisvárosban – Facsádon – rendeltek el karantént, mivel ezeken a településeken az ezer lakosra jutó fertőzések száma meghaladta a 3-at.

Kedden a fertőzési góccá vált Argeş megyében az országos szabályoknál szigorúbb óvintézkedéseket vezetett be a megyei operatív csoport. Kültéren is kötelezővé tették a védőmaszk viselését mindenütt, ahol kettőnél több ember tartózkodik, és immár magánrendezvényeknek is véget kell vetni hétköznap legkésőbb 22, hétvégén pedig 23 órakor. A megyében már múlt héten betiltották a vásárokat és bezártak a strandok.


18 új eset Maros megyében

A prefektúra keddi közlése szerint az utóbbi 24 órában 18 személynél mutatták ki a koronavírus-fertőzést a megyében, ezzel a fertőzöttek teljes száma 936 esetre emelkedett, akikből 778 személyt már kiengedtek a kórházakból (összesen 144 tünetmentes páciens tíznapi megfigyelés után távozhatott). Az új esetek mellett egy személynél már az újratesztelés mutatta ki a fertőzés jelenlétét. A keddi adatok szerint 75 személy tartózkodott kórházban fertőzéssel vagy annak gyanújával. 

Az utóbbi 24 órában újabb elhalálozást nem jelentettek, a betegségben eddig 75 személy hunyt el a megyében. 

(hírösszefoglaló)