2021. január 28., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Újabb érmekkel gazdagodott az elmúlt év utolsó harmadában a Szovátai Sportklub Sasok Taekwondo WTF. 

Amint arról lapunkban korábban beszámoltunk, a koronavírus miatt a tavalyi első hónapokban az egyesület beszüntette a tevékenységét, de a tavasz végétől más utakat járva visszakapcsolódott a sportéletbe. Azóta számos online rendezésű (többnyire dél-amerikai) világversenyen szerepeltek sportolói, és mintegy félszáz érmet gyűjtöttek.

Az év utolsó harmadában is folytatódott a jó szereplés, a formagyakorlatos küzdők szinte tucatnyi érmet zsebeltek be. Így szeptember elején egy iráni versenyen a 11 éves Dósa Benedek aranyérmet szerzett, ugyanilyen helyezést ért el októberben a mexikói Herkules Plus tornán is, ahol csapattársa, az ifjúságiak sorában megméretkező Szőcs Anasztázia ezüstérmet érdemelt ki. November elején ugyanők voltak eredményesek egy brazil versenyen, Dósa 22 fős mezőnyben ezüst-, míg Szőcs bronzérmet kapott. Két hét múlva az ecuadori-argentin szervezésű Copa Lanus tornán is hasonló eredményt ért el a két sportoló, miközben a kisgyerekek sorában Dósa Jázmin is bronzot szerzett, míg edzőjük, Máté Miklós a mesterek szoros versenyében végül bronzot kapott. Ugyancsak novemberben a Santo Tome argentin tornán Dósa Benedek 33 fős mezőnyben végzett a harmdik helyen, míg Szőcs Anasztázia 21 fős csoportban szerzett ugyancsak bronzot.

A kis nyárádszeredai formagyakorlatosok november végén tették le az övvizsgát 

Fotó: a Sasok WTF közösségi oldala


Hazai síkon kevés érdemlegeset emelhetünk ki az év végéről. Miután a Sasok szovátai csapatában már a nyáron megszervezték a sportolók övvizsgáját, a nyárádszeredai sportolók ezt november 27-én tehették le. Ennek során Dósa Benedek zöld övet (6 gup), Baricz Hunor, Dósa Jázmin, György Botond sárga-zöld csíkos övet (7 gup) érdemelt ki, míg Csiszér Ignác, Csiszér Tibor, Csizmadia Benedek, Fülöp Nimród és Szász Gergő sárga (8 gup) derékkötőt szerzett. A 9 gupot jelentő fehér-sárga övet György Edina, Pápai Gergő és Siklódi Mátyás szerezte meg. A gup fokozatok 10-től 1-ig haladnak, az 1 gupot, azaz piros-fekete övet megszerző versenyző levizsgázhat az 1 dan (fekete öv) felső fokozatra, amelynek rangsora 9 danig nő, de ilyen fokozatot (Sasung nagymester) gyakorlatilag alig tudnak elérni a sportolók világszerte. A Sasok edzője, a szovátai Máté Miklós 5 danig (fekete öves nemzetközi mester, Sabum) jutott.


Január helyett májusban lesz a tekvandósok kvalifikációs tornája

A tekvandósok európai olimpiai kvalifikációs tornáját január helyett májusban rendezik meg Szófiában. A halasztásról az európai szövetség a bolgár szervezőkkel egyeztetve döntött. A koreai eredetű küzdősport művelői számára a tokiói nyári játékokra való kijutás utolsó lehetősége lesz a bolgár fővárosban rendezendő torna, amelynek új időpontja május 7-9. A tervek szerint az első két napon az épek, a zárónapon a paralimpiára készülő sportolók lépnek pástra.

A kontinentális szövetség arról is döntött, hogy a felnőtt-Európa-bajnokságot április 8. és 11. között rendezik, szintén Szófiában.