2020. október 25., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mire játszik a tervező?

Közösségi oldalán szokatlanul éles hangvételű bejegyzésben tiltakozott csütörtökön Tóth Sándor nyárádszeredai polgármester azon hozzállás miatt, amellyel a szállításügyi minisztériumban találkozott a múlt hét folyamán.

A nyárádmenti kisváros elöljárója idén már többször járt a fővárosban, ahol azt szeretné elérni, hogy megváltoztassák a Marosvásárhely–Jászvásár autópálya tervezett nyárádmenti szakaszát, hogy az ne átszelje, hanem kikerülje Nyárádszeredát. Múlt szerdán ismét ez ügyben kereste fel Lucian Bode minisztert Tóth Sándor, majd csütörtökön közösségi oldalán 

kendőzetlenül nyilvánított véleményt arról, hogyan viselkedett a tervet előkészítő szakértői csoport a nyárádszeredai kérést illetően, vagyis megpróbálta kedvezőtlen színben feltüntetni a tervmódosítást, ezáltal negatív elbírálást kieszközölni a döntéshozóknál.

„Nyomásgyakorlás, elrettentés, az igazság elhallgatása, felkészületlenség. Ez jellemzte a Marosvásárhely–Jászvásár közötti autópálya előtanulmánya készítőinek szakmai stábját a tegnapi bukaresti találkozón. A munkamegbeszélésen elrettentő példával próbáltak nyomást gyakorolni a szállításügyi miniszterre. Azzal érveltek, hogy az általunk javasolt nyomvonal kivitelezése 168 millió eurós többletköltséget jelent. Ezzel próbálják a döntéshozókat rávenni egy észszerűtlen és szakszerűtlen döntésre.” Az elöljáró azzal is elégedetlen, hogy a tervezők a dokumentáció előkészítésével is késésben vannak. „Azt állították, hogy az előtanulmány 60 százalékban elkészült, a dokumentumokból viszont az derült ki, hogy csak 20 százalékban valósult meg. Egyszóval a Nyárádszeredát is érintő autópálya nyomvonalának kérdésében nincs összhang a szakma és a politikum között” – írta Tóth Sándor, hozzátéve: „Mi nem adjuk fel, folytatjuk a szakszerű lépéseket az ügyben. Ezúton is köszönöm a közbenjárást és a segítséget Benedek Zakariás képviselő úrnak, aki most is maximálisan kiállt az ügyünk mellett.”

Tóth Sándor szerint a tervezők eltúlzott költségvetést mutatnak be a miniszternek – ezt is megpróbálja bebizonyítani

Fotó: Szállításügyi Minisztérium Facebook-oldala


Csalódott, de most nem a politikusokban

Megkeresésünkre Tóth Sándor polgármester pénteken elmondta: kellemesen csalódott, hiszen a miniszter hozzáállása megfelelő, tehát a politikum részéről nem lát akadályt a nyomvonal megváltoztatására, mégis keserű szájízzel és másokban csalódva kellett távoznia a minisztériumból, ugyanis azt tapasztalta, hogy a magas szinten dolgozó tervező szakemberek félretájékoztatják a politikusokat, hogy azok ne tudjanak jó döntéseket hozni.

Tóth Sándor azt szeretné elérni még a tervezési szakaszban, hogy az autópálya nyomvonalán csekélyebb módosítást eszközöljenek, azazhogy a majdani út Demeterfalva után a Varga-dombon át kerülje ki Nyárádszeredát, és Székelybere után térjen vissza a tervezett vonalra. Ugyanis az eredetileg kijelölt nyomvonal szerint a pálya a kisváros szentannai részén haladna át, a településrészt nemcsak kettévágná, hanem legalább tucatnyi ház lebontását is szükségessé tenné, de Nyárádszeredán felül is gondok akadnának, ugyanis a nyomvonalat „rátervezték” a Kis-Nyárádra, azaz azt teljesen le kellene fedni, vagy el kellene vezetni más mederbe. 

A tervet előkészítő szakértők csoportja februárban helyszíni látogatást tett Nyárádszeredában, de Tóth Sándor már akkor azt érezte, hogy készakarva csak féligazság jut el a szakertők részéről a miniszterhez az ügyben, ezért az év folyamán többször is kihallgatásra jelentkezett a fővárosban, mert azt látta fontosnak, hogy Lucian Bode tisztán lásson a kérdésben.

Amúgy a szerdai találkozó kapcsán a szállításügyi minisztérium közösségi oldalán közzétett bejegyzésében a tárcavezető is elégedetlenségét fejezte ki az autópálya terveinek előkészítésével kapcsolatban, sem a terepvizsgálatokat, sem az egész terv menetét nem tartja kielégítőnek, és kilátásba helyezte: amennyiben ez a helyzet nem változik, a tervezőcég minden indokolatlan késésért megrovásban fog részesülni. A tárcavezető azt reméli, hogy mindezek ellenére a pályaépítés megvalósítását már jövő év második felében közbeszerzési eljárásra bocsáthatják.


Bebizonyítja igazát

Arra a kérdésünkre, hogy milyen következő lépés várható az ügyben a tervezőcég jelen hozzáállása után, Tóth Sándor polgármester elmondta: akár arra is kész, hogy elkészíttesse az általa kért nyomvonal-változtatás dinamikus látványtervét, hogy bebizonyítsa: túlzás, amennyi alagutat és felüljárót ír elő a tervező a kerülőn, ezzel felpumpálva a módosított nyomvonal elkészítésének költségvetését.

Félig csalódottan, félig derűlátóan távozott Tóth Sándor a minisztériumi megbeszélésről 

Fotó: Szállításügyi Minisztérium Facebook-oldala