2020. szeptember 23., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Törölték a nemzetközi sportnaptárból a marosvásárhelyi terepduatlon- és -triatlon-Európa-bajnokságot. A versenyt még a múlt év végén hirtelen elhunyt Klosz Péter, a Román Triatlonszövetség volt elnöke hirdette meg, és az ő emlékére szerette volna megrendezni fivére, Klosz Viktor. Az eredetileg júliusra tervezett viadalt először szeptember közepére halasztották, azonban a járvány romániai alakulása arra késztette a szervezőket, hogy végleg lemondjanak az idén a versenyről.

A törlésről szóló bejelentés arra hivatkozik, hogy miután Romániában megnőtt a fertőzöttek száma, és a kormány is korlátozásokat vezetett be, nagyon kevesen jelezték a szándékukat, hogy részt vennének a versenyen, különösen, hogy egyre több európai állam tekinti Romániát vörös zónának, így az innen érkezőknek karanténba kell vonulniuk. Ezért döntöttek úgy, hogy ezt a „nagyon népszerű eseményt” jövőre kell halasztani. Hozzáteszik, hogy több hónapos reménykedés után, most úgy érzik, hogy ez az egyetlen helyes döntés, mert a résztvevők biztonsága a legfontosabb szempont.

Végül kifejezik azt a reményüket, hogy jövőre javul annyira a helyzet, hogy a bajnokság megrendezhető legyen Marosvásárhelyen, és folytatódik az a sorozat, amely a várost az európai triatlon egyik legfontosabb helyszínévé tette.

Marosvásárhelyen néhány éve rendszeresen szerveztek európai szintű triatlon- és duatlonversenyeket, ez 2019-ben a hatnapos multisport-Európa-bajnokságban csúcsosodott ki. A város sporttörténetének legfontosabb eseményén mintegy 3000 sportoló vett részt, utóbb pedig a szervezők rengeteg pozitív visszajelzést kaptak, annak az ígéretével, hogy bármikor visszatérnek egy újabb versenyre, ahogy az egyik üzenet fogalmazott: „az egész sorozat legvendégszeretőbb helyszínére”.