2020. október 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A hét végén kellett volna elrajtolnia a férfikosárlabda-Románia-kupának, amellyel az új idény kezdődött volna. A járvány miatt azonban a szövetség kénytelen volt bejelenteni a tornák meghatározatlan időre szóló elhalasztását.

A döntés előzménye, hogy Nagyszebenben megrendezték a Tordai Elemér-emléktornát, amely a hivatalos idényre való felkészülést szolgálta. A rendezvény után a négy résztvevő közül három csapatból tömeges fertőzésről számoltak be. A Kolozsvári U-BT-nél legkevesebb kilencen, a CSO Voluntari-nál legkevesebb heten, a nagyszebenieknél pedig ketten produkáltak pozitív teszteredményt. A klubok egymást vádolták hanyagsággal és felelőtlenséggel. A kolozsváriaknak azt vetették a szemükre, hogy nem teszteltek újra, miután Bulgáriában lejátszották a Bajnokok Ligája selejtezőjét (amelyet elvesztettek az Igokea Alekszandrovac ellen), míg a nagyszebenieknek, hogy így is elfogadták a részvételüket. Kolozsvár azzal védekezett, hogy a tesztelést még határidőben elvégezték, míg mindkét erdélyi klub szerint Voluntari már fertőzött játékosokkal érkezett, mert ugyanabban az időben betegedtek meg, amikor a másik két klub játékosai. A negyedik csapat, a Bukaresti Dinamo csak a torna előtt tesztelt volna újra, így nem tudni, hogy vannak-e ott is betegek. 

A szövetség az utolsó pillanatig azon az állásponton volt, hogy a tornákat a fertőzött játékosok elkülönítése után így is le kell játszani, azonban mind az U-BT, mind a Voluntari jelezte: nincs elég játékosuk, hogy megjelenjenek. A tornák szombati rajtját ezek után csütörtökön elhalasztották. 

Időközben több csapat, amely már elvégezte a tesztet erre az alkalomra, újabb és újabb eseteket jelent be. A FC Argeș Pitești-nél öten fertőződtek meg, a Zsilvásárhelynél hárman, Nagyváradnál pedig egy pozitív teszteredményről tettek bejelentést. Legutóbb a Temesvári SCM csapata jelentett nem kevesebb, mint tíz esetet.

A bajnoki idénynek, amelyet a kupa selejtezőtornái után kellett volna megkezdeni (szintén többfordulós tornák formájában), így teljesen bizonytalanná vált a rajtja.

A szövetség egyébként szintén a múlt héten döntött arról, hogy mégsem két csoportban rendezi meg a bajnokságot (ez már az n-edik variáns az idén), hanem egyetlen közösben, oda-vissza, mindenki mindenkivel. Hogy ez miként lesz kivitelezhető, az pillanatnyilag homályba vész.