2020. augusztus 14., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kolozsváron láttam: szép, új, lila elektromos autóbuszok közlekednek. Kicsik, gyorsak, komfortosak, nem zsúfoltak. Van számukra buszsáv. Ott már megvalósult a tömegszállítás modernizálása, nálunk ez még csak terv. E tervről is kell szavazzanak a csütörtöki marosvásárhelyi közgyűlésen a képviselők. Konkrétan arról, hogy a jelenlegi társulási forma helyett a szolgáltatást a helyi közszállítási vállalatra ruházzák át. 

Ez azt jelenti, hogy vége szakad immár annak a társulásnak, amelyben a szállítóvállalat mellett a Siletina Kft. volt jelen, kezdetben a kisbuszaival, később inkább távolságinak nevezhető autóbuszokkal. Arról, hogy e társulás szereplői között hogyan oszlottak meg az útvonalak, melynek jutottak a nyereségesek, illetve veszteségesek, melyik hogyan működtette a járatokat, tett eleget kötelezettségeinek, melyiknek mennyi pénz jutott működtetésre, illetve beruházásokra, most itt nem írunk, a számokat majd bizonyára ellenőrzik az illetékes hatóságok. A lényeg, hogy ha a tanács ma rábólint, 2020. április 1-től a polgármesteri hivatal és a Helyi Közszállítási Vállalat szerződést köt hat évre, három évre való meghosszabbítás lehetőségével. Az áprilisig tartó időszakot átmenetinek tekintik, figyelembe véve a pénzügyi év végét, ami január 25., illetve a társulási szerződés felbomlásával járó megosztási eljárás időigényességét. 

A társulás felbomlásának fő oka, kényszerítő ereje az, hogy csak így lehet pályázni uniós alapokra, komoly összegekre. A társulásnak az lett volna a szerepe, hogy az autóbuszok és kisbuszok működtetői minőségi, korszerű szolgáltatást nyújtsanak, folyamatosan emelve a színvonalat. Ehelyett olyan szintre juttatták a tömegközlekedést, ami alá már nehezen lehet menni. Vagy mégis? A menetrendet betartva, tiszta, jó, biztonságos járműveken, elérhető áron – így szeretnénk utazni. A pár hónap múlva önállóan szolgáltató buszvállalat jelenleg 20 darab, több mint hároméves „új” buszával és a már évekkel ezelőtt használtan vett járműveivel ezt a vágyunkat nehezen teljesíti, főként, hogy a Siletina a járműveivel együtt „kilép a képből”. Ha sikerül, az önkormányzat saját pénzéből áprilisig gyorsan vásárol 20 dízel autóbuszt, számítanak rá, hogy a városból, a kormánytól származó és az uniós alapokból elnyert összegekből elkezdődhet annak a 143 új (hibrid, elektromos) autóbusznak a beszerzése, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy jó – mint a terv címében szerepel –, modern legyen a tömegközlekedés. Ezekhez persze buszvezetők is kellenek, a hírek szerint viszont lasszóval kell fogni a sofőröket. (Tényleg, e szakmában nincs képzés?) Az új szerződés értelmében ugyanakkor a szolgáltató csak a város területén üzemeltetheti járatait. Mi lesz a jelenleg még a társulásban levő Siletina által fenntartott peremtelepülési járatokkal? Mikorra válik valósággá az infrastruktúra kiépítése az elektromos autóbuszok üzemeltetéséhez?

Kérdés, probléma van bőven, de az utasokat az érdekli, hogy minőségi szolgáltatás kapjanak a pénzükért. Már nagyon ideje lenne…