2020. augusztus 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Elkezdődött a felvételi

A vírus okozta helyzet az élet szinte minden területén új kihívások elé állít bennünket, és ez hatványozottan érvényes a tanintézetekre. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen e héten kezdődtek el a felvételi vizsgák, amelyek – az ismert szituáció miatt – idén rendhagyó módon, online folynak, de az ürömbe öröm is vegyül: a felvételire jelentkezők száma idén megközelítette a kilencvenes évek elején felvételizni vágyók lélekszámát, az intézmény magyar karán egy-egy helyre többszörös a túljelentkezés. A részletekről dr. Balási András, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rektorhelyettese számolt be.

– Ezekben az időkben, amikor minden iránt lankad a figyelem, a körülményekhez képest igen jó eredménynek tartom a sokszoros túljelentkezést. Az egyetem magyar karán, alapképzésre színész szakra hatvanegyen, bábszínész szakra húszan, audiovizuális kommunikáció – forgatókönyv- és reklámírás, média szakra tizenegyen, látványtervezés szakra heten, teatrológia szakra nyolcan, zene szakra pedig heten felvételiztek, miközben színész szakon hét állami és öt fizetéses, a többi szakon hat állami és hat fizetéses helyet tudunk biztosítani. A magiszteri képzésre színész szakon tizenhat, művelődésszervezés-impresszárió szakon kilenc, művészetek és új média szakon hat, korszerű zenei koncepciók szakon pedig kilenc felvételizőnk van, ezen szakok esetében hét állami és öt fizetéses helyet biztosítunk. A vizsgák ez évben online zajlanak, ezért is tart a folyamat ilyen sokat – a hét közepétől vasárnapig. Ez számunkra is teljesen új kihívást jelent, át kellett írnunk az összes szabályzatot, és a vizsgafolyamat is sokkal több időt vesz igénybe.

– Szinte el sem tudom képzelni, hogyan lehetséges felvételizni színész szakra online…

– Majdnem ugyanúgy történik minden, mint élőben. A jelentkezők az első szakaszra elküldték a tőlük kért dolgokat, felvételeket, például a kötelező versmondást, ezt követi majd a mozgás, illetve a hang felmérése. A tanárok kidolgozták, hogy mindez milyen formátumban kell legyen, mit kell megcsináljanak. Ennek egyik részét elküldték, a másik részét pedig élőben, bejelentkezve folytatják – a színész szak esetében. Máshol egy kicsit egyszerűbb. A látványtervező szakon például a jelölt elküld egy mappát, abból már sokat megtudunk, a második szakaszban pedig úgymond megvédi a mappát, a munkáit. Ráadásul itt minden egyes alkotás esetében eredetiségi nyilatkozatot kellett kitölteni.

– És például a teatrológia, illetve az olyan szakok esetében, ahol szintén elméleti vizsgák vannak, mindez hogyan történik?

– Ott dosszié van. Többek között írniuk kellett, az írásokat elküldték, a teatrológián beszámít az érettségi jegy, média szakon beküldenek megadott fotókat, kisfilmet, valamint mindazt, amit a felvételire előre kértünk. A záróvizsgákat is így oldottuk meg.

– Ez a helyzet számotokra is teljesen új…

– Tanáremberként mindez nagyon nehéz. Nem az átállás okozott problémát, az csak meló. Ami szomorú, hogy valahogy a lélek vész ki az egészből. Az egymásra figyelés. Ez pontosan olyan, mint amikor áttértünk a nyomtatott sajtóról az elektronikus sajtóra. Nekem, aki régivágású vagyok, még mindig hiányzik, hogy megfogjam az újságot, hogy lapozzak benne, hogy letegyem, tudom, melyik rovat hol van benne, ki írja, apróhirdetés, ki halt meg satöbbi. Most nem tudom, hogy ki van a vonal másik felén, nincs valódi interakció. Arról nem is beszélve, hogy egy tangót hogyan lehet online megtanítani…

– Ez igaz, de legalább sikerült megszerveznetek, és nem maradt el a felvételi.

– Igen, sikerült, sok-sok gyűléssel, utánajárással, és még zendülés sem volt. A színész szak esetében a kilencvenes évek eleji számokra emlékeztet a jelentkezők sokasága, ez annak is köszönhető, hogy jó nevek indítanak osztályokat – például Harsányi Zsolt és B. Fülöp Erzsébet –, és ez sokat számít, elterjed a hír. Ezt már a felkészítőkön is visszaigazolták. Az online felvételire való felkészítők esetében tanakodtunk, hogy legalább a második forduló legyen élő, de látod, mi történt. Sokan jöttek volna külföldről, Magyarországról, Kárpátaljáról, Felvidékről, Vajdaságból, de a jelenlegi körülmények között nem engedik őket a szülők, így mégis jó ötletnek bizonyult az online felkészítő. Megtanultuk az online oktatási folyamatokat, de, mint mondtam, nem ez a szerencsés megoldás. Én még egy informatikaóráról sem tudom elképzelni, hogy jobb legyen online, mint élőben…

Fotó: Nagy Tibor