2020. október 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hetvenkét fertőzött a marosvécsi neuropszichiátriai központban

Hetvenkét személy, negyvenöt ellátott és a személyzet huszonhét tagja fertőződött meg a koronavírussal a Marosvécsi Neuropszichiátriai Rehabilitációs Központban. Mind a gondozottak, mind az alkalmazottak többsége tünetmentes, a személyzet fertőzött tagjai közül pedig többen önkéntesen vállalták, hogy az otthoni elkülönítés helyett bent maradnak a külön erre a célra kialakított pavilonban, és gondozzák azokat az ellátottakat, akiknek pozitív lett a tesztjük. 

Dr. Pokorny László, a neuropszichiátriai központ igazgatója lapunk érdeklődésére elmondta, minden fertőzöttnek jó az egészségi állapota, és elismerően szólt a személyzet hozzáállásáról, amely a nehéz helyzetben is tiszteletre méltó áldozatkészségről tett tanúbizonyságot, ugyanis a pozitív teszttel rendelkező alkalmazottak közül többen vállalták, hogy közegészségügyi jóváhagyással továbbra is ellátják a fertőzött gondozottakat. Ezáltal próbálják védeni azokat a kollégákat, illetve ellátottakat, akiknek negatív lett a teszteredményük. Az intézmény orvosa és egy asszisztens, akik szintén megfertőződtek, beköltöztek a pavilonba, így az egészségügyi felügyelet végig biztosítva van. Az igazgató rámutatott, 215 alkalmazottjuk és 280 ellátottjuk van, fel voltak készülve a helyzetre, kijelöltek egy helyszínt, ahol, ha a szükség úgy hozza, néhány fertőzöttet el tudnak különíteni, illetve egy pavilont, ahol tömeges fertőzés esetén el tudják látni a koronavírusos gondozottakat. 

Ez a pavilon zárt rendszerben működik, az ott szolgálatot teljesítő személyzet nem kerül kapcsolatba a többiekkel. Dr. Pokorny László hozzátette, minden alkalommal eleget tettek a közegészségügyi előírásoknak, és teszteltették a személyzetet, eddig nyolc alkalommal negatívak lettek az eredmények, tehát az alkalmazottak nagyon komolyan vették a megelőző intézkedéseket, a legutóbbi teszteléskor azonban 27 dolgozójuknak az eredménye lett pozitív. Azonnal tesztelték azokat a gondozottakat, akik ezekkel a személyekkel kapcsolatba kerültek, bár nem könnyű neuropszichiátriai betegségben szenvedő páciensektől levenni a koronavírusteszthez szükséges mintát. A megfertőződött ellátottak többsége fiatal, sokan tünetmentesek, és mindannyian jól vannak. 

Kedden este Nelu Tătaru egészségügyi miniszter és Raed Arafat államtitkár újabb szigorító intézkedéseket jelentett be, többek között azt is, hogy az öregotthonok, valamint a fogyatékkal élő személyeket ellátó központok valamennyi dolgozóját hetente egyszer tesztelni kell koronavírusra. 

Fotó: Nagy Tibor (archív)