2022. július 6., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Június 7-én marosvásárhelyi, bukaresti és kolozsvári orvosokból álló orvoscsoportok közreműködésével egy agyhalált szenvedett 13 éves gyerek több szervét – máját, veséjét, csontszövetét, szaruhártyáját – emelték ki átültetés céljából.

A gyermek a marosvásárhelyi sürgősségi klinikai kórház intenzív osztályán feküdt, agyvérzést szenvedett, és menthetetlen állapotba került. Ezért a hozzátartozók úgy döntöttek, hogy szerveit mások életének megmentésére ajánlják fel. A gyerek mája a bukaresti Fundeni kórházba, a veséje a kolozsvári urológiai és veseátültetési intézetbe, a szaruhártyája a bukaresti szemészeti klinikára, míg a csontszövetének bizonyos részei a bukaresti Colentina szövetbankba kerültek. 

A szervkivételi műtéteket végző orvoscsoportokat a következő orvosok vezették: dr. Guenadiy Vatachki, a Fundeni kórház orvosa, dr. Andrei Tomuţa, a kolozsvári urológiai és veseátültetési intézet orvosa, dr. Andrei Nica, a Colentina szövetbank orvosa.

A marosvásárhelyi sürgősségi klinikai kórház orvoscsoportját dr. Dalia Truţa, dr. Nyiri Emese, dr. Oana Coman, dr. Alexandru 

Gheorghe, Andrei Burghelea és Dorin Boca asszisztensek alkották, vezetőjük dr. Oana Pitea volt. 

Az orvoscsoportok mindent megtettek azért, hogy a család által nagylelkűen felajánlott szervek kivételével, majd ezek beültetésével életeket mentsenek meg. 

A sürgősségi klinikai kórházban idén ez volt a nyolcadik szervkivétel – közölte az intézmény sajtószóvivője. 

Fotó: Marosvásárhelyi Sürgősségi kórház