2020. november 30., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megújul a 2-es járóbeteg-rendelő környéke

Októberben fogtak neki a marosvásárhelyi 2-es számú járóbeteg-rendelő körüli tér rendezésének, parkolóhelyeket alakítanak ki, járdát építenek, rendbe teszik a zöldövezetet. 

Köztudott, hogy mind a vizsgálatra érkező pácienseknek, mind az ott dolgozó személyzetnek régóta gondot jelent, hogy nincs ahol parkolni. Az épület mögötti részen, a sorompóval lezárt felületen csupán néhány autónyi hely állt az ott dolgozó orvosok, személyzet rendelkezésére, a páciensek pedig ahol érték, gyakran a járdaszélen, elfoglalva az amúgy is keskeny járdát, vagy nem messze, a patakparton kellett hagyják a járművet. 

Bár a Maros Megyei Tanács tavaly augusztusban jóváhagyta a beruházás gazdasági és műszaki dokumentációját, a munkát csak nemrég, októberben kezdték el. Lukács Katalin, a megyei önkormányzat sajtószóvivője lapunk érdeklődésére elmondta, a munkálatokra szeptemberben kapta meg az építkezési engedélyt a megyei kórház, októberben kezdődött el a munka, és december közepéig kell befejezni. A beruházást a Maros Megyei Klinikai Kórház bonyolítja le, a megyei költségvetéséből finanszírozzák.

A beruházás összértéke héával együtt több mint 1, 7 millió lej. 

A sajtószóvivő szerint a terv magában foglalja 84 parkolóhely létesítését, amiből öt mozgáskorlátozottak számára lesz fenntartva, külön parkolóhelyek lesznek a mentőautóknak.

A parkoló bejáratánál egy automata sorompót szerelnek fel, a bejáratoknál akadálymentesített feljárókat alakítanak ki, hogy a fogyatékkal élők is könnyen megközelíthessék a rendelőt. 

A beruházás részeként a tönkrement, összetöredezett járdarészt korszerűsítik és egy 865 négyzetméter alapterületű zöldövezetet alakítanak ki, 20 cm vastag füves talajréteggel, 35 fa- és díszcserje telepítésével. Mindemellett sor kerül a korszerű esővíz-elvezető rendszer kiépítésére, a világítótestek is megújulnak a járóbeteg-rendelő udvarán.

Fotók: Nagy Tibor