2020. szeptember 23., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

az önkormányzati választásokra

A Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) 906 fiatal jelölttel vág neki az önkormányzati választásoknak az RMDSZ listáin. 

A jelöltállításnál 15%-ban vannak reprezentálva a fiatalok a bejutó jelöltek között, ebből 20 polgármesterjelölt, további 20-an pedig megyei tanácsosi pozícióra jelentkeznek. Összesen 342 MIÉRT-képviselő szerepel bejutó helyen. 

A polgármesterjelölteket illetően: Bihar megyében öt fiatal polgármesterjelölt indul a választásokon, de sikerként tekintünk arra is, hogy a szórványban vannak esélyes jelöltjeink. A Fehér megyei Magyarpaládon például Hari István Attila méreti meg magát a polgármesteri székért, Beszterce-Naszód megyében Cadar Simion Tiberiu (26 éves) száll versenybe Szentmáté község polgármesteri tisztségéért.

Szilágy és Szatmár megyében négy évvel ezelőtt egyetlen befutó jelöltünk sem szerepelt a megyei tanácsosi listákon, ezzel szemben az előbbinél idén három első mandátumos fiatal áll a startvonalhoz: Bogya Anna, Moni Sándor és Dobrai Krisztián. Szatmár megyében két első mandátumos, bejutó helyre rangsorolt fiatal vesz részt a választásokon: Muresán István és Fanea Imola. 

Székelyföldön is aktívak a fiatalok. Hargita megyében mindhárom térségben 20% felett van a bejutó ifjúság aránya, Maros megyében pedig két első mandátumos fiatal polgármesterjelölttel büszkélkedhetünk: Balavásár községben Varga Adorján, Makfalva községben pedig Dósa Medárd személyében, de a marosvásárhelyi és a Maros megyei listákon is vannak fiatal jelöltek. Kovászna megyében négy olyan ifjúsági képviselő szerepel az RMDSZ listáin bejutó helyen, akik nagy valószínűséggel megyei tanácsosi mandátumot fognak szerezni.

A városok szintjén is jelen vannak az ifjúsági szervezetek tagjai: Sepsiszentgyörgyön 7-en, Udvarhelyen pedig 4-en vannak a lista élén, bejutó helyeken. Medgyesen a lehetséges két bejutó hely közül az egyiket Fazekas Attila szerezte meg. Csíkszeredában pedig külön állóurnás előválasztáson szerzett bejutó helyet fiatal jelöltünk, Orbán Tímea.

Az ifjúság képviselői számára nagyon fontos, hogy az önkormányzatok szintjén a rugalmasságot, az előrehaladást támogassák. Olyan kezdeményezések támogatói lehetnek, amelyekkel a saját generációjuk felé tudnak nyitni, amelyekkel hazahívhatják a külföldön élőket, amelyekkel a fiatalság számára kedvező környezetet és közösséget lehet építeni. 

„Felkészült és tenni akaró jelöltekkel vágunk neki az idei önkormányzati választásoknak. Annak ellenére, hogy a járványügyi helyzet rendhagyó körülményeket teremtett, mindent meg fogunk tenni, hogy hitelesen és érthetően elmondhassuk az üzenetünket, terveinket. Ezek mellett egy online kampányt is fogunk indítani MIÉRT szólj bele címen, amelynek segítségével érthetően elmagyarázzuk az első szavazóknak, hogy miért fontos részt venni a választásokon, illetve hogy egyáltalán hogyan működnek a helyi és megyei önkormányzatok – emelte ki Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke.

A MIÉRT szintjén a nők támogatása is kiemelt helyen szerepel. Bogya Anna, a MIÉRT önkormányzati alelnöke elmondta: „A fentiek mellett sikerült javítani a fiatal nők képviseletét is a jelöltek soraiban, ami mára  növekvő tendenciát mutat, hiszen a MIÉRT területi szervezetei közül is már ötöt vezet nő, ahhoz képest, hogy három évvel ezelőtt még csak kettő esetében mondhattuk el ezt. Határozottan állítom, hogy a nők hangsúlyosabb jelenléte a döntéshozásban az erdélyi magyar közösség javára válik”.

(MIÉRT-közlemény)