2021. január 28., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A legutóbbi tájékoztatás óta 4729 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában 31.022 teszt eredményének feldolgozása nyomán – közölte kedden a stratégiai kommunikációs törzs (GCS). A GCS szerint olyan személyekről van szó, akiknek korábban nem volt pozitív teszteredményük. Az új esetekkel 648.288-ra nőtt a járvány kezdete óta igazolt fertőzöttek száma. Közülük 581.856 pácienst gyógyultnak nyilvánítottak. Ez idáig 4.868.383 koronavírusteszt eredményét dolgozták fel Romániában. Ezek közül 31.022-t az elmúlt 24 órában végeztek el, 18.458-at az esetmeghatározás és az orvosi protokoll alapján, 12.564-et pedig kérésre. Az elmúlt 24 órában 121, koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés. Ezzel 16.178-ra emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma. 


Január közepén kezdődik a második oltási szakasz

Január 15-e után kezdődik a beoltási kampány második szakasza – amely 5,5 millió 65 év feletti krónikus beteg és oktató beoltását jelenti Romániában – jelentette be az országos oltáskampány koordinátora, Valeriu Gheorghiţă keddi sajtótájékoztatóján.

Gheorghiţă szerint körülbelül 4 millió ember van a veszélyeztetett kategóriákban – ugyanezek a személyek az influenza elleni védőoltás szempontjából is prioritást élveznek. A katonaorvos szerint a harmadik szakaszt – amely magában foglalja a teljes lakosságot, akik nem dolgoznak az egészségügyi rendszerben vagy az alapvető területeken, és nincsenek kockázati kategóriákban – várhatóan április elején kezdik meg beoltani.

Gheorghiţă arról is beszámolt, hogy előzetes felméréseik alapján az első szakaszban 250 ezer egészségügyi dolgozó beoltására számítottak, ennél azonban sokkal kevesebben iratkoztak fel az oltásra. Közlése szerint szerdán (ma) 150.000 adag koronavírus elleni oltóanyag érkezik Romániába, és mivel heti rendszerességgel fognak a beérkezni, január végére az országba érkező oltóanyagok mennyisége eléri a 600.000-et. Mint emlékeztetett, az első tízezer adag vakcina december 26-án érkezett meg az országba, ezt december 29-én 140 ezer újabb vakcinaadag követte. 

A katonaorvos hozzátette, csak beoltásra alkalmas személyek kaphatják meg a COVID-19 elleni oltóanyagot (azaz nem lehetnek olyan egészségi panaszai, amelyek ellenjavallttá teszik az oltást), nem oltható be az a személy, aki valamilyen fertőzéses betegségen megy éppen keresztül, és az sem, aki kevesebb mint egy hónapja fertőződött meg a vírussal. Ugyanakkor az állampolgárok döntenek arról, hogy be akarják-e adatni maguknak a vakcinát.