2019. május 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

„Az erdélyi magyar közélet egyik ékszere”

Röpül az idő; Mintha csak tegnap lett volna; Észre sem vettük… – lehetne dobálózni ilyen közhelyekkel, de tény, hogy egy kisebb televízióstúdió életében tíz esztendő nagyon jelentős időtartam. Ha pedig e tíz évet tartalmas munka és minőségi szerkesztés jellemzi, akkor életbe léphetnek az előbb említett közhelymechanizmusok, hiszen a változatos műsorkínálat és aktuális témaválasztás valóban rövidebbnek tünteti fel az amúgy is szubjektív, nagybetűs Időt. Az Erdély TV éppen tíz évvel ezelőtt alakult, az elmúlt évtizedről pedig ünnepségsorozattal emlékezik meg a marosvásárhelyi székhelyű stúdió. E sorozat legelső fejezeteként sajtótájékoztatót tartottak, amelyen – nyilvánvalóan – kollegiális légkörben számoltak be az elmúlt esztendők megvalósításairól és jövőbeli terveikről egyaránt.

A tájékoztató kezdetén Trella-Várhelyi Gyopár, az Erdély TV közkapcsolati referense üdvözölte a megjelenteket, majd átadta a szót Szép Gyulának, a tévéstúdiót működtető és eltartó kolozsvári Janovics Jenő Alapítvány kuratóriumi elnökének. 

Fotó: Karácsonyi Zsigmond

– Megtiszteltetés számomra is, hogy ebben az időszakban nekem jutott ez a feladat. Az alapítványbeli tisztséget a megalakulás óta Nagy Zsolt látta el, neki nagy szerepe volt abban, hogy milyen legyen az alakuló sajtóház, a rádió, a tévé és más oldalágak. Az eltelt időszakban az erdélyi magyar közélet egyik ékszere lett a televízió, hiszen mind tudjuk, a ’90-es fordulat után az erdélyi magyar intézményrendszer a padlón volt. Volt pár intézményünk, főleg a színházak, amelyek átvészelték a nagyon sötét ‘80-as éveket, de mellettük újjá kellett alakítani mindent, az erdélyi magyarságnak intézményhálózatot kellett létrehoznia. A közösségeink gazdátlanok voltak, és elindult egy nagyon szép munka, létrejöttek a civil szervezetek, 15-20 év alatt pedig eljutottunk oda, hogy már szinte nincs településünk saját civil szervezet nélkül. De a hivatásos intézmények létrehozása is majdnem ilyen fontos szerepet játszott, elég, ha az önálló magyar színházak létrejöttét említjük. Ennek a folyamatnak volt nagyon fontos állomása az önálló erdélyi magyar televízió létrejötte. Erőfeszítéseinket jelzi, hogy pár évvel ezelőtt az Erdély TV nézettsége 300.000 körül volt, egy nemrégi mérés szerint pedig közel jár a 400.000-hez. Ez elég nagy szám, és még fontosabb, hogy növekedő, hiszen köztudott, hogy mennyire kegyetlen harc folyik a nézettségért a tévépiacon. A stúdiónk nagyon fontos intézménye lett az erdélyi magyar társadalomnak, és noha tudjuk, hogy bizonyos szempontok szerint még igen regionális, a tömbmagyarságnak mégis részévé vált, és máig nincsen olyan nap a szerkesztőségben, hogy a műsorszórás bővítésének kérdése ne hangzana el. Fontos megjegyezni, hogy kezdetben az RMDSZ ügyvezető elnökségének javaslatára jött létre a működtető Janovics Jenő Alapítvány, amelynek legkiszámíthatóbb fenntartója a Communitas Alapítvány. 

Szepessy Előd, az Erdély TV főszerkesztője a megvalósításokról és tervekről beszélt: 

– 2008 júliusának elején kezdődött a kísérleti adások sugárzása, aztán ősszel elkezdtük a híradógyártást, illetve 2008 novemberében kerültünk be az első kábelhálózat műsorkínálatába, ezért ezt tekintjük a születésnapunknak. Nagyon gyorsan eltelt, mozgalmas évtized volt. A napi híradózással kezdtük, ezt továbbra is fontosnak tartjuk, de emellett több mint 40 magazinműsor indult el, közöttük vannak, amelyek most is tartanak – jelen pillanatban heti szinten 14-15 magazinműsor gyártódik le saját gyártásban. Több mint 150 munkatárs, közülük 50 műsorvezető segített ebben az elmúlt tíz év alatt. Közösen dolgozhattunk, egymástól tanulhattunk, együtt építhettünk. Nehezen sikerült bekerülni a kábelhálózatokba, de rengeteg erőfeszítéssel sikerült elérni, hogy a szolgáltatók átvegyék a műsorkínálatunkat. Jelenleg az erdélyi magyarok kétharmada ér el minket, ezzel a legnagyobb lefedettségű magyar televízió vagyunk Romániában. Megjelentek a nézők az eredményekben és visszajelzésekben egyaránt, nagyon sokan megkeresnek minket, számítanak a tévére, szeretnék, ha bemutatnánk azokat az eseményeket, amik számukra fontosak. Köszönjük ezt nekik. További eredmény a partnerségek kialakítása: a legfontosabb egyetemekkel, országos és nemzetközi tévétársaságokkal vettük fel a kapcsolatot, különböző akciókat, kampányokat karoltunk fel, adományok gyűjtésében segítettünk, sok-sok akció mellé sikerült odaállnunk, és rengeteg médiapartnerséget alakítottunk ki. Fiatal médiaintézmény vagyunk, köszönjük, hogy befogadtak. A tévénk alapvető célkitűzése az erdélyi magyar társadalom bemutatása, megismertetése, elsősorban önmagával. Nem elégedünk meg azzal a szinttel, ahol vagyunk, tudjuk, hogy sokat kell még tanulnunk, fejlődnünk, a jövőben ezért szeretnénk dolgozni. Több műsorunk is megújult az idén ősztől, tovább szeretnénk bővíteni a kínálatot, szeretnénk például egy élő napi műsort indítani a híradó kiegészítéseként, színesebb, könnyedebb témákkal. Fontos, hogy mellettünk volt és van egy rádió, az Erdély FM – sokat tudtunk egymástól tanulni. És az is fontos, hogy ezt a 10 évet méltóképpen megünnepeljük, a következő időszak erről fog szólni az adásainkban, online platformokon és más médiatermékekben egyaránt. Ünnepségsorozatban gondolkodunk, folyamatosan meg szeretnénk lepni a nézőket, december 17-én pedig gálaműsor keretében a Kultúrpalotában neves előadókkal, az összes egykori és jelenlegi munkatárssal ünnepelünk. 

Az Erdély TV ügyvezető igazgatója, Soós Attila hozzátette: 

– A tévé folyamatosan próbál fejlődni, megfelelni a nézők elvárásainak, ezért nem is volt kérdés a korszerű technológia alkalmazása. Két évvel ezelőtt egy teljesen digitális rendszert kezdtünk használni, amely jóval hatékonyabbá tette a munkánkat, sokkal többet tudtunk gyártani, jobb minőségben. Műszaki szempontból a tévé most már az első tíz televízió közé tartozik. Központosított médiaadatbázist működtetünk, amelynek segítségével az utómunka-folyamatok nagyon rövid idő alatt elkészülhetnek. Felújítottuk a hírstúdiónkat, tisztább, modernebb díszletet építettünk. November végéig további új eszközöket vásárolunk, amelyek megengedik, hogy élőben jelentkezhessünk be különböző helyszínekről. Autópark-felújítás is történt, az épületet is felújítottuk. A tévénk azért létezik, mert egy lelkes csapat folyamatosan hozzájárul és közönség elé viszi mindazt, amit itt csinálunk. 

Az újságírói kérdések a jelenleg elérhetetlen honlap, a lefedettség kérdéskörét érintették, illetve elhangzott az a kérdés is, hogy párttelevízió-e az Erdély TV, ahogyan azt néhányan a kezdetekkor állították. A jelenlévők elmondták, a honlap nagy sávszélességet és hatalmas tárhelyet igényel, ezért nagyon sok munka van vele. Dolgoznak rajta, reményeik szerint két hónapon belül készen lesz. Ami a lefedettséget illeti, Soós Attila elmondta, hogy a Digi, a UPC, a Telecom és az Orange, emellett több mint 50 kisebb szolgáltató vette át az adásaikat. 

– A tévészolgáltatók marketingdöntése, hogy átvesznek-e minket bizonyos régiókban, a Partiumban például a Digi nem sugároz minket. Jelen vagyunk a nagy szolgáltatók csomópontjaiban, a Telecom műholdra vitt minket, de azt, hogy hol sugároznak bennünket és hol nem, az kizárólag az ő döntésük. A UPC magyar csomagjában például országszerte benne vagyunk. Mindent megtettünk műszakilag, hogy jelen legyünk az erdélyi magyarok életében, például az Erdély TV bérmentesen kerül mindegyik szolgáltatóhoz, egy vasat nem veszünk el senkitől azért, hogy átadjuk a műsorainkat! Semmilyen formában nem akadályozzuk azt, hogy átvegyenek, sőt a saját költségünkön juttatjuk el a jeleket a csomópontokba. Mindent megteszünk azért, hogy átvegyék az adásainkat, de az sajnos nem tőlünk függ, hogy hogyan jutunk el a háztartásokba. 

A „párttelevíziós” megjegyzésekkel kapcsolatosan a résztvevők elárulták: – Nem tudunk róla, hogy bárki beleszólna abba, hogy milyen műsorpolitikánk legyen, sőt nemegyszer hangzott el éles bírálat az RMDSZ döntései miatt. Ha beleszólás lenne, akkor nem ilyen lenne a televízió. Sok adásunk megy élőben, és semmit sem állítottunk le az ott elhangzottak miatt. Hetente 14-15 műsorból csak kettő-három politikai műsor, ez is fontos szempont, hiszen jelzi, hogy nem vagyunk hírtelevízió vagy politikai csatorna. Maximálisan törekedünk arra, hogy objektíven tájékoztassunk, és a nézők is ezt igazolják vissza. Nálunk nincs sem fekete, sem fehér lista, holott ez máshol, főként más országokban bevett szokás. 

Amint azt a résztvevők elárulták, az ünnepségsorozat következő állomása az Üzenet szeretettel című műsor vasárnapi különkiadása lesz, amelynek keretében az elmúlt tíz évre emlékeznek, és első alkalommal a nézőknek is bemutatják az Erdély TV felújított himnuszát. Mi már láttuk, az érdeklődőknek tartalmas tévénézést, a stúdiónak boldog születésnapot kívánunk!

Kapcsolódó cikkek:

Kelemen Hunor: ha az RMDSZ nincs ott az Európai Parlamentben

2019-05-21 15:31:46 // -

akkor senki nem fogja közösségünk ügyét képviselni!

Problématérkép az erdélyi magyar oktatásról (1.)

2019-05-13 15:26:14 // Bodolai Gyöngyi

Jól átgondolt egységes stratégiára van szükség