2022. május 25., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A betelefonálók többsége tűzifát kért

Tizennégy hátrányos helyzetű családhoz, köztük 7, 8, 11 gyereket nevelő szülőkhöz és idősotthonokba kerül az elkövetkező két hétben az a fa, amiből a Marosvásárhely főterén, a virágóránál felállított karácsonyfa állt össze. A Rotaract Téka Klub jótékonysági projektjének köszönhetően marosvásárhelyi és környékbeli településeken élő rászorulók jutnak tűzifához.

Amint arról lapunk hasábjain beszámoltunk, december második felében zajlott a Rotaract Téka Club jótékonysági projektje, amelynek keretében egy fahasábokból álló karácsonyfát építettek fel Marosvásárhely főterén, majd az ünnep lejárta után tűzifaként adják oda rászoruló családoknak. Ezzel párhuzamosan pénzadományt is fogadtak, amit rászorulók számláinak a kifizetésére fordítanak. A nehéz helyzetben lévők december végéig jelezhették ezirányú igényüket a Telefonos Szeretetszolgálatnál. A projektben a Rotaract Téka Club partnere a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal és a Solidaris Egyesület volt, a családok kiválasztásában a Telefonos Szeretetszolgálatot is működtető egyesület segítségét kérték. A hátrányos helyzetűek, illetve bárki, akinek tudomása volt ilyen személyekről, a Telefonos Szeretetszolgálat 0265-555-555-ös telefonszámán igényelhetett segítséget december 15–30. között. A hívások nyomán adatbázis készült a segítségre szorulókról. Tekintettel a jelenlegi helyzetre, amikor jelentős árnövekedéssel kell számolni, megugrott a gáz- és vilanyszolgáltatás ára, erre az igényre érkezett úgymond válaszként a projekt.

Sajó Norbert, a Solidaris Egyesület vezetője lapunknak nemrég elmondta, hogy elsősorban magánházakban élő személyek hívták fel őket, és nem azt kérték, hogy pótoljanak be a gázszámlájukba, hanem tűzifát igényelt a 90-95 százalékuk. Kisebb arányban keresték meg őket maguk a rászorulók, inkább közbenjárók fordultak hozzájuk, például pedagógusok, szomszédok, akiknek tudomása van sokgyerekes családról vagy egyedül élő idős emberről, akinek szüksége van segítségre.


Több mint húsz köbméter tűzifát adományoznak

A Solidaris Egyesület által rendelkezésre bocsátott telefonszámra érkezett megkeresések 14 családra hívták fel a Rotaract Téka Club figyelmét Marosvásárhelyről, valamint a környező falvakból, Mezőmadarasról, Backamadarasról, Marosugráról, Ákosfalváról. Ezek a családok hátrányos anyagi helyzetben élnek, van, ahol 7, 8, 11 gyermeket nevelnek, de van olyan személy is, aki munkabaleset miatt él fogyatékkal, illetve olyan is, aki nemrég maradt özvegyen – számolt be a tapasztalatokról a projekt végéhez közeledve Ugron Gábor, a Rotaract Téka Club képviselője.

A jótékonysági akció keretében a virágóránál elhelyezett faházikónál összegyűlt, illetve banki átutalás útján érkezett adományok összege közel négyezer lej, és mivel a segítségkérők közül csupán egyetlen család igényelt támogatást a közüzemi számlák kifizetésére, az összeg nagy részét további 12 köbméter tűzifa vásárlására használják fel, így a főtéri karácsonyfából származó mennyiséggel együtt összesen mintegy 22 köbmétert juttatnak el a fent említett családoknak az elkövetkező két hét során.

Fotó: Menyhárt Borbála