2022. augusztus 12., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A 2022–2028-as időszakra

Folyamatban van a Maros Megyei Tanács hatáskörébe tartozó, menetrend szerinti tömegközlekedési járatok odaítélése. Amíg ez a procedúra le nem zárul, a megyei tanács a régi szolgáltatókkal hosszabbított szerződést. A megyében az összes buszjárat vonalát 17 csomagban hirdették meg, a szolgáltatók csak a teljes csomagra pályázhatnak – nyilatkozta lapunknak Molnár Imola tanácsadó, aki válaszolt kérdéseinkre. 

– A megyei tanács átalakította a feladatfüzetet, változtattunk a követelményeken és a feltételeken. Eddig egy-egy cég nagyon könnyen lemondhatott a vonalról, ha nem volt jövedelmező, nem volt semmi következménye. Így települések maradtak közszállítás, buszjárat nélkül. A 2022–2028-as időszakra a feladatfüzet 17 útvonalcsomagot tartalmaz. Ezt a múlt év szeptemberében fogadták el a tanácsosok. A határozat világosan leszögezi, hogy az útvonalcsomagok melyik útvonalakat foglalják magukban. A csomagokat úgy állították össze, hogy a csomagban legyen nagyon nyereséges vonal, amelyeken sok az utas, az ingázó, és van olyan félreeső falvakba közlekedő járat is, amely kevésbé nyereséges. Az útvonalcsomagoknak az a lényegük, hogy egyik útvonal kompenzálja a másikat, ugyanannak a cégnek az autóbusza közlekedjen a jövedelmező és a kevésbé jövedelmező vonalon is. Az nem lesz megengedett, hogy valamely cég azért, mert valamely járat nem jövedelmező, felbontja a szerződést, a megyei tanácsnak pedig arra a vonalra külön közbeszerzést kell meghirdetnie. Eddig 147 vonal volt, 29-et felszámoltak, a megmaradtakat csoportosították. Egy cég egy vagy több csomagra is pályázhat, ha úgy véli, hogy megfelel a követelményeknek, van rá kapacitása, gépjárműparkja, személyzete. 

– Mikor hirdették meg, és mikor zárul a közbeszerzési eljárás? 

– A folyamat közepén vagyunk. A közbeszerzési pályázatot decemberben hirdette meg a megyei tanács, a kiírás felkerült a SICAP platformra, s január 17-ig várják a cégek jelentkezését. Ezt követően kezdődik az elbírálás, amit egy külön bizottság végez. Aztán értesítik a cégeket. Ezután jön a fellebbezési időszak, júniusban jár le, akkor lehet megkötni a szerződést. 

– Mi történik addig? 

– A most szolgáltató cégek szerződése december végéig tartott. Tanácsi határozatot hoztak, hogy meghosszabbítják a szerződést, amíg az új közbeszerzési eljárás le nem zárul. Az utasok kiszolgálásában nem kellene fennakadás legyen a procedúra miatt. 

– Hogy jön be a metropolisz övezetre vonatkozó közszállítási stratégia a képbe?

– Az külön van. Ez a megyén belüli tömegközlekedési feladat folytatása. Az új feladatfüzettel az a cél, hogy a megyén belüli közszállítás jobban működjön. A szerződéskötést szigorúbb feltételekhez kötik, s pontosabban megszabják, hogy milyen esetben lehet felbontani a szerződést. Eddig a cégek csak arra hivatkoztak, hogy nem jövedelmező az útvonal. Úgy volt a repülőtéri járattal is. Most, ha egy cég megnyer egy csomagot, minden útvonalat köteles kiszolgálni – tájékoztatott Molnár Imola, a megyei tanács tanácsadója. 

Fotó: Nagy Tibor