2020. szeptember 21., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tekerj egy jó célért!

Idén másképpen, a járványhelyzethez igazodva szervezi meg a Tekerj egy jó célért! kerékpáros rendezvényt a Marosszéki Közösségi Alapítvány. Az idei Critical Mass nyilvánvaló okokból elmarad ugyan, de az említett akción minden jelentkező külön-külön vagy családosan is részt vehet. A Tekerj egy jó célért! egy olyan biciklis adománygyűjtő rendezvény, amely a helyi közösséget szolgáló projektek megvalósításában nyújt segítséget. Az eseményre szeptember 19-én és 20-án kerül sor, és minden kerékpározó maga dönti el, melyik nap és hány órakor szeretne tekerni egy jó célért. 

Az idei rendezvény számos újítást, friss ötletet is felhasznál, hogy a lehetőségekhez mérten az adakozni kívánó kerékpárosok is szórakozhassanak. Az eseménnyel kapcsolatosan múlt csütörtök délelőtt a Gokart Racing kertjében tartottak sajtótájékoztatót a szervezők, amelyen a karitatív jellegű bicajos hétvége részleteit ismertették. 

A résztvevőket Gál Sándor üdvözölte, aki elmondta, két rendezvényt terveznek: egy, az előző években szervezettekhez hasonlatos biciklis reggelit – ennek kapcsán még engedélyekre várnak –, amelynek keretében, szeptember 14-e és 18-a között öt napon keresztül minden reggel megállítják a forgalomban részt vevő kerékpárosokat, és megkínálják őket kávéval és croissant-nal, valamint a megyei rendőrség munkatársaival közösen kérdőívek segítségével kérdezik őket az új biciklisávokról, a kerékpárral közlekedőket érintő forgalmi helyzetekről, ugyanakkor baleset-megelőző tájékoztatást is végeznek. 

A másik rendezvény maga a Tekerj egy jó célért! akció, amelyet – a Critical Mass-szal ellentétben – teljesen más formában tartanak meg, mint eddig. Míg az elmúlt években csupán egy-három projektre gyűjtöttek, az idén tizenhármat támogathatnak az érdeklődők. A következő egyesületek által benevezett projekteket, kezdeményezéseket támogathatják a részt vevő kerékpárosok: Little People Romania Egyesület: Nem félek! Tekerek a rákos gyerekekért! Target: 3000 lej. Teleki-kastély Egyesület: Szabadtéri mozi a gernyeszegi Teleki-kastélyban. Target: 16.150 lej. Luchiian Alexandru – lot4Nature: A kerékpárforgalom felmérése. Target: 8000 lej. Yuppi Camp: Yuppi! Ma tekerünk a holnapi online aktivitásokért. Target: 4000 lej. Kezdeményező csoport: Két keréken az iskolába. Target: 4800 lej. Luchiian Alexandru – lot4Nature: A levegő minőségének monitorozása. Target: 7500 lej. Divers Egyesület: Meleg ételt a rászorulóknak. Target: 4555 lej. Milvus Csoport Egyesület: Új röpdék a Sérült Vadállatok Rehabilitációs Központjába. Target: 9700 lej. Luchiian Alexandru – lot4Nature: Madarak megfigyelése. Target: 7500 lej. Save&Smile állatvédő egyesület: A kóbor macskák ivartalanítása Marosvásárhely negyedeiben. Target: 6000 lej. Facem Egyesület: Színház a blokk előtt. Target: 10.000 lej. Bolyai Collegium Alapítvány: S.O.S. Bolyai-pálya. Target: 10.000 lej. Lot4Nature: A hulladékok intelligens monitorozása. Target: 6000 lej.

Fotó:  Kaáli Nagy Botond


Kétféle módon lehet részt venni az eseményen, illetve adakozni. Az első verzió szerint az érdeklődők szeptember 19-e és 20-a folyamán a városban egy 15 megállót tartalmazó útiterv szerint bicikliznek. A szervezők készítettek egy applikációt, amely már csak a Google és az Apple jóváhagyására vár, és amelynek segítségével az említett útiterv nyomon követhető. Az akcióban részt vevő kerékpáros letölti az applikációt, azon keresztül feliratkozik, majd ugyancsak az applikáció segítségével kiválasztja, hogy melyik projektet szeretné támogatni, és elindul az adott útvonalon. Mindegyik megállónál lesz egy QR-kódos plakát, amelyet az applikáció segítségével beszkennel, ezzel igazolva, hogy járt az adott ponton. A részt venni kívánók három óra alatt, megszakítás nélkül kell bejárják a megadott útvonalat. Az applikáció két csomagot tartalmaz: egy 30 és egy 40 lejest, utóbbi megvásárlása esetén egy pólót is adnak ajándékba. Az összegből 20 lej kerül ahhoz az egyesülethez, amelynek a Tekerj egy jó célért! akcióba benevezett projektjét az adott kerékpáros támogatni szeretné, a hátramaradt összeget az adminisztratív költségek fedezésére fordítják. Azon első száz jelentkező, aki a 40 lejes csomagot választja, egy fényvisszaverő hátizsáktakarót is kap ajándékba. 

A második adakozási lehetőség szerint, ha valaki nem tud részt venni az eseményen, de támogatni szeretné valamelyik projektet, akkor a www.pedaleaza.org című honlapon keresztül ezt megteheti. Azok, akik biciklivel mennek végig az útvonalon, egy projektet támogathatnak, a honlapon keresztül azonban bárki támogathat több kezdeményezést is – mondta Gál Sándor, majd a sajtótájékoztató további részében a projektjeiket benevezett egyesületek képviselői szóltak kezdeményezéseikről. 

Az adományokat a szervező Marosszéki Közösségi Alapítvány összesíti és juttatja el az összegyűlt pénzt a benevezett projektre, a szervezők mindenkit szeretettel várnak a bicajos adománygyűjtő eseményre. További részletek a www.pedaleaza.org honlapon találhatók.