2022. augusztus 12., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Maros megyében 67 ezer nyugdíjas jogosult kiegészítő anyagi támogatásra

Azoknak a nyugdíjasoknak, akik 1600 lej alatti nyugdíjjal rendelkeznek, egyszeri alkalommal januárban támogatást folyósítanak. Ez a támogatás a nyugdíjjal együtt érkezik, összege változó, 2200 lejig pótolják fel a juttatást. A támogatást a kisnyugdíjasok anyagi terheinek enyhítésére, a megnövekedett energiaárak kompenzálására folyósítják, azonban a kormány 132-es számú sürgősségi rendelete ezt nem mondja ki tételesen. 


Fotó: Nagy Tibor Neagoe Eugenia, a Maros Megyei Nyugdíjpénztár igazgatója lapunk kérdésére elmondta, hogy a megyében 67 ezer nyugdíjas jogosult erre a juttatásra. A jogosultak körébe három kategória sorolható: 62.500-an a társadalombiztosítási rendszer nyugdíjasai, 3600-an kollektívnyugdíjasok, a többi olyan személy, aki a speciális törvények alkalmazása nyomán részesül pótlékban. Ezeknek a személyeknek a havi járandósága kevesebb mint 1600 lej. A támogatás 600 és 1200 lej között változik, például 600 lejt kap, akinek 1600 lej nyugdíja van, s 1200 lejt az, akinek 1000 lej a járandósága. A nyugdíj és a támogatás értéke együtt 2200 lej. A támogatást sokan megkapták már, s az elkövetkező napokban minden jogosult kézhez kapja. A támogatást egy alkalommal adják, januárban. Hogy mi lesz az elkövetkező években, nem lehet tudni – mondotta az igazgató. 

Olvasóink kérdésére válaszolva az igazgató elmondta, hogy a támogatást csak azoknak a nyugdíjasoknak folyósítják, akik állandó romániai lakhellyel rendelkeznek, azaz itt laknak az országban. Akik külföldön laknak, s romániai nyugdíjjal is rendelkeznek, nem jogosultak rá. 

1442 lejről 1586 lejre nőtt a nyugdíjpont értéke

2022. január elsejétől 10 százalékkal emelték a nyugdíjakat. A nyugdíjpont értéke 1442 lejről 1586 lejre emelkedett. Az emelést minden kategóriánál alkalmazzák. A minimális szociális nyugdíj 800 lejről 1000 lejre nőtt – részletezte az igazgató. 

Nőtt a temetkezési segély is 

A temetkezési segély január elsejétől 6095 lej, tavaly 5380 lej volt. Ebben elhalálozás esetén a nyugdíjasok, a társadalombiztosítási rendszer biztosítottjai, az alkalmazottak hozzátartozói része- sülnek.

A temetkezési segély felét, azaz 3048 lejt folyósítják annak a nyugdíjasnak vagy biztosított személynek, akinek családtagja halálozik el.  A temetkezési segély összege a mindenkori országos bruttó átlagbérrel egyenlő, jelen esetben 6095 lej.  Ami a gyógykezelési jegye-ket illeti, az igazgató elmondta, hogy még semmi újdonságról nem tud beszámolni, hiszen január végén kapják meg az Országos Nyugdíjpénztár elnökének rendeletét, amelyben leszögezik a kezelési jegyek odaítélésének feltételeit.