2020. február 20., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Forgatagos újdonságok

Negyvenhét helyszínen több mint 340 esemény – színházi előadások, koncertek, könyvbemutatók, tárlatnyitók, sport- és persze családi programok sorozata – várja augusztus utolsó hetében a marosvásárhelyieket. A Vásárhelyi Forgatag utolsó előtti napján a Bolyai-sportpálya is élettel telik meg, és az adakozó vásárhelyieknek köszönhetően remélhetőleg a pályafelújítás terén is lesz előrelépés.  

Amint arról csütörtöki lapszámunkban tájékoztattuk olvasóinkat, a Forgatag az alternatív Szféra-programokkal már ma elindul. Az összművészeti rendezvény nagyobb tömegeket megmozgató, „forgatagosabb” része hétfőn kezdődik, az ezzel kapcsolatos érdekességekről a tegnapi sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők.

Fotó: Karácsonyi Zsigmond


Új helyszín: Sörudvar

Portik Vilmos főszervező az újdonságok közül elsőként a Sörudvart emelte ki, ami a korábbi években igen népszerűnek bizonyuló Borudvar mintájára nyílik meg a Sinaia utcai Sörház (Jazz & Blues Club) udvarán. Az idelátogatók számos kézműves sört megkóstolhatnak, főként helyi, környékbeli gyártók termékeit. A szervezők a kisebb gyermekekkel érkezőkre is gondoltak, így amíg a szülők lazulnak, a lurkók koncerteken és különféle foglalkozásokon múlathatják az időt. 

A Forgatag színházi kínálata is tartogat újdonságot, a beregszászi Illyés Gyula Színház ugyanis első alkalommal vendége a rendezvénynek. A társulat Szigligeti Ede Liliomfiját hozza Marosvásárhelyre. Portik Vilmos arra is kitért, hogy a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Táncrapszódia című folklórműsorára a rendezvény meghirdetése utáni másfél órában kelt el a hatszáz jegy, ezért a 18 órára időzített produkciót 21 órától is bemutatja az együttes. Ez utóbbi időpontra három nap alatt kapkodták el a jegyeket.

Forgatag-menü kilenc vendéglőben

A rendezvény szervezőcsapata idén először kilenc marosvásárhelyi vendéglővel kötött partnerségi megállapodást, melynek értelmében a vendégek főételből és desszertből álló Forgatag-menüt is választhatnak a szóban forgó egységekben. Az árszabások vendéglőnként különböznek, de a menühöz mindenhol ingyenkávé, víz és egy forgatagos hűtőmágnes is jár. (A vendéglők neve a Vásárhelyi Forgatag Facebook-oldalán található meg.)

Ami a koncertkínálatot illeti, az első nagyszínpados produkcióra már csütörtökön sor kerül, ekkor a Honeybeast szórakoztatja a mai zenei trendek közt otthonosabban mozgó publikumot. Egyedi élményt kínál a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia és a Koszika & The Hotshots közös péntek esti ligetbeli fellépése is. A Vásárhelyi Forgatag zárókoncertje a Neoton Família Sztárjai-produkció, ami a korábbi években a legsikeresebb forgatagos koncertnek bizonyult. 

Molnár Imola, a gyermek- és családi programok felelőse a Kolompos péntek délutáni koncertjét is kiemelte, amelyet nem színpadról, hanem testközelből, a Liget fái között ad elő az együttes. Az aprónép ez alkalommal megfoghatja, sőt ki is próbálhatja a Kolompos hangszereit.

Fogadd örökbe a pályaborítás négyzetméterét! 

Kádár Zoltán rádiószerkesztő-műsorvezető a Forgatag sportrendezvényeit ismertette, illetve a Bajnokok egy asztalnál című kerekasztal-beszélgetésre is kitért, amelynek meghívottjai – Tófalvi Éva biatlonista, Novák Károly Eduárd paralimpikon és Trandafir Norbert úszó – a marosvásárhelyi sportélet fellendítésének lehetőségeit mérlegelik kedden délután a Teleki Téka udvarán. 

Augusztus 31-én, szombaton a Bolyai-sportpálya is megtelik élettel. A Bolyai Collegium Alapítvány folytatja a pálya felújítására indított adománygyűjtő akciót. Míg tavalyelőtt az öltözők rendbetétele, tavaly pedig a pálya világítórendszerének felújítása volt a cél, idén Fogadd örökbe a pályaborítás négyzetméterét! jelmondattal a műfüves, illetve gumiborítású pályák kialakítására gyűjtenek. A helyszínen a korábbi évekhez hasonlóan számos sportágot lehet kipróbálni, egy sportágért 5 lejes adomány fizetendő. Természetesen nem marad el a családi vetélkedő sem, továbbá Oláh János A vásárhelyi tornászok című könyvének bemutatása, Barátosi Dániel nemzetközi sakkmesterrel pedig egy tíztáblás szimultán mérkőzésre is sor kerül a Bolyai-pályán, ahol vasárnap a hagyományos Forgatag-kupa is megtartatik.