2021. május 15., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A helyzethez igazodó méltóságteljes megemlékezés

A járványhelyzethez igazodva méltóságteljesen emlékeztek 2021-ben Marosvásárhelyen az 1848–1849-es forradalomra. Az idén elmaradtak az ünnepi beszédek és a műsor, de a koszorúzás nem. Március 15-én, nem sokkal du. 3 óra előtt először Petőfi Sándor köztéri szobrához vonultak a megemlékezők. A díszőrséget ezúttal a Maros Művészegyüttes fiatal táncosai állták, majd a koszorúzók némán a szobor lábához helyezték az emlékezés virágait. Alig negyedóra múlva az eseményen részt vevők a Postarétre vonultak át, ahol szintén néma csendben zajlott a rendezvény, amely a magyar, majd a székely himnusz eléneklésével zárult. 


Fotó: Nagy TiborMindkét helyszínen többek között koszorúzott Péter Ferenc és Kovács  Mihály Levente a Maros Megyei Tanács és az RMDSZ Maros megyei szervezete nevében, Soós Zoltán polgármester, Portik Vilmos alpolgármester és a helyi önkormányzat képviselői, a helyi tanács 2016-2020 között mandátumban levő RMDSZ-frakciója, a civil szervezetek: az EMKE, a megyei múzeum, a MIÉT, a diáktanács, a Lorántffy Zsuzsanna Kulturális Egyesület, továbbá az európai parlamenti, valamint a román parlament RMDSZ-es szenátorai, képviselői.

A Postaréten lezajlott rövid megemlékezést követően Péter Ferenc a következőket nyilatkozta a Népújságnak: „Második éve már, hogy a jelenlegi helyzet miatt nem tudjuk széles körben megünnepelni március 15-ét. Ezúttal az RMDSZ különböző szervezeteinek tisztségviselőiként, a városi és megyei intézmények képviselőiként vagyunk jelen, és tiszteletünket fejezzük ki azok iránt, akik 1848. március 15-én elindították a forradalmat, majd az 1848–1849-es szabadságharcban életüket adták ezért. Ma, amikor párhuzamot vonhatunk a múlt és a jelen között, nem szabad megfeledkeznünk azokról sem, akiket ez a különleges helyzet, állapot próbára tesz. Azok az eszmék, gondolatok, amelyek elhangzottak akkor, március 15-én, ma is érvényesek. Ma is látjuk, hogy mit jelent az, amikor szabadságról beszélünk ugyan, de mégis korlátozva vagyunk különböző területeken. Sokan aggódunk a jövő miatt. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy ha 1848-ban az összefogás volt a magyar nemzet erőssége, akkor ma is az kell legyen, csak így tudjuk leküzdeni a vírusjárványt és túllenni a nehézségeken. Ma is köszönetet kell mondanunk mindazoknak, akik naponta harcolnak akár az egészségügyi központokban, akár a boltokban, a kutatóintézetekben azért, hogy sikerüljön átvészelnünk ezt a nehéz időszakot. Köszönet a nap hőseinek, köszönet mindazoknak, akik ma is a barikádokon állnak és vigyáznak értékeinkre. Tisztelet az egykori és mostani hétköznapi hősöknek!”

Soós Zoltán polgármester elmondta, bár az idén a veszélyhelyzet miatt kis létszámban, szinte családi hangulatban emlékeztek Marosvásárhelyen a forradalmi eseményekre, fontos megemlékezni, hiszen „Marosvásárhely és Marosszék is alaposan kivette a részét az 1848–1849-es forradalomból és szabadságharcból”. Elárulta, hogy a hivatal szándékában áll a Postaréten a Makk-féle összeesküvésben részt vevő három kivégzett vezető obeliszkje mellé emléket állítani Bem József tábornoknak is, ugyanakkor Szász Károlynak, aki az 1848–1849-es kormány tanügyminisztere volt, majd a forradalom leverése után üldöztetés érte, életének utolsó éveiben Marosvásárhelyen lakott, majd itt is hunyt el, és a marosvásárhelyi református temetőben nyugszik. Eddig kevesen emlékeztek meg róla, így az ő nevét, jelentőségét is hangsúlyoznák majd a megemlékezésekkor. Reményét fejezte ki, hogy jövőre méltóbban, nagyobb létszámban tudunk majd mindannyian emlékezni március 15-én.