2021. január 28., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal gyűjti be a köztisztasági illetéket

Mint minden újdonság, amiről a lakosság nem kap kellő és világos tájékoztatást, értetlenséget, tanácstalanságot és káoszt szül. Bár úgy tűnt, hogy a múlt heti írásunk választ ad a helyi adókkal együtt befizetendő köztisztasági díjakkal felmerülő kérdésekre, az újabb kérdések alapján tapasztaljuk, sok marosvásárhelyi számára nem tiszta, hogy a háztartási szemét elszállításáért mennyit, hol és hogyan kell fizetni. Mivel a közösségi médiában is sok szó esett a szemétdíj kifizetésének módjáról, ezért fontosnak tartjuk tájékoztatni olvasóinkat az idei köztisztasági díjak törlesztéséről. Mivel ez a kötelezettség a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal Adó- és Illetékügyi Igazgatóságára hárul, Szövérfi László igazgatót kértük meg, segítsen tisztázni olvasóink kérdéseit.


Fotó: Karácsonyi Zsigmond
11,87 lej/fő lett a havi köztisztasági illeték

Elsőként ismertetjük annak a közleménynek az első részét, amit a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal honlapján (tirgumures.ro) Szövérfi László igazgató aláírásával tettek közzé.
Ebben az áll, hogy a helyi tanács 2020. december 17-i ülésén megállapították az idei köztisztasági illetéket, azaz a háztartásokból származó szemét elszállítási illetékét (románul: taxă specială de salubritate, ami kicsit megtévesztő megnevezés), amit 2021. januártól a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal számlájára a helyi adókkal együtt kell befizetni.
– A magánszemélyeknek a polgármesteri hivatal számlájára a helyi ingatlanadókkal együtt kell befizetniük a háztartási szemét elszállításának ellenértékét, a köztisztasági illetéket. Ez az illeték személyenként havi 11,87 lejre emelkedett a tavalyi 10,03 lejről. A szemételszállítási illetéket évi két részletben kell kifizetni, az év első felére március 31-ig, az év második felére szeptember 30-ig. A jogi személyek a szolgáltatóval kötnek szerződést, ők direkt a szolgáltatónak törlesztik a szolgáltatás ellenértékét – pontosított Szövérfi László.

Március elsejéig várják a nyilatkozatokat

A közleményben felhívják a figyelmet, hogy a lakástulajdonosok 2021. március elsejéig kötelesek nyilatkozatot tenni a hivatalban arról, hogy hány személy van a háztartásukban, annak érdekében, hogy adott személyszámra számítsák ki a köztisztasági illetéket. Abban az esetben, ha valaki elmulasztja benyújtani ezt a nyilatkozatot, az adott háztartásra 3 személyre tüntetik fel a szemételszállítási illetéket.
Olvasóink feltették a kérdést, hogy lakásonként miért pont 3 személyre számítják ki a köztisztasági illetéket? Mire alapoznak, amikor azt feltételezik, hogy hárman laknak egy lakásban? – kéreztük az igazgatótól.
 – Az adatbázisban azért tüntettünk fel 3 személyt, mert a statisztikai hivatal szerint Marosvásárhelyen egy lakásban átlagban 3 személy él. Ahogy beérkeznek az általunk kért nyilatkozatok, a bennük szereplő személyszámot és a kifizetendő összeget tüntetjük fel az adatbázisban. Hogy miért volt szükség 3 személlyel feltölteni az adatbázist? Azért, mert ha valaki most, mielőtt a lakók számáról nyilatkozott volna, online szeretne fizetni a ghiseul.ro portálon, tudja megtenni. Ha nem töltünk fel számot, az oldalon nulla jelenik meg, s akkor lehetetlenné válik az átutalás. Így, aki akarja, ki tudja számolni, mennyit kell fizetnie, s fizethet. Akkora összeget utalhat át, amekkorát szeretne, annyi hónapra, amennyire akarja. Fizethetnek egy hónapra, kettőre, ha ez könnyebbséget jelent. Úgy gondoltuk, jobb, ha mégis határidőt szabunk a két fél évre, mert az ingatlan- és a gépkocsiadók esetében ezek a határidők – mondta.

E-mailben, postán és személyesen nyújtható be a nyilatkozat

A zsúfoltság elkerülése érdekében a hivatal ajánlja, hogy a háztartásokban élők számáról szóló nyilatkozatot online vagy postán küldjék be. E-mail-cím: salubrizare@tirgumures.ro
A nyilatkozatot személyesen is benyújthatják a polgármesteri hivatalban – Győzelem tér 3. szám – , illetve a Cutezanţei utca 19. szám alatti irodában. Ehhez nincs szükség előjegyzésre.
A nyilatkozat űrlapja letölthető a www.tirgumures.ro honlapról, illetve megtalálható a polgármesteri hivatalban és a szóban forgó munkapontnál. Az űrlap jelenleg csak pdf-formátumban jelenik meg, ki kell nyomtatni, ki kell tölteni, be kell szkennelni vagy le kell fotózni, s úgy csatolni a levélhez. Az igazgató megígérte, hogy a közeljövőben direkt kitölthető formátumban is feltöltik a nyilatkozat űrlapját.
Az adókról és a köztisztasági illetékről a hivatal 0265/268-330-as telefonszámának 130-as mellékállomásán, illetve az itl@tirgumures.ro e-mail-címen lehet érdeklődni

Hat hónapra nem fizetett senki. Vagy mégis?

A Soós Zoltán polgármester közösségi oldalán közzétett bejegyzésben az szerepel, hogy a köztisztasági szolgáltatás kezelése és az új köztisztasági szerződés odaítélése miatt 2020 júniusától decemberig ezért a szolgáltatásért nem fizettek sem a lakók, sem a háztartás jellegű ingatlanok kezelői. A költségeket a helyi költségvetésből fedezték, a törvényes rendelkezésekkel ellentétben. A kialakult helyzetért Claudiu Maior a felelős, aki a tulajdonosi társulásoknak címzett dokumentumban lemondott erről a tarifáról.
Ezzel ellentétben olvasóink jelezték, hogy a tavalyi év folyamán végig fizették a köztisztasági díjat a lakótársulásnál.
– Nem lett volna szabad elvenni a szemétdíjat. A lakótársulásokkal kell tisztázni, hogy minek alapján vették el a pénzt, és mit csináltak vele! Sajnos, ezt a helyzetet örököltük, nem mi generáltuk. Amikor a régi szolgáltatóval, a Salubriservvel megszűnt a szerződés, az akkori városvezetés új szerződést kötött a Sylevyvel. Az új szolgáltató nem vállalta a szemét elszállítási díjának begyűjtését sem a magánszemélyektől, sem a cégektől. Hat hónapra nem fizetett senki. Innen adódik a gond. Most a lakosság nem teszi fel a kérdést, hogy fél évre hogyan törleszthető a hátralék, hanem azon akad fenn, hogy miért 11,87 lej a szemétdíj. Ezt az illetéket sem mi állapítottuk meg, ez az összeg szerepel a tavaly júniusban megkötött szerződésben – mondta az igazgató.
A kérdés az, hogy hová lett az egyes lakótársulásoknál begyűjtött pénz? Mert Szövérfi szerint ezt a pénzt nem volt hová átutalniuk.
Mindent egybevetve, nem az a fontos, hogy kinek fizetjük be a köztisztasági díjat, hanem az, hogy tisztább legyen a város, a közterületekről tűnjön el végre a szemét, s valósuljon meg a civilizáltan működő szelektív hulladékgyűjtés.