2021. november 27., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A termelékenység egy hatékonysági mutató, ami azt méri, hogy egy foglalkoztatott személy mekkora hozzáadott értéket képes teremteni. Az elmúlt években a termelékenységi mutató Romániában és Erdélyben kedvező, növekvő tendenciát mutatott – derül ki az Erdélystat friss elemzéséből. A 2017-es adatok alapján az országos átlagtermelékenység elérte a 20,3 ezer eurót/foglalkozatott fő, ezt viszont Bukarest termelékenysége jelentősen felfelé húzza, ugyanis az átlagtermelékenység értéke a fővárosban 35,2 ezer euró/fő. Éppen ezért az Erdélystat megvizsgálta a Bukarest nélküli országos átlagot is, ami – a legfrissebb, 2017-es adatok szerint – 17,9 ezer euró/fő. Az erdélyi termelékenység 2,2%-kal magasabb (18,3 ezer euró/fő), mint az országos – Bukarest nélküli – átlag.

A termelékenység tíz év alatt Romániában 35,1%-ot emelkedett, és ha a fővárost nem számítjuk bele, akkor kicsit gyorsabb, 35,7%-os növekedés figyelhető meg. Ezzel szemben Erdélyben a tízéves növekedés enyhén kisebb volt, 32,9%-ot ért el.

Az erdélyi régiók közül Közép-Erdélyben a legmagasabb a termelékenység, 2017-ben 20,7 ezer euró volt az egy főre eső hozzáadott érték. A tízéves növekedés is ebben a régióban volt a legmagasabb, a 45,6%-os növekedéssel messze az országos és az erdélyi átlag fölött van. A második helyen Bánság szerepel, 20,2 ezer euró/fős termelékenységgel, viszont itt a legalacsonyabb a növekedés, csupán 27,1%-os. A harmadik helyen, 19,5 ezer euró/fős termelékenységgel Dél-Erdély áll, a növekedés itt közepes, 31,2%-os. Fontos kiemelni, hogy az élmezőnyben lévő három régió gazdaságának mérete is sokkal nagyobb: itt dolgozik az erdélyi foglalkoztatottak 66,2%-a, és itt termelődik meg az erdélyi hozzáadott érték 72,5%-a.

A három első és a többi erdélyi régió között a termelékenységben viszonylag nagy törés látható: Partium 15,2 ezer, Székelyföld 15,0 ezer euró/fő hozzáadott értéket teremtett 2017-ben (29,1%, illetve 27,7%-os növekedéssel tíz év alatt). Észak-Erdélyben a legkisebb a termelékenység, csupán 14,5 ezer euró/fő, viszont a 32,5%-os növekedés megközelíti az erdélyi átlagot.

Megyei bontásban Kolozs megyében a legmagasabb a termelékenység, a 23,8 ezer euró/foglalkoztatott fős értékkel messze az erdélyi átlag fölött van. Az erdélyi élmezőnybe tartozik még Brassó (22,6), Temes (22,3) és Szeben megye (20,0) is.

A legfőbb gazdasági ágazatok közül a mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás és a halászat szektoraiban láthatók a legalacsonyabb termelékenységi mutatók, 4,5 ezer euró/fős értékkel. Az ellenpólust az információs és kommunikációs, a professzionális és a pénzügyi szolgáltatások képviselik. Az információs és kommunikációs szolgáltatások (IT) szektora érdemben képes javítani egy megye termelékenységét, mivel az ágazat súlya jelentős, és a termelékenység nagyon magas: 46,3 ezer euró/fő. Az ágazat Közép-Erdélyben, Dél-Erdélyben és a Bánságban mutat a legmagasabb értékeket, ez leginkább azzal magyarázható, hogy az IT-szektor szereplői elsősorban Kolozsváron, Temesváron és Brassóban tömörülnek.

Az Erdélystat elemzéséből az is kiderül, hogy ha egy régió magasabb termelékenységet szeretne elérni, akkor a már erős hagyományokkal rendelkező szektorok fejlesztése mellett különösen sokat segíthet, ha a magasabb hozzáadott értékű szektorokra fókuszál, amelyek legtöbbször tudásalapúak.

A teljes elemzés az Erdelystat.ro honlapon olvasható.  (sajtóközlemény)