2021. május 15., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Balesetek, útra dőlt fák korlátozták a forgalmat

Maros megyét sem kerülte el a meteorológusok által előrejelzett szeszélyes téli időjárás. Keddről szerdára virradó éjszaka és szerdán is a közlekedésben sok gondot okozott a tavaszi havazás. A csúszós utakon balesetek történtek, a hó súlya alatt fák dőltek az úttestre, emiatt sok helyen forgalomkorlátozás volt. A katasztrófavédelmi felügyelőségnek 24 óra alatt 51 bevetése volt, igaz, tűzesetek is voltak.


Fotó: ISUErdőszentgyörgyön háznak ütközött egy kamion

Szerdán kora reggel Erdőszengyörgyön a csúszós úton egy kamion lecsúszott az úttestről, beszakított egy kerítést, szétroncsolta a gázvezetéket, és nekiütközött egy ház falának. Szerencsére emberi áldozat nem volt, de a forgalmat mindkét irányban le kellett zárni. A balesethez 6.40 órakor riasztották a katasztrófavédelmi felügyelőséget, hogy az esetlegesen keletkező tüzet eloltsák. A helyszínre a szovátai és az erdőszentgyörgyi tűzoltók vonultak ki. 

Reggel 8 óra körül Kisbodonban volt autóbaleset: egy személyautó lesodródott az úttestről, és felborult. A forgalmat mindkét irányban le kellett zárni. A gépkocsiban öt személy utazott, egy férfi és négy nő. A borulás után két nő bent rekedt az autóban, a tűzoltóknak kellett kiszabadítaniuk őket. A gépkocsiban utazó nők orvosi ellátásra szorultak – tájékoztatott Dan Petru Daniel, a felügyelőség sajtószóvivője. 

Fák dőltek az úttestre, Dános és Segesvár között órákig állt a forgalom

– A legfontosabb hír: szerdán több órán át, még a déli, kora délutáni órákban is le kellett zárni a 14-es országút Segesvár és Dános közötti szakaszát. A korlátozás még a későbbiekben is tartott, hiszen nagyon sok fa dőlt ki, vagy fennállt a veszélye annak, hogy az úttestre zuhan. Ezt az országútszakaszt a községi utakon lehet kikerülni, illetve a Balavásár–Dicsőszentmárton–Medgyes közötti kerülővel. Ez volt a legnagyobb gondot okozó fennakadás. De problémák voltak más országutakon is. A forgalmi korlátozásokat szerdán délig már feloldották. Meghosszabbították a narancssárga riadót, ami ugyan Maros megyére nem érvényes, de Brassóra, Kovásznára igen. Az a baj, hogy nagyon sok hó esett le egyszerre, ráadásul nedves és nehéz, és nem lehet előre látni, hogy hol melyik fa dől ki a hó súlya alatt. Az útügyiekkel, az erdészekkel, rendőrökkel, 

csendőrökkel vágjuk a fákat, sok a munka – mondta Elekes Róbert, a Brassói Regionális Út- és Hídügyi Igazgatóság sajtószóvivője, azt tanácsolva, hogy aki teheti, halassza el az utazást, mert korlátozásokra lehet számítani. Ha mégis el kell indulni, akkor feltétlenül téli viszonyokra kell felkészülni az autó szempontjából is, és lelkileg is. Bármikor előre láthatatlan problémák jelentkezhetnek. Eddig az volt a szlogen, hogy: a tél nem olyan, mint a nyár, de most módosítani kell a mondást: a tavasz sem olyan, mint a nyár! Persze, a közismertté vált román nyelvű változat jobban hangzik! 


Fotó: ISUNem csak Dánosnál, máshol is dőltek ki fák

Tegnap szintén kora reggel, valamivel 6 óra előtt Mezőkölpénybe riasztották a mezőrücsi tűzoltókat, hogy egy kidőlt fát takarítsanak el az útról. Reggel 7 óra körül a mezőcsávási tűzoltóknak Szabédon, a 15-ös országútról kellett eltávolítaniuk egy fát. Tegnap reggel 10 óra felé egy Göcs és Balavásár közötti útszakaszra esett rá egy fa. Ákosfalván is riasztották a tűzoltókat. Egy úttestre zuhant fa eltávolítása miatt az utat mindkét irányban le kellett zárni. 

Segesváron a Rózsa és a Krizantém utca kereszteződésénél a villanypózna dőlt ki, a vezetékeket a segesvári tűzoltók távolították el. 

A marosvásárhelyi állomáson érdeklődtünk, hogy a zimankós, viharos időjárás miatt a vasúti forgalomban volt-e fennakadás. Arról tájékoztattak, hogy a Marosvásárhelyről induló vonatok menetrend szerint célba értek, és ugyanígy meg is érkeztek ide. Maros megyében a vasúti forgalomban nem voltak fennakadások. 

Viszont Erdély-szerte akadtak gondok, szerdán ideiglenesen leállt a vasúti forgalom Málnásfürdő, Sepsibükszád, Tusnádfürdő és Tusnád települések vonalán, mert fák dőltek a vasútra. Összesen négy járat vesztegel az említett vonal állomásain: a Bukarest és Nagybánya között, illetve a Nagybánya és Bukarest között közlekedő, továbbá a Brassó és Gyergyószentmiklós között, valamint a Brassó és Madéfalva között közlekedő járat.

Felügyelet nélkül hagyott füstölő okozott tüzet

Kedden két tűzesethez riasztották a tűzoltókat. Marosvásárhelyen a Iosif Hodoş utcában egy használaton kívüli hőközpontban keletkezett tűz. Az itt lerakott háztartási hulladék kapott lángra, nem állt fenn a veszély a tűz továbbterjedésére. 

Cikmántoron a főúton egy lakóház, pontosabban ennek két melléképülete, egy nyári konyha és egy, a házhoz toldott lakószoba gyúlt meg. A tűz körülbelül 200 négyzetméteren pusztított. A tűzoltóknak sikerült megakadályozni a tűz továbbterjedését. Egy 60 éves férfinak a karján keletkeztek kisebb égési sebek, de helyben ellátták, nem kellett kórházba szállítani. A tüzet a felügyelet nélkül hagyott füstölő okozta.