2021. június 22., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Elismerés a tanároknak és a szervezőknek

Bukarest, Kolozsvár, Marosvásárhely – e három tengely mentén adtak át elismerő oklevelet július 3-án a déli órákban azoknak a tanároknak, akik a közszolgálati televízió központi (TVR 3), valamint marosvásárhelyi és kolozsvári helyi stúdióinak TeleSuli programján keresztül televíziós órákat tartottak a nyolcadik és a tizenkettedik osztályos tanulóknak, felkészítve őket a képességfelmérő, illetve az érettségi vizsgára. Marosvásárhelyről és Kolozsvárról 89-en részesültek elismerésben, tévés szereplést vállaló pedagógusok és a program szervezéséhez hozzájáruló tanfelügyelők, rajtuk kívül azok, akik kivívták a magyar órák megtartásának a lehetőségét is, valamint a központi és a helyi adók vezetői, akik lehetővé tették a tanárok és diákok online találkozását a járvány legválságosabb időszakában.

A fővárosi ünnepséget, amelynek helyszíne a bukaresti Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem volt, óriásképernyőn közvetítették a marosvásárhelyi és a kolozsvári hallgatóságnak. Marosvásárhelyen, a Sapientia egyetemen, a járványügyi intézkedéseket példásan betartva, a déli melegben szájmaszkkal és az előírt távolságot betartva követte végig a beszédeket a hallgatóság. 

A romániai iskolákban – az oktatás kényszerű megszűnését követően – a pedagógusok megszokott szerepükből kilépve művészi rangra emelték az oktatást, a fiatalok nevelését, kreativitásuknak, a televíziós szereplés vállalásának köszönhetően – hangsúlyozta Monica Anisie közoktatási miniszter. A televíziós iskolaprogram lehetővé tette, hogy minden végzős diák részt vehessen a tananyag ismétlésében, a vizsgákra való felkészülésben. A világjárvány idején lezajlott programon kívül a tárcavezető elismeréssel szólt a többi pedagógus online térben folytatott munkájáról, amihez úgy fogtak hozzá, hogy nem készítették fel őket erre a módszerre. 

Fotó: Nagy Tibor


A bukaresti rendezvényt a politikusok is kihasználták, beszédet mondott Ludovic Orban miniszterelnök és helyettese, Raluca Turcan. Klaus Iohannis államfő üzenetét Ligia Deca, az elnöki kabinet tanácsadója közvetítette. A beszédekben elhangzott, hogy a világjárvány idején lezajlott televíziós program hozzájárul a romániai oktatás reformjához. A pedagógusok ugyanakkor egy paradigmaváltást is okoztak, bizonyítva, hogy a táblagép, a laptop, a számítógép, a mobiltelefon a szórakozáson kívül a tanulás eszköze is lehet. Figyelemre méltó volt Doina Grandea, a Román Közszolgálati Televízió vezérigazgatójának beszéde, aki kiemelte, hogy jövőbeli terveik között szerepel egy nevelési-oktatási csatorna kifejlesztése minden iskolás gyermek és felnőttek számára is. Köszönetet mondott televíziós kollégáinak, és elismerését fejezte ki a pedagógusoknak, akik a félelemről megfeledkezve Marosvásárhelyen és Kolozsváron magyar nyelven is bekapcsolódtak ebbe a munkába, és ígéretet tett, hogy nem lesz szünet a nyáron sem. A bukaresti rendezvényt dr. Sorin Câmpeanu egyetemi tanár, a házigazda intézmény rektora, a Rektorok Országos Tanácsa elnökének beszéde zárta, majd mind a három helyszínen a tanároknak és szervezőknek járó elismerő oklevelek átnyújtása következett. 

Marosvásárhelyen a műsorvezető Siklódi Beáta, a Traian Vuia Technológiai Líceum magyar szakos tanára köszöntötte a szakminisztérium jelen levő képviselőit, a televízió munkatársait és a tanárkollégákat. „Akkor tanít jól az ember, ha közben ő maga is tanul” – idézte Vörös István szavait, utalva arra, hogy március 11-től az oktatás hagyományos, mindannyiunk által ismert formája eltűnt, de tanárkollégáinak volt ereje ahhoz, hogy az új helyzethez gyorsan alkalmazkodjanak. A TeleSuli program a válságos időszak érdekes és pozitív hozadéka, önzetlen tanárok, televíziós munkatársak és országos intézmények vezetőinek közös erőfeszítése, amely segítségére volt a diákoknak a záróvizsgára való felkészülésben. 

Az erdélyi magyar társadalom megmutatta, hogy krízis esetén jól tud alkalmazkodni a kialakult helyzethez, és a lehetőségekhez képest a legmegfelelőbb döntéseket hozta, amiért hálás mindazoknak, akik a programban részt vettek, és akik a szervezéshez hozzájárultak – mondta első felszólalóként Novák Zoltán szenátor, a parlament oktatási bizottságának alelnöke, aki Demény Péter Korona-változatok című kötetéből olvasta fel a nagyon találó Markósan című verset. 

Kovács Irénke Erzsébet oktatási államtitkár szavait Vârtic-Mayla Júlia, a szakminisztérium kisebbségi főosztályának vezérigazgatója tolmácsolta. Elhangzott, hogy a TeleSuli az otthon oktatás és otthon tanulás sikertörténete. Egy olyan kényszerűségből született kincs, amelyet „a viszontagságos időben összefogva, emberi erőforrásainkat, tudásunkat és tapasztalatainkat egyesítve együtt sikerült megálmodni és életre hívni”, diákok ezreinek nyújtva segítséget a vizsgákra való felkészülésben. Az Oktatási és Kutatási Minisztérium abból a célból indította el a TeleSuli programot, hogy tartalma a gazdasági és szociális szempontból hátrányos helyzetben levő diákokhoz is eljusson a járvány idején. Az államtitkár beszédében kiemelte Kelemen Hunor szövetségi elnök, Nagy-Debreczeni Hajnal vezetőtanácsi tag, Novák Csaba-Zoltán szenátor és Szabó Ödön képviselő hozzájárulását a terv megvalósításához. A szerkesztésért és a zökkenőmentes forgatásért pedig az RTV marosvásárhelyi magyar szerkesztőségét vezető Fekete Hajnalnak és munkatársainak mondott köszönetet. Kiemelte a programban részt vevő pedagógusok hivatástudatát és elkötelezettségét, a felkészült tanárokból álló munkacsoportok tevékenységét, akik összehangolták és strukturálták a tévés leckék tartalmát. A nézettségi adatok és a vizsgaeredmények szerint hasznos volt nemcsak a diákoknak, a pedagógusoknak is, akik megtapasztalhatták, hogy kollégáik hogyan magyarázzák meg a tananyagot. És az sem mellékes, hogy a program hozzájárult a pedagógusok megbecsüléséhez az erdélyi magyar társadalomban. 

Bândila Claudiu-Gabriel Maros megyei főtanfelügyelő és Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes értékelték azokat a hatékony megoldásokat, amelyekkel a tanárok a diákok segítségére siettek, új módszereket, eljárásokat elsajátítva, és köszönetet mondtak mindazoknak, akik a programban részt vettek. A magyar kollégák mellett, akik a TVR3 marosvásárhelyi regionális stúdiójában a tanév végéig tartották a felkészítőket, más helyi televíziókban minden korosztály számára voltak oktatóadások, amiért ugyancsak elismerés jár – hangsúlyozta a főtanfelügyelő.

Hogy milyen nehézségeket jelentett, hogy a 2019–20-as tanév második felében a megszokott tanítási formáktól eltérően kellett tanítani, azt a TeleSuli programban részt vevő pedagógusok nevében Mátéfi István matematikatanár, a Bolyai Farkas középiskola igazgatója fogalmazta meg. Munkájukat megnehezítette a személyes jelenlét hiánya, az azonnali visszajelzés lehetetlensége, az értékelés személytelensége, miközben minden vizsgatantárgyból jól áttekinthető, szakmai szempontból igényes és pontos műsorokat, órákat kellett tartani. Ami nem volt sem könnyű, sem egyszerű, hiszen úgy kellett kiválasztani, előkészíteni és bemutatni az ismétlésre, elmélyítésre szánt anyagrészeket, hogy a meghatározott időkeretben a leghasznosabb és a legérthetőbb legyen a diákok számára. Ez véleménye szerint sikerült, és az előadások a következő években is előkereshetők, hasznosíthatók lesznek – tette hozzá, és köszönetet mondott azoknak, akik ezt lehetővé tették, valamint a kollégáknak, akik részt vettek a programban. 

A diákság nevében Incze Gáspár végzős diák mondott beszédet: „Tisztelt tanárok, önök most azért vannak itt, mert bizonyították emberségüket, elkötelezettségüket, önzetlenségüket azáltal, hogy a váratlanul kialakult vírushelyzetre gyors megoldásként alternatív megoldást kerestek, hogy tovább taníthassák a diákságot”. Tették ezt annak ellenére, hogy egy kamerán keresztül elképzelt közönséget kellett tanítaniuk, „nem voltak arcok, szemek, amelyek visszajelzésként szolgálhattak volna, nem voltak kérdések, amelyek iránymutatóként jelezhették volna, hogy mi az, ami kevésbé érthető. És ami a legfontosabb, mindezt azért tették, hogy mi, diákok minél kevésbé érezzük a vírus okozta nehézségeket, és az otthonunk kényelméből készülhessünk az érettségi vizsgára”. „A jó tanár elsősorban emberségre tanít, az életre készít fel, követendő példát mutat. Mindig is úgy gondoltam, hogy tanárnak lenni nem csak egy foglalkozás, hanem annál sokkal több. Felelősség, hivatás, végtelen fejlődés” – foglalta össze az elmúlt négy év legfontosabb tanulságát. 

Végül Fekete Hajnal főszerkesztő köszönte meg az őszi találkozóig a bátorságot, az elszántságot és azt a határozottságot, ahogy a programban részt vevő pedagógusok egyik pillanatról a másikra közszereplővé avanzsáltak, és tíz perc alatt sikerült a lámpalázat legyőzniük. Ez a nyolc hét leckét adott nemcsak a vizsgatantárgyakból, hivatástudatból, szakmai alázatból is, és megtiszteltetés volt együtt dolgozni – tette hozzá.

Végül Vârtic-Mayla Júlia adta át az okleveleket a tanár kollégáknak és a szervezésben közreműködőknek, majd a Bolyai Farkas középiskola négy diákja, László József tanítványai oldották fel zenével a hangulatot, majd az egyetem bejárata előtt csoportkép készült.