2021. szeptember 22., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tavaly télen többször támadhatott kedvünk testi épségünk érdekében törpejárásban vagy négykézláb közlekedni, a járdatükrön fogódzók és bukósisak nélkül végighaladni ugyanis túl kockázatos vállalkozásnak bizonyult. Idén úgy tűnik, javult a helyzet, a marosvásárhelyiek lelkiismeretesebben takarítják a házuk, vállalkozásuk székhelye előtti járdát, ugyanakkor egyelőre az időjárás is jobban kedvez a gyalogosoknak.

Fotó: Vajda György


Tavaly télen többször támadhatott kedvünk testi épségünk érdekében törpejárásban vagy négykézláb közlekedni, a járdatükrön fogódzók és bukósisak nélkül végighaladni ugyanis túl kockázatos vállalkozásnak bizonyult. Idén úgy tűnik, javult a helyzet, a marosvásárhelyiek lelkiismeretesebben takarítják a házuk, vállalkozásuk székhelye előtti járdát, ugyanakkor egyelőre az időjárás is jobban kedvez a gyalogosoknak. Ha az előre jelzett havazás hozzánk is megérkezik, és a hó ráhull a jégrétegre, fokozott elővigyázatosságra lesz szükség.

Napi 20 végtagtörés

A Maros Megyei Kórházhoz tartozó ortopédiai klinikán a szokásosnál kevesebb kéz-, illetve lábtöréses esetet regisztráltak ezen a héten – nyilatkozta Lavinia Cozma, az intézmény szóvivője.

– Két héttel ezelőtt, vasárnap, a kiadós havazás után 114 beteget szállítottak be a klinikára végtagtöréssel, ezekben a napokban átlagban 20 ilyen esetet kell ellátni – tette hozzá a szóvivő.

Rövidített programmal takarítanak

Kagán Ildikó, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal köztisztasági osztályának vezetője elmondta, a Salubriserv száz alkalmazottja a nagy hideg miatt rövidített programmal, napi 4 órát munkálkodik a közterületek járhatóbbá tételén, ahol kell, feltörik a jeget, csúszásgátlót szórnak le.

– Nagyon kevés utcarész tartozik hozzánk. Alkalmazottaink lakónegyedekre beosztva teszik a dolgukat, a főutakat naponta, a mellékutcákat hetente háromszor-négyszer takarítják – tájékoztatott Kagán Ildikó.

Kétszer róttak ki pénzbírságot

– A marosvásárhelyiek példásan takarítják a házuk, cégük előtti járdát. Az elmúlt napokban mindössze két esetben róttunk ki pénzbírságot – a 2008. évi 20-as számú helyi tanácsi határozat értelmében ez az összeg 100 lejtől 500 lejig terjed – jogi személyeket 46, magánszemélyeket 104 esetben írásban szólítottunk fel a járdák járhatóvá tételére. Mindenki, akit figyelmeztettünk, a lehető legrövidebb időn belül pótolta a mulasztást – mondta Bretfelean Valentin, a helyi rendőrség vezetője. Bretfelean arra kérte az érintetteket, a továbbiakban is legyenek tekintettel polgártársaikra, tegyenek meg mindent a gyalogosok védelmében.