2022. december 10., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nem minden a megapixel

Az okostelefonok piacán évek óta zajlik a számháború, ami a megapixelszámot illeti. Számos gyártó azzal próbálja megfogni a vevőket, hogy az ő telefonja rendelkezik a legjobb kamerával, merthogy annak van a piacon a legnagyobb megapixelszáma, és ezért jó felbontású képeket lehet vele készíteni. A mondat második fele vitathatatlan, azonban nem biztos, hogy a nagy felbontásból egyenesen következik, hogy az illető telefon kamerarendszere a legjobb, sőt a mostani példa igazolja, hogy a gyakorlatban teljesen fölösleges a megapixel-háború. Ezzel szemben marketingoldalon teljesen más a helyzet, de az már egy másik történet.


Xiaomi 12T Pro                  Forrás: XiaomiA Xiaomi nemrég dobta piacra az új csúcskategóriás telefonját, a 12T Prót, amelynek a legfontosabb tulajdonsága, hogy a hátlapi főkamerája  200 megapixeles, ez kiegészül egy 1/1,22 hüvelyk nagyságú képérzékelővel és egy f1,69-es fényerejű objektívre épülő modullal. A rendszer 16284x12288 pixel felbontású képeket tud készíteni. Elképesztő szám, a Xiaomi toronymagasan megnyerte a számháborút, legalábbis egyelőre. Arról nem is beszélve, hogy nagyon jó volt az időzítés, hiszen  közelednek az ünnepek, amikor ajándékba is sokan megvásárolhatják az okostelefonkamera-számháború királyát. Azonban érdemes még egy kicsit körbenézni a piacon, mert ebben az esetben nem minden a megapixel.

A DxOMark legfrissebb tesztjéből kiderül, hogy a Xiaomi 12T Pro 129 pontot gyűjtött be. Nyilván viszonyítás kérdése, hogy ez sok vagy kevés, annyi viszont biztos, hogy ezzel az eredménnyel a megapixelkirály csak a toplista tizenkilencedik helyét tudta elfoglalni. Ez pedig megdöbbentő, hiszen a leírt specifikációk alapján az abszolút élmezőnybe lehetett volna várni a készüléket. Arról nem is beszélve, hogy az újdonság pont úgy szerepelt, mint a két éve bemutatott nagyágyú, a Mi 10 Ultra. Tehát hiába van a piacon a legnagyobb megapixelszáma, a gyakorlatban nem tudott nagyot villantani a Xiaomi 12T Pro. Nemhogy nem lépett előre, a két évvel ezelőtti szintet sem tudta megugrani.

Van ennél még érdekesebb részlet is. Az Apple 2020-ban mutatta be az iPhone 12 szériát. Azaz egy több mint kétéves készülék. A Pro modellben három, egyenként 12 megapixeles kamera kapott helyet. A 12 pedig nagyon távol áll a 200-tól. Ennek ellenére az iPhone 12 Pro Max még jelenleg is a tizenhatodik helyen szerepel a maga 131 pontjával. Azaz megveri a Xiaomi új eszközét. Hozzá kell tenni, hogy a Samsung idei nagyágyúja, az S22 Ultra 108 megapixeles kamerája is 131 pontot kapott, azaz holtversenyben van a 12 Pro Maxszal.


A Xiaomi 12T Pro kamerarendszere                   Forrás: XiaomiA DxOMark a Xiaomi 12T Prónak 130 pontot adott a fotózásra, 101 pontot a zoomképességekre és 134 pontot a videókészítésre. Ha már az imént az iPhone 12 Pro Maxhoz viszonyítottuk, akkor érdemes ennek a pontszámait is ismertetni. Az előbbi sorrendben a két évvel ezelőtti almás csúcskészülék 131, 115, valamint 130 pontot kapott. Azaz egyedül a videókészítés terén lett egy kicsivel jobb az új Xiaomi, a többi tekintetében megdöbbentő módon alulmaradt, még annak fényében is, hogy az iPhone-ok kameráit nem szokták a zoomolás felső osztályának minősíteni.

Az almás vállalat aktuális csúcsmodellje, az iPhone 14 Pro Max a DxOMark listáján a negyedik helyet szerezte meg 146 ponttal. Igaz, azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy közel kétszer annyiba kerül, mint a Xiaomi 12T Pro.

A népszerű kamera-összehasonlító oldal listája legelején a Huawei közelmúltban megjelent Mate 50 Prója található 149 ponttal. A második helyen pedig holtversenyben a Google Pixel 7 Pro és a Honor Magic4, mindkét készülék 147 pontot kapott.

Azon felhasználók, akiknek a telefon kamerája a legfontosabb, elgondolkodhatnak azon, hogy szét kellene nézni ezen a nyilvános listán. Nem árt szem előtt tartani, hogy például az első helyezett Huawei nem rendelkezik Google-támogatással, így sok programra kell valamilyen alternatívát keresni. Az is igaz, hogy többnyire mindenre lehet találni, viszont akinek fontosak a Google szolgáltatásai, az még a kamera ellenére se válasszon Huaweit. Különösen annak fényében, hogy a második helyen ott van a Google saját készüléke is. Egészen biztosan azzal is kimagasló minőségű képeket lehet készíteni.

A Samsung és a reklámjai

A Samsungnak több olyan reklámja is volt, ami az Apple-„hívőket” vette célkeresztbe. Elég csak az iPhone X-et kifigurázó reklámra gondolni, amikor egy, a videóban szereplő embernek furcsa bretonja volt, pont olyan formájú, mint az Apple egykori csúcskategóriás telefonjának a képernyő tetején levő szigete, a notch. Ezt követően még voltak hasonló reklámok, de az előbb említettnek volt a legnagyobb a visszhangja. Most pedig a dél-koreai gyártó előállt egy újabb reklámmal.

Nem titok, hogy a Samsung és a Huawei már 2019 óta gyárt hajlítható okostelefonokat. Ilyen tekintetben az almás cég részéről egyelőre csak ígéretek vannak, illetve pletykák. Sokan várták az Apple-től is a flexibilis telefont, főleg annak fényében, hogy a Samsung és a Huawei után más gyártók is előálltak a saját készülékükkel. Azonban az amerikai techóriás egyelőre nem mondott és nem mutatott semmit. Ezért sokan kritizálják a gazdag vállalatot, amely nem mellesleg a leginnovatívabb mobilgyártók közé sorolja magát. A Samsung pedig pont ezt használta ki, ismét hecckampányt folytat a nagy riválissal. Ebben azt figurázza ki, hogy az Apple nem meri elkészíteni a hajlítható telefonját, inkább vár vele, és folyamatosan azt szajkózza, hogy még  nem jött el az idő, nincs kész a technológia.


A Samsung (olcsóbb) hajlítható okostelefonja, a Z Flip4
  Forrás: SamsungTény, hogy nincs konkrét információ az Apple flexibilis telefonjáról. Egyesek azt állítják, hogy jövőben megérkezhet, mások  két évet jósolnak. Az viszont biztosan állítható, hogy az Apple-nél már jó ideje folynak a fejlesztések. Már két évvel ezelőtt  az a hír járta, hogy a cupertinói vállalat hajlítható kijelző-prototípusokat rendelt a Samsungtól. Később arról is lehetett hallani, hogy hasonló képernyőket az LG is szállított az Apple-nek. Azonban ezután semmi újdonság nem történt.

Az értesüléseiről híres Ming-Chi Kuo tavaly tavasszal számolt be arról, hogy az Apple első hajlítható okostelefonja 2023-ban érkezhet meg, és várhatóan 8 hüvelykes belső kijelzője lesz. Ám az is benne van a pakliban, hogy a piaci debütálásra az évtized közepéig, azaz 2025-ig kell várni.

Az Apple árait ismerve, nem lesz olcsó mulatság, hiszen a hajlítható telefonok egyik gyártónál sem nevezhetők olcsónak, sőt jelenleg mindenhol súrolják a szinte megfizethetetlen kategóriát. A Samsung idei olcsóbb hajlítható telefonjának az alapváltozata közel 4.500 lejbe kerül Romániában. Tehát aki flexibilis telefont szeretne vásárolni, az mélyen a zsebébe kell nyúljon. Ha ehhez hozzátesszük az Apple árait, már most borítékolható, hogy valahol 9.000 lej körül lesz az almás hajlítható okostelefon. Persze kérdés, hogy még mennyit kell rá várni.