2022. október 3., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Itt vannak a legfrissebb MacBook- és iPad-pletykák

Alig járt le az egyik Apple-rendezvény, máris készülhetünk a következőre, amely a hírek szerint október folyamán lesz, és számos újdonsággal kecsegtet, legalábbis Ming Chi-Kou szerint, aki mindig jártas az almás vállalat ügyeiben. 

Az elemző úgy tudja, hogy az októberi eseményen érkezik egy 14 és egy 16 colos MacBook Pro, amelyeknek a processzorai 5 nanométeres technológiával készülnek a TSMC gyártósorain. Sokan arra számítottak, hogy az Apple már az idén be fogja vezetni a 3 nanométeres technológiát, erre azonban még legalább egy évet várni kell, hiszen a tajvani székhelyű chipgyártó is arról számolt be a közelmúltban, hogy leghamarabb 2023 első felében tudják majd áruba bocsátani az első, új technológián alapuló chipjeiket. Ez egyébként ellentmond azon értesüléseknek, amelyek szerint azt állították, hogy az Apple a közeljövőben az újgenerációs MacBook Prókba már 3 nanométeres technológiás M2-es chipeket fog szerelni. Mark Gurman, a Bloomberg munkatársa úgy vélekedett, hogy a közeljövőben az Apple új M2-es alapú MacBook Prókat, Mac miniket és Mac Prókat fog piacra dobni, amelyekben már 3 nanométeres chip foglal helyet.

Egyébként a 14 és 16 colos MacBook Prók 2021 októberében láttak napvilágot, és az 5 nanométeres technológiával gyártott M1 Pro, illetve M1 Max chipek kaptak helyet bennük. A 14 colos MacBook Pro alapára hazánkban 10.000 lej. Ezért a pénzért a vásárlók egy 8 magos processzort, egy 14 magos videómeghajtót, 16 GB RAM-ot és egy 512 GB SSD-t kapnak. Az abszolút csúcs pedig a 10 magos processzorral, 32 magos videómeghajtóval, 32 GB RAM-mal és 1 TB-os SSD-vel szerelt 16 colos MacBook Pro, azonban ennek az ára már közel 18.000 lej körül alakul. Jó kérdés, hogy a közelgő rendezvényen milyen processzorokat fogunk látni? Egyesek szerint megjelenik az M2 Pro, valamint az M2 Max, amelyek az M1-es széria utódjai lesznek, de vannak olyan elemzők is, akik az állítják, hogy egyelőre marad az M1 Pro és M1 Max.

Azonban az Apple októberre nemcsak laptopokkal készül, hanem tabletekkel is, többek között az elérhető árú iPaddel, amelyben a legfrissebb pletykák szerint az ujjlenyomat-olvasó már a lezárógombba lesz beépítve, nem a Home gombba. Ez mellesleg várható is volt, hiszen az iPad Air és az iPad Mini is megkapta már ezt a frissítést, az iPad Pro pedig már 2018 óta FaceID alapon működik.

További újdonság az iPadeknél, hogy a kijelző minden bizonnyal 10,5 colosra nő, megkapja az A14 Bionic chipet, és végre-valahára az USB-C-t is, valamint egyes pletykák szerint 5G támogatással is kiegészül. Az árát egyelőre nem lehet megsaccolni, de minden bizonnyal többe fog kerülni, mint a mostani, kilencedik kiadás, ha másért nem, az infláció és a megemelkedett lej-dollár árfolyam miatt. De ezzel nincs vége. Szinte biztosak lehetünk abban is, hogy az iPad Pro is megújul, mondjuk nem kinézetre, hanem a belseje tekintetében. A hírek arról szólnak, hogy az Apple az idei Pro szériás tabletjét már az M2-es processzorral fogja szerelni az M1 helyett. Ez az információ egyaránt érvényes a 11 colos és a 12,9 colos iPad Próra.

A jelenlegi hírek fényében az Apple októberben is egy komoly rendezvénnyel áll a vásárlók elé, és nagyon úgy néz ki, hogy ismét olyan termékek érkeznek, amelyekre megéri gyűjteni.

MacBook Pro, illusztráció

Forrás: Apple


A Samsung új reklámja már megint az Apple szerelmeseit nyomja bele a sárba

Nem ez az első alkalom, hogy a Samsung nyíltan becsmérli az almás konkurenciát. Ezelőtt 5 évvel, amikor megjelent az iPhone X, és vele együtt bevezetésre került a notch, a Samsung egy olyan reklámot készített, ami egyértelműen kigúnyolta az Apple akkori csúcskategóriás telefonját. A reklámban egy akkor már hároméves Apple modellel, az iPhone 6-tal hasonlították össze az aktuális Samsung csúcsmobilt, ami értelemszerűen sokkal jobban teljesített. Továbbá a reklámban megjelenik egy férfi, furcsa bajusszal – ami utalás az iPhone notchra –, és furcsán nézi a reklámfilm főszereplőjét, aki Apple-felhasználó. Most pedig ismét az Apple-hívőket gyalázza a Samsung az újabb reklámjában.

A félperces reklámfilmnek két főszereplője van: az alig pár hete megjelent Galaxy Z Flip4, illetve az év első felében debütált S22 Ultra. A Samsung ezzel a két csúcskategóriás telefonnal akarja demonstrálni, hogy milyen nagyszerű eszközt tudhat magáénak az, aki ezen készülékek egyikét választja. Ezzel eddig semmi baj nem lenne, hiszen éppen erről kellene szóljon a reklám. Csakhogy ezt a Samsung úgy teszi, hogy közben egyfajta előnytelen versenyt állít fel az iPhone-okkal szemben, amiből értelemszerűen a Galaxyk jönnek ki győztesen. Továbbá a narrációban külön figyelmet fordítanak arra, hogy ezekre az eszközökre már nem kell várni, hiszen a reklámfilm az Apple szeptemberi bemutatója előtt jött ki. Minden bizonnyal a Samsung azzal a felvetéssel próbálja átcsábítani a vásárlókat, hogy az ő eszközeikre nem kell várni, miközben az új iPhone-ok csak most érkeznek Európába.

A reklámfilmben eldicsekednek azzal, hogy az S22 Ultrába egy 108 megapixeles főkamera került, de azt már elfelejtik megjegyezni, hogy ennek eredménye a DxOMark tesztjében 131 pont, miközben az akkor már piacon lévő – és mindössze 12 megapixeles kamerával  megáldott – iPhone 13 Pro és iPhone 13 Pro Max 137 pontot kapott. Holott fél évvel idősebb modellek, és megapixelszámban is csak a tizedét hozzák a Samsung csúcsmobiljának. Arról egyelőre nincs információ, hogy az iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max hány pontot szerzett a DxOMark teszten. Azonban borítékolható, hogy jóval magasabbat, hiszen a kamerák felbontásai 12 megapixelről 48 megapixelre növekedtek.

Az új iPhone-ok esetében továbbra is maradt a háromszoros optikai zoom, ilyen tekintetben pedig az Apple egyáltalán nem tud versenyre kelni a nagy vetélytársával, amely már évek óta tízszeres optikai zoomot szerel a készülékeibe. Az amerikai techóriás egyébként minden bizonnyal jövőre dob majd piacra egy, az eddiginél nagyobb, egész pontosan 4,5-szeres nagyításra képes lencsét. Az első hajlítható telefonjára – amivel szintén évek óta adós – pedig legalább 2024-ig még várniuk kell a rajongóknak.

Mindenesetre most nagyon aktuális a kérdés, hogy hogyan fog alakulni az okostelefonok piaca, hiszen mindkét csúcskategóriás gyártó kijátszotta a lapjait, ezzel pedig megkezdődött az újabb harc. Az Apple a magasabb árak ellenére is azzal számol, hogy az iPhone 14 és iPhone 14 Pro ismét hatalmas sikert arat, a tavalyi iPhone 13-hoz és iPhone 13 Próhoz hasonlóan. Azonban ehhez a vetélytársaknak is lesz egy-két szavuk, hiszen mindenki arra gyúr, hogy a lehető legnagyobb példányszámban tudja értékesíteni az eszközeit, és lehetőleg rajta legyen az adott év TOP10-es listáján. Ez a Samsungnak tavaly csak egy olcsó készülékkel sikerült, alighanem az idénre ezen változtatni szeretne.