2022. augusztus 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nagyobbak lehetnek az idei iPhone-ok

Mindössze másfél hónap választ el az Apple idei telefonjainak megjelenésétől. Ahogy egyre jobban közeledik a bemutató ideje, szinte naponta látnak napvilágot új híresztelések a készülékekkel kapcsolatban, viszont ebben semmi újdonság nincs, hiszen minden évben ez játszódik le. Idén viszont külön figyelmet kap az abszolút felső kategória, az iPhone 14 Pro Max.

A hírek, amelyek viszonylag jól értesült forrásokból származnak, azt állítják, hogy az Apple legnagyobb tudású és egyben legdrágább mobilja 160,71 milliméter hosszú, 78,78 milliméter széles, 7,85 milliméter vastag lesz. Egy kicsivel nagyobb, mint az elődmodell iPhone 13 Pro Max. A különböző tokgyártók már el kellett kezdjék a gyártást, hogy szeptemberben, közvetlenül a megjelenés után, forgalomba tudják hozni őket. Ennek fényében kijelenthető, hogy minden bizonnyal valósak a méretek. Annak ellenére viszont, hogy maga a telefon nagyobb lesz – igaz, csak egy pár milliméterrel –, a kijelző mérete nem nő. Arányaiban nézve a legnagyobb növekedés a vastagság tekintetében figyelhető meg, így az a következtetés, hogy az új iPhone nagyobb akkumulátort kap.

Az akkumulátor kapacitásának növekedésére nem igazán lehet számítani, legalábbis az előzetes információk szerint. Azonban erre nincs is feltétlenül szükség, hiszen az iPhone 13 Pro Maxban levő 4352 mAh-s akkumulátor üzemidejére nem lehet panasz.

Továbbá idén nemcsak a mérete változik az iPhone-nak, designbeli változtatásokra is lehet számítani. Ezek közül talán a legérdekesebb a notch. Nagyon úgy néz ki, hogy végre eltűnik a sokak által kedveltnek nem nevezhető notch, amelynek helyét két szenzorsziget fogja átvenni. Más változás a képernyő tekintetében, hogy az OLED panel frissítési rátája az eddigi 10-120 Hz helyett 1-120 Hz tartományban mozog, ez pedig csökkentheti a fogyasztást, valamint megteremti a lehetőséget, hogy az iPhone-ok is megkapják az always-on display funkciót, vagyis a telefon akkor is mutassa az órát és a beérkezett értesítések számát, amikor a képernyő zárolva van, így nem kell minden egyes esetben felébreszteni a képernyőt. Egy relatív egyszerű funkció, amit az összes gyártó bevezetett már, de az Apple valamiért mellőzte, legalábbis az iPhone-oknál, mert az Apple Watch már három évvel ezelőtt megkapta az always-on displayt.

Azon már meg sem lepődünk, hogy az idei készülékek is új processzort, szám szerint az A16 Bionic csipet kapják. Bár az A15 Bionic teljesítményére sem lehet panasz, az Apple azt állítja, hogy az új egység érezhetően gyorsabb lesz. Azt már nem tudjuk megmondani, hogy milyen felhasználás mellett, hiszen az iPhone-oknak olyan jó a szoftveroptimalizálásuk, hogy alig vehető észre a sebességbeli különbség egy 3-4 éves készülék és az aktuális csúcsmodell között.

Sokkal érdekesebb a processzornál a kamera, amely a pletykák szerint már 8K felbontású videók készítésére is alkalmas lesz, valamint további változás, hogy a hátlapi főkamera felbontása 12 megapixelről 48 megapixelre nő.

És akkor következzen a feketeleves azok számára, akik nem szeretik a nagy telefonokat. Minden bizonnyal a szenzorsziget, az új chip és a 48 megapixeles, 8K felbontású videó rögzítésére alkalmas kamera csak a Pro Max modell privilégiuma lesz, vagyis még a sima – tehát kisebb méretű – Pro sem kapja meg ezeket a funkciókat. Nem tudni, hogy az Apple miért tervezi ezt, már ha valóban igaz a mendemonda, hiszen az előző években lényegében csak a méret volt a különbség a Pro és a Pro Max modellek között.

Van egy másik rossz hír is, bár erre számítani lehetett. Az iPhone 14 Pro Max indulóára 100 dollárral több lesz, mint tavaly az iPhone 13 Pro Maxé. Azaz az Egyesült Államokban 1200 dollár környékén kezdődik. A drágulásra már csak az infláció miatt is számítani lehetett. Viszont, ha figyelembe vesszük a dollár-lej árfolyamot, nem kizárt, hogy az idei csúcs iPhone romániai indulóára meghaladja a 7000 lejt.

iPhone 14 Pro Max-koncepció

Forrás: hasznaltalma.huAz új telefonhoz új szoftver 

Nemcsak az új iPhone-ok érkeznek meg szeptemberben, hanem az IOS verzió is, az IOS 16. A szoftver béta változatai már kint vannak, így mostanra tudni lehet, hogy milyen újdonságokat hoz az Apple új, telefonokra szánt operációs rendszere.

Az egyik legnagyobb újdonságot a zárolt képernyő hozza, amely teljes frissítésen esett át a testre szabhatóság érdekében. Többek között lehetőségünk lesz arra, hogy új stílust állítsunk be az órának és a dátumnak, widgeteket rakhatunk ki, valamint előre összeállított háttereket is beállíthatunk, azaz egymást követhetik az általunk kiválasztott képek és illusztrációk háttérképként. Az értesítések is megváltoznak, és a kijelző aljára kerülnek, hogy ne takarják ki a háttérképet.

Az Üzenetek alkalmazás kiegészül néhány, már régóta várt funkcióval. Lehetőség lesz arra, hogy a felhasználó visszavonja az üzenetet, illetve utólag is szerkesztheti a már elküldött üzenetet. Ezek a funkciók más gyártóknál egy ideje már a felhasználók rendelkezésére állnak. 

A rendkívül népszerű diktálás funkció is frissül, szorosabb integrációt kap a manuális bevitel – azaz az új IOS esetében diktálva is kijelölhetjük a szöveget, illetve a billentyűzet aktív marad diktálás közben is, így lehetőség nyílik arra, hogy gyorsan korrektúrázzuk a szöveget, ha valamit rosszul értett a rendszer.

Új és hasznos funkciókkal bővül a Pénztárca (Wallet) alkalmazás is. Az IOS 16 megteremti azt az opciót, hogy bizonyos igazolványokat tároljunk a virtuális pénztárcában, továbbá virtuális kulcsokat (többek között a Tesláknál és az újabb BMW-knél van erre lehetőség). Az igazi érdekesség, hogy a cégeknek lehetőségük lesz az iPhone-t bankkártyaterminálként is használni, azaz az Apple Pay-en keresztül fogadhatnak összegeket, valamint részletfizetésre is lesz lehetőség. Az már rosszabb hír, hogy ez az első pár évben minden bizonnyal csak az Egyesült Államokban fog működni, viszont ez is el fog jutni Európába.

A Térképek alkalmazáson bővül azon városok száma, amelyek teljes egészében le vannak modellezve 3D-ben. Ám ettől sem kell izgalomba jönni, mert egyetlen romániai vagy magyarországi város sem szerepel a listán. Azok a helységek, amelyekről elkészült a modell, fantasztikusan néznek ki. és számos lehetőséget rejtenek. Az elektromos rollert szolgáltató cégeknek lehetőségük lesz összeolvasztani saját rendszereiket az Apple-térképpel, így azon is megnézhetik a felhasználók, hogy éppen hol van szabad roller.