2022. augusztus 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szabadalmi háború?

Az okostelefon-gyártók mindent megtesznek azért, hogy legyőzzék a konkurenciát. Volt már példa rá, hogy az Apple és a Samsung évekig harcolt egymással, és mikor az egyik, mikor a másik nyert. Az ilyen perek többnyire marketincélokat szolgálnak, azaz a per híreit közli a sajtó, aminek nyomán máris van egy kis ingyen – már amennyire nevezhető annak egy olyan per, ami nem egy esetben milliós nagyságban emészti fel a cég vagyonát – reklám. Továbbá a másik ok, hogy valamennyi pénzre tegyenek szert, amit így elvonnak a konkurens cégtől. Azonban a Nokia most még tovább ment. Két szabadalmi jogi perben is sikerre vitte a követeléseit, emiatt pedig az Európában egyre több országban feltörekvő Oppo nem forgalmazhatja a készülékeit Németországban. Hogy miért? Mert jogtalanul használta a Nokia két szabadalmát, legalábbis ezt mondta ki a mannheimi regionális bíróság mint első fokú uniós védjegybíróság.


Nokia-reklámfotó, illusztráció                 Forrás: NokiaA Nokia Power User oldal szerint a problémásabb rész a 4G és 5G technológiákat érintette. Ezek megsértése miatt az Oppo nem forgalmazhatja ezután az okostelefonjait Németországban, legalábbis azokat, amelyek 4G- vagy 5G-kompatibilisek. Mivel napjainkban az összes okostelefon 4G-képes, ez lényegében azt jelenti, hogy az Oppo minden készüléke ki lesz tiltva az országból.

A Nokia az elmúlt évtizedekben rengeteg pénzt fektetett a telekommunikációs technológiák fejlesztésébe, és számos szabadalmat szerzett. A finn vállalat még 2018-ban kötött egy többéves szabadalmi megállapodást az Oppóval, ám az 2021-ben lejárt. Az Oppo pedig ezt követően is használta a szabadalom alatt álló technológiát, ezért a Nokia sem késlekedett sokat, pert indított, amit meg is nyert Európában. Azonban nemcsak itt folynak a perek, hanem Ázsiában is. Ha ott is eléri a Nokia, hogy kitiltsák az Oppót – különösen a távol-keleti országokból –, akkor megpecsételte a cég sorsát, hiszen az Oppo fő piaca Kína.

A Nokia szóvivője szerint a mannheimi ítélet nemcsak azt bizonyítja, hogy az Oppo megsértette a szabadalmi jogot, hanem azt is, hogy a Nokia becsületes licencajánlatot tett, amit az Oppo nem volt hajlandó kifizetni. Arról persze senki nem beszél, hogy a Nokia egyáltalán felszólította-e az Oppót, hogy le fog járni a szerződés, vagy hogy nem fizetett. Viszont az üzlet üzlet, és tagadhatatlan, hogy ebben a formában a Nokiának jobban megérte mind anyagilag, mind reklám szempontjából.


A Huawei összehozta a tökéletes hajlítható okostelefont

Óriási, kiemelkedő felbontású és hajlítható kijelző, ígéretes kamerarendszer és viszonylag kis súly. Röviden így lehetne jellemezni a Huawei új hajlítható okostelefonját, a Mate Xs 2-t. Már az nagy előrelépésnek számít, hogy mintegy 75 grammal könnyebb telefont tudtak összerakni, hiszen a tömegét 300-ról 225 grammra csökkentették.

A készülék tablet módban 7,8 hüvelykes, azaz 0,2 hüvelykkel kisebb, mint az előd modell, viszont a képfrissítési ráta 90-ről 120 Hz-re emelkedett, és most már a pixelsűrűség is 424 ppi, ami elegendő ahhoz, hogy kiváló minőségben lehessen élvezni a tartalmakat.

A Mate Xs 2 nagy előnye, hogy csukott állapotban, azaz telefon módban 6,5 hüvelykes a képernyő, ami sokkal jobb felhasználhatóságot eredményez, mint a konkurens gyártók modelljein levő. További „piros pont”, hogy összehajlított állapotban sem vastagabb egy hagyományos okostelefonnál, ami nem mondható el az összes hajlítható készülékről.


 Huawei Mate Xs 2
  Forrás: Huawei
Ami a kamerákat illeti, az előd modellbe Leica lencsék kerültek, viszont az embargók miatt ezt a Mate Xs 2 már nem kaphatta meg, ami nem túl jó hír. Annak ellenére sem, hogy a 13 megapixeles nagy látószögű kamera jobban használható, mivel 17-ről 13 milliméterre módosították a fókusztávolságát, illetve az 50 megapixeles főkamera is több fény beeresztésére képes. Viszont a megszokott, Leica lencsék miatti kiemelkedő minőség ebben a készülékben biztosan nem lesz benne. Ez persze nem azt jelenti, hogy a Huawei nem tud jó minőségű lencséket gyártani, de idő kell hozzá, hogy igazolja a technológia minőségét.

További fájdalmas pont, hogy a kereskedelmi háború miatt nemcsak a Google-szolgáltatásokról kell lemondjunk, hanem az 5G-támogatottságról is. Valamint, bár erős a készülék, csak a Qualcomm tavalyi csúcsprocesszorát kapta meg. Három változatban készül a Mate Xs 2, ezek közül a 8 GB RAM-mal és 512 GB belső tárhellyel szerelt fog megérkezni az európai piacra. Az eddigi tesztelők véleménye szerint a rendszer megfelelően van optimalizálva, nincsenek döccenések és lefagyások, a 4600 mAh akkumulátorral pedig az üzemidő sem nevezhető rossznak. Bár nagy telepről van szó, a nagy teljesítmény és a nagy kijelzők sokat fogyasztanak, de ennek ellenére is kibír a készülék egy teljes napot.

Más kérdés, hogy ki fogja megvásárolni, hiszen sem Google-szolgáltatások, sem 5G, de mégis ott van rajta a közel 2000 eurós árcímke.


A kevesebb néha több?

Minden szeptemberben emberek milliói várják az új iPhone-okat. Ezelőtt pár évvel megszokott jelenség volt, hogy az igazán nagy Apple-rajongók a boltok előtt várták, nem egy esetben sátorral, hogy megjelenjenek az új eszközök, és végre a kezükben tarthassák őket. Ezen aztán az online tér és az előrendelés lehetősége változtatott, mostanra eltűntek a szeptemberi sátrak az Apple üzletei elől. Viszont a vásárlási kedv nem lankadt, különösen az Egyesült Államokban, ahol az almás vállalat szinte monopolhelyzetben van. Idén az Apple még nagyobb eladásokra számít az iPhone 14 modellcsalád esetében, mint tavaly az iPhone 13 széria tekintetében. Ez már azért is különleges, mert a 13 minden rekordot megdöntött, és mindössze három hónap elég volt neki, hogy bekerüljön a világ TOP3 legeladottabb készülékei közé, ami nagy teljesítmény, főleg, ha figyelembe vesszük a globális szintű félvezetőhiányt.


 iPhone 14-koncepció
   Forrás: Ming-Chi Kuo
Most pedig ismét rekordot szeretne dönteni az Apple, vagy legalábbis azt állítja, hogy idén még nagyobb lesz a kereslet. Ezért nagyon furcsa, hogy csökkentette a megrendeléseket, azaz kevesebb iPhone készül, mint a tavaly. Az Apple-értesüléseiről elhíresült piaci elemző, Ming-Chi Kuo szerint Kínában egyértelműen többen akarnak majd iPhone 14-et vásárolni, mint 13-at egy évvel korábban. Azonban a felmérések szerint néhány kisebb kínai kereskedőnek a valaha volt legmagasabb letétet kell fizetnie az iPhone 14-ért. Mindezt azért, hogy ne legyen fennakadás a gyártás tekintetében. Ezzel még nem is lenne olyan nagy gond, hiszen ha valóban jóval magasabb keresletre számítanak, megtérül a befektetés.

Azonban a DigiTimes szerint az Apple ennek ellenére is 10%-kal csökkenteni fogja az iPhone 14 megrendeléseit, mert arra számít, hogy zavar lesz az ellátási láncban, azaz nem lesz megfelelő mennyiségű alapanyag, amiből össze tudná rakni a telefont. Az almás vállalat közleménye szerint a probléma akkor jelentkezett, amikor a TSMC – amely az Apple csipbeszállítója – három nagy vásárlója is módosította a megrendelést.

Ming-Chi Kuo azonban kétségbe vonja a DigiTimes előrejelzéseit. Az elemző azt állítja, hogy az iPhone 14 alkatrészei a tervek szerint érkeznek a gyárakba, így nem kell tartani fennakadástól, legalábbis egyelőre. Azt is megemlítette, hogy az Apple általában nem változtatja meg az iPhone-ok szállítási előrejelzéseit. Az elemző véleménye szerint az Apple, ha gondokat tapasztal az ellátási láncban az új modellek megjelenése előtt, inkább elhalasztja a bemutatót, ahelyett, hogy csökkentené a megrendelést. Erre már volt példa 2017-ben, az iPhone X esetében, amely egyszerre mutatkozott be az iPhone 8-cal és 8 Plusszal, azonban az alkatrészhiány miatt csak novemberben került a boltokba, szemben a 8-as családdal, amely már szeptember végén kapható volt.